Mivel a harmadik alkalomról van szó, bátran mondhatjuk, az idén már hagyomány, hogy minden páros évben a HUNGEXPO rendezi meg a közép-kelet-európai régió legjelentősebb nemzetközi szakkiállítását, ebben a közönséget is igencsak érdeklő témakörben. Az, hogy a szakembereken kívül a látogatókat is vonzza egy ilyen esemény, csöppet sem meglepő. A rendezvényt olyan programok színesítik, mint a híres szakácsverseny a Bocuse d’Or magyar döntője, a Közétkeztetési Szakácsverseny, a V4 Menü bemutatása vagy a Sirha Budapest Desszert Verseny. A szervezés jobb volt a korábbinál, tágasabb térben, két pavilonban kaptak helyet a kiállítók és a bemutatók, versenyek. Pont ez utóbbi, a két pavilon miatt lett volna jó, ha gondoltak volna arra, hogy az egymással átellenben lévő két épület közötti három bejáratnál, legalább az egyikhez nemcsak fedett, de oldalról is zárt folyosót hozzanak létre. A februári hidegben bizony nem volt túl kellemes kabát nélkül átjárni a kettő között. Az pedig már a figyelmesség csúcsa lett volna, ha az épületeken belül – valahol oldalt, a bőségesen kínálkozó szabad helyekre – tesznek néhány asztalkát, székeket, ahol a sétálásban megfáradt nézelődők kicsit szusszanhatnak, nyugodtan elnyalogathatják a kóstolásra kapott fagylaltokat.
Látnivalóban ugyanis bővelkedett a kiállítás, jó ötletekben sem volt hiány. Az egyik ilyen a Valdo Cafe kisautója, amelyen automaták készítik, kínálják a hideg és meleg italokat. A több mint két évtizedes gyártói és forgalmazói tapasztalat birtokában érthető, ha valóban ideális megoldásokat tudnak javasolni, egészen különböző helyzetekre. Jelszavuk is találó: ”Egy csésze motiváció.” Az autó utcai vagy más szabadtéri rendezvények közönségének kiszolgálását könnyíti meg, de az automaták bárhol máshol is felszerelhetők. Svájci darálóval ellátott kávégépeik egyedi pörkölésű olasz kávéval dolgoznak, de vannak instant kávét használó automatáik is. Más gépek hideg italokat, energiaszegény frissítőket, sportitalokat, ízesített turmixokat készítenek. Bármelyik gépük felszerelhető pénzérme elfogadóval, víztartállyal, pohártartó- és érzékelő szenzorral is.
A látogatók egyik kedvenc területe volt az a néhány hosszú asztal, ahol a Sirha Budapest Desszert Verseny mesterműveit vehették szemügyre. A Taj Mahal ehető másolata mellett még az épület történetét is elolvashatták – cukortáblán. A cukrászatról elmondható, hogy a mesterek a világban egymástól tanulnak. Pár évvel ezelőtt még azt láthattuk, hogy sok japán tanuló érkezik Franciaországba, ma pedig ez éppen fordítva történik. A csokoládéról szólt az érdeklődőknek Veszely Attila a Csokoládé Akadémia vezetője. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a csokoládéfogyasztás világszerte növekszik. A piacon a nagyon jó minőségű alapanyagtól az átlag alattiakig minden megtalálható. Ezért a cukrászoknak azt tanácsolja, a vásárláskor gondoljanak arra: mi lesz az abból készült sütemény „szeletára”? Figyelembe kell venni, hogy Kína és India még nem igazán lépett be a fogyasztók táborába. A csokoládé már így is luxuscikk, de ha ők is komoly fogyasztókká válnak, az felhajtja majd az árakat!
„A Magyarok Asztala” elnevezésű kiállítótér roskadozott a finom falatoktól. A tálak között viszont szerényen, néhány mézzel töltött üveg is meghúzódott – bennük a Mézguru Méhészet különleges mézei rejtőztek. Vándorméhészek, kaptáraikkal követik a virágnyílást. Akiknek gyomorpanaszaik vannak, azoknak a repcemézet ajánlják. Ritkaság a Solidago (Aranyvessző) méze, igen karakteres, akárcsak a Facélia (Mézontófű) által nyújtott méz. Fontos, hogy fogyasztáskor a méz ne kerüljön forró folyadékba, mert akkor a hasznos hatóanyagok jó része elvész! Ha valamilyen betegségre fogyasztunk mézet, azt inkább reggeli előtt fél órával tegyük. Éhgyomorra egy kávéskanálnyi a megfelelő mennyiség. Sötétbarna színű a szelídgesztenye méze, mely vérszegénység, kimerültség ellen javasolható és a trombózisok kialakulását is akadályozza.
