2024. április 25. csütörtök, Márk, Márkó és Márkus napja
Gasztrobloggerek párbajoznak a Nespresso receptversenyén
Kiss Kriszta
2015.07.28 13:10
A Nespresso recept párbajt írt ki 8 gasztroblogger meghívásával. A versenyzők tiszta eredetű (Pure Origin) Grand Cru kávéőrleményeket kapnak, melyek felhasználásával kell új, izgalmas recepteket alkotniuk és kreációjukkal pedig párbajra kelniük vetélytársaikkal.

A Nespresso Kávépárbaj 4 elődöntőjében egy-egy gasztroblogger pár csap össze az adott termőterületről származó kávéőrleményből készült kávéreceptjével a Nespresso magyarországi Facebook (https://www.Facebook.com/Nespresso.HU) oldalán. Az Ízhuszár és a Rántotthús wokban bloggerei Indriya from India kávé alapú recepttel szállnak ringbe, a Mézes Élet és az Ízmester írói Rosabaya de Colombia recepttel versenyeznek, az Ízharmónikus és Mirelle konyhája Dulsao do Brasil kávéból készült alkotásokkal mérik össze tudásukat, az „Az vagy, amit meg(t)eszel” blog készítője pedig HahoPihe konyhájával verseng Bukeela ka Ethiopia kávé alapú kávékölteményekkel. A verseny célja, hogy adott termőterületekről, tehát Indiából, Kolumbiából, Brazíliából és Etiópiából származó őrleményekből izgalmas, új kávéreceptek készüljenek, amelyeket bárki akár otthon is elkészíthet.

A kihívás lényege az, hogy a versenyzőknek saját kávérecepteket kell kikísérletezniük, amelyhez páronként egy-egy adott Pure Origin Nespresso kávéőrleményt használnak fel, a kávékoktélok elkészítése mellett pedig népszerűsíteniük is kell saját receptjeiket olvasóik között, akik a Nespresso Facebook oldalán július 27-től augusztus 14-ig szavazhatnak arról, hogy a nyolc közül melyik receptet tartják a legérdekesebbnek, legjobbnak. A Nespresso rajongók választják ki, hogy a párbajokból egy-egy fordulóban kik kerülhetnek ki győztesként, így szűkül a mezőny nyolcról négy főre.  Az 5. fordulóban, az az a döntőbe jutott négy recept közül a legjobbat augusztus 10. és 14. között szavazhatják meg a

A felhasznált, tiszta eredetű őrlemények (Pure Origin) egyedülálló karakterrel rendelkeznek, valamennyi egyetlen, kivételes termőhelyről származik, melyet Nespresso kávészakértők derítettek fel. Az Indriya from India 10-es intenzitású, intenzíven testes espresso dél-indiai Arabica és Robusta kávék keveréke. Hosszan tartó, mégis gyors pörkölése ellensúlyozza erőteljes karakterét, és kiemeli a kakaós jegyeket, valamint a bors és a szerecsendió fűszeres aromáit. A Rosabaya de Colombia 6-os intenzitású lágy alapjegyű kolumbiai Arabica-keverék, amely a piros gyümölcsökből készült lekvárok tipikus aromáit és boros ízeket hordoz. Mivel kisméretű ültetvényeken termesztik, szüretelését kézzel, feldolgozását pedig az úgynevezett nedves módszerrel végzik. Az egyes fajták elkülönített pörkölése kihangsúlyozza a gyümölcsös ízjegyeket és savasságot, valamint testességet kölcsönöz az italnak. A Dulsao do Brasil egy tiszta Arabica kávé, mely sárga és piros brazíliai Bourbon kávék finom keveréke. Bársonyosan selymes, elegánsan kiegyensúlyozott íz és finoman pörkölt gabona jegyek hangsúlyozzák. A kávészemeket félszáraz módszerrel dolgozzák fel, így a külső héjban lévő cukor édes íze átjárja a kávét, az elkülönített pörkölés pedig hangsúlyozza az elegánsan kiegyensúlyozott, bársonyosan édes és enyhén gabonás ízt. A Bukeela ka Ethiopia egy 3-as intenzitású lungo, azaz hosszú kávé, mely a jázminra, fehérliliomra, bergamottra és narancsvirágra emlékeztető illatjegyek jellemeznek, fás jegyekkel társulva. Az őrlemény egy az etiópiai Sidam régióból származó mosott Arabica, valamint egy nyugat-etiópiai mosatlan Arabica kávéfajta elkülönített pörkölésével készült kávéőrlemény. A rövid ideig tartó, erőteljes pörkölés garantálja a testességet, míg a könnyű és hosszabb pörkölés megőrzi a kávé ízletes jegyeit.

A nyertes gasztroblogger egy 300 000 forint értékű utazási utalványt nyer, továbbá a szavazásban résztvevők között a Nespresso egy Nespresso Pixie Clips kávégépet is. A Nespresso nem először dolgozik együtt bloggerekkel, ugyanis tavaly tíz bloggert hívott meg #CoffeeChallenge nevű receptversenyére, melynek során a versenyzők egy gondosan összeállított fűszer és kávé kapszula csomagot kaptak, ezeket a hozzávalókat és persze saját ötleteiket kellett felhasználniuk egyedi receptjeikhez. Az inspirációt akkor három féle Nespresso Grand Cru őrlemény szolgáltatta, valamint olyan különleges és hétköznapi fűszereket is fel kellett használni, mint például szegfűszeg, kardamom, citrombors, narancsvirágvíz és szerecsendió-virág, vagy kakaópor és narancs.

 

A Nestlé Nespresso SA

A Nestlé Nespresso SA úttörő és iránymutató tevékenységet végez a legmagasabb minőségű, prémium adagolt kávék piacán. A több mint 62 országban, mintegy 10 500 munkatárssal működő Nespresso székhelye a svájci Lausanne-ban található. A vállalat kiskereskedelmi hálózata 2014-ben több mint 400 exkluzív Boutique-ból állt.

További információt a Nestlé Nespresso vállalati weboldalán talál: www.nestle-nespresso.com

 

További információ:

Szeles Dóra Varga Mónika

Nespresso Weber Shandwick

dora.szeles@nespresso.com

Kapcsolódó témák

Marokkó fővárosában, Rabatban rendezték meg 2022. november 28. és december 3. között az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenhetedik ülésszakát. Az itt meghozott döntés nyomán első alkalommal került egy lófajta és annak tenyésztési hagyományai az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Az idehaza mellőzött, külföldön világhírűvé vált magyar tudósok – sajnos eddig sem rövid – névsora 2020-ban újabb taggal bővült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 óta élő kutatóbiológus szinte egyik percről a másikra került a figyelem középpontjába, vált híressé. A Kínában 2019-ben tapasztalt első megbetegedések után kitört járványt a WHO már 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Megfékezése eleinte reménytelennek tűnt, mígnem a nagy lendülettel folyó kutatások során felbukkant egy magyar név: dr. Karikó Katalin. Az ő szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként, a klinikailag is bizonyítottan hatásos oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen!

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.