Látványos, bőséges árukínálattal mutatkozott be Indonézia. Kilenc cég önállóan is eljött, hogy kínálja termékeit. A PT Mayora kávés italokat, kekszeket rágcsálnivalókat hozott, nem egészen a megszokott európai ízekben. Ezekről a vendégek egybehangzóan mondták, nagyon finomak és volna helyük a magyar piacon. A Shinta Rama különlegessége a biorizs. Termelésekor a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek, semmivel nem permetezik. Ennek következtében ízük is más, sokkal finomabb. A megszokott módon köret, de desszert is készülhet belőle. Konzerv halakat, tenger gyümölcseit hozott a Pacific Harvest. Képviselőik a Budapestre érkezés napján elmentek néhány nagy élelmiszer áruházba és megnézték, mi kapható minálunk. Azt látták, hogy a délkelet-ázsiai országokból származó halak közül nem mind érkezik legális forrásból és sok bennük az adalékanyag. Az ő tonhal konzerveikről mindez nem mondható, ízük természetesebb, frissebb!
A szakkiállítás keretein belül a közönség megismerhette a V4 országok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és persze Magyarország különleges gasztrokultúráját. Magyarország 2017-2018. évi elnöksége és a Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírásának tiszteletére a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4 Menüt”, mely a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket vonultatott fel. Az Egyezmény 27 éves történetében ez most valósult meg először! Az ételsor a következő volt: Szlovákia hideg étele: Szarvasborjú terrine juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópestoval, salátával. Magyarország levese: Gulyásleves újragondolva, gremolata fűszerkeverékkel. Csehország főétele: Omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel. Lengyelország főétele: Kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal. Magyarország desszertje: Somlói galuska - egy kicsit másképp.
Jelen volt a kiállításon a Budagyöngye bevásárlóközpontban mintegy másfél éve működő, de olasz tulajdonban lévő Gastro Bistro. A tulajdonos, Pasquale Autiero személyesen is közreműködött a kiállítási „tárgyak” elkészítésében. A cég története szarvasgombás termékekkel kezdődött, de most már kaphatók náluk a híres olasz húskészítmények és természetesen pizza is. Hétéves előkészítő munka eredményeként elősütött pizzalap is színesíti a kínálatukat. Különlegessége, hogy élesztő nélkül, kovásszal, hatvanórás kelesztéssel készül, könnyű, ropogós, nem terheli meg a gyomrot. Elhozták a kiállításra a dél-olasz Emmedue cég díjnyertes felvágottait, mint például az érlelt, édesköményes szárazkolbász, vagy a Sopressata, ami viszont borsos száraz szalámi. Az olaszok nem füstölnek, levegőn érlelnek így a készítményeik íze egészen különleges. Kapható a budai üzletben pancetta – tehát a hasaalja szalonna és az igazán finom, felgöngyölve sütött malachús, a porchetta is.
Aki pedig mindezen finomságoktól megszomjazott, megismerkedhetett egy sörcsapolási rendszer, a Beerjet működésével, no meg a sörével. A nagyobbik gép hat korsó sört hét másodperc alatt csapol. Ez világrekord a kézi csapolásnál négyszer gyorsabb. Ráadásul messze magasabb higiéniai szinten működik, mint a kézi sörcsapok. Még a szép, tulipánalakú poharak megtöltésére is képes. Beállítható a sör típusának megfelelő habmennyiség, ráadásul nincs melléfolyás, csapolási veszteség és ez az éttermek szempontjából fontos. A vásárló pedig azért örül, mert pontosan megkapja a kifizetett mennyiséget, 5, 4 vagy 3 decit és egy stadionban vagy fesztiválon lényegesen gyorsabb kiszolgálásban lesz része. A hatos gép csak egyféle, míg a két csappal működő, egyedi módon tervezett berendezés két különféle sör kiadására képes.
A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.
Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!
Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti közkedvelt létesítmény– a korábbi teszt után – március elsejétől éjszakai nyitvatartással és éjszakai kínálattal várja vendégeit. Csütörtöktől vasárnapig, éjféltől még több embernek kívánnak lehetőséget adni Budapest csodás kávéházának zavartalan élvezetére.
A bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.