2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja
Hátizsákkal a világ körül - Kolumbia
Kiss Kriszta
2015.12.09 16:04
Sokaknak eszük ágába se lenne ellátogatni és felfedezni ezt a gyönyörű országot, hiszen ki ne hallott volna a kilencvenes évekbeli emberrablásokról, a gerillabandákról, valamint a híres kolumbiai kokainról. A baj csak az, hogy a média által kialakult nézetek és előítéletek elrettentenek minket Dél –Amerika csodáinak megismerésétől. Kolumbia északi része, valójában Dél – Amerika kapuja, hiszen igenis itt kezdődik a kaland.

Az ország tele van természeti csodákkal. Vegyük csak a hatalmas a quindió pálmákat, melyek magassága eléri akár a 60 m – t is, így hát Dél – Amerika legmagasabb fáiként tartják őket számon. Tőlük északra húzódik Dél – Amerika leglátványosabb köderdője, valamint a Nevado Ruíz Nemzeti Park, Sierra Nevada hegység, az Amazonas őserdő, Caño Cristales  és a tengerpartokról nem is beszélve.

 

 

Kolumbia

 

Az én Kolumbiai utazásom egy régi álomnak volt köszönhető, mindig is el szerettem volna jutni Peruba, a saját szememmel látni a Machu Picchu-t, szóval úgy döntöttem, hogy összehozom a kellemeset a hasznossal, és átkelek Kolumbián és Ecuadoron.

Az én kalandom Cartagénában kezdődött, mely tökéletes kiinduló pont volt. Cartagena tenger melletti fekvésének köszönhetően rengeteg lehetőséget nyújt a tengerpartok kedvelőinek, valamint viszonylag közel van a Sierra Nevadai hegységhez (kb. 6 óra buszozás), ahol “az elveszett város” is található. Az én bakancslistámon nem volt rajta az elveszett város, mivel a Machu Picchu is ugyanolyan elveszett és nekem az sokkal szimpatikusabbnak tűnt. Persze megfordult a fejemben hogy a kolumbiait és megtekintem, de őszintén megvallva a rossz hírnév kicsit elrettentett, hiszen köztudott, hogy ott élnek még gerillabandák, a kokacserje ültetvényekre és termésre vigyáznak és hogy ők nem éppen a vendégszeretetükről híresek. Vita tárgya volt többször is, hogy veszélyes-e ellátogatni oda, vagy sem. Vannak ismerőseim, akik jártak ott, és csupa pozitív élményekről meséltek, valamint arról is, hogy minden egyes turista csoporttal mentek katonák is. Én végül úgy döntöttem, hogy Cartagena felderítése után délnek veszem az irányt. 

Megérkeztem

 

 

Cartagena

Utitervem

 

Előtte még persze átéltem ezt - azt. Ami a szigetek megismerését illeti, a cartagenai kikötőben nagy a választék. Én befizettem egy környékmegismerő napi kalandra, mely által eljutottam Platja Blancára, és környékére. Lett volna még lehetőség hajókázni a panama csatornához és vissza, de azt majd egy másik alkalomra terveztem. Most tartottam magam az úti célomhoz.

 

 

Platja Blanca

 

Rengeteg backpackerrel találkoztam Kolumbiában, köztük egyedül utazgató nőkkel is, akik a sok mende-monda ellenére is bele mertek vágni egy hátizsákos kalandba Dél - Amerikában.

A hátizsákom és én

Street food

Hostel

 

A sok beszélgetésből sikerült leszűrnöm a lényeget, miszerint ha kihagyom a fővárost, Bogotát, nem történik semmi. Csak egy koszos város, ahol hideg van, szóval ez kimaradt. Délnek haladva sokkal nagyobb látványt nyújt pl. Medellin vagy Cali, melyek az éjszakai életről híresek. A fapados légitársaságoknak köszönhetően sokszor a repülőjegy olcsóbb, mint a buszjegy, a gyorsaságról nem is beszélve. Például Cartagenaból Caliba 30 dollár egy repülőjegy, ami időben 1,5 óra. Ugyanez a táv busszal minimum 10 óra és árban kb. 10 dollárral drágább is. Tehát mielőtt megvennénk életünk legszörnyűbb buszozására és rémálmára a buszjegyet, nem árt ha meglessük a repülőjegyeket.

Cali buszmegálló - indulásra készen

 

Mint már említettem, nekem a fő célom volt átjutni Ecuadorba, próbáltam ismét valami új élménnyel feldobni az utazást. A világ egyik legkülönlegesebb temploma, a Las Lajas Kolumbiában található, pontosabban az ecuadori kolumbiai határon, a Guaitara folyó mellett a hegyek zárta völgyben, 50 m-rel a folyó fölött. A templom jellegzetessége, hogy egy hegyoldalra épült. Szóval a templomban található meseszép oltár és a templom hátsó fala maga a hegyen melyen mai napig látható a Szűzanya, ugyanis a templom mai napig a világ egyik leghíresebb zarándokhelye, ahol tucatnyi csoda történt már a történelem során. A legenda szerint 1754-ben Maria Mueces süketnéma lányával óriási viharba kerültek, és a hegyekkel, sziklákkal körbe zárt völgyben leltek menedéket. A hely nem csak menedéket nyújtott nekik, hanem egy felejthetetlen élményt is, hiszen a sziklafalon, melyre később a templom is épült, megjelent nekik Szűz Mária. Ha már a környék jártam, nem hagyhattam ki ezt a világörökséget. A templom maga évtizedeken át (1916-tól 1949-ig) épült, és a neo-gót stílusú templom mesébe illő látványt nyújt.

A völgy, ahová a templom épült

Folyó a templom mellett

 

 

 

A Las Lajas templom

Zárásul még annyit szeretnék, hogy ha már Kolumbiában járunk, mindenképp kóstoljuk meg a világhírű empanádáikat, valamint a ceviche halat, és a további kolumbiai ételkülönlegességet, valamint szeretnék még visszatérni a tévhitekhez, és pár tanáccsal ellátni az olvasókat. Mikor Dél –Amerikába mentem, rengeteg jó tanácsot kaptam én is, például: este nem mászkáljak egyedül az utcán, ne hordjak órát, és kamerával, telefonnal vigyázzak. Ezek mind jó tanácsok, melyek a világ minden pontján jól jönnek, hiszen egy veszélyes világban élünk ahol a rossz sosem alszik. Az igazság az, hogy nem kell ahhoz Dél – Amerikába menni, az embert kirabolják Barcelonában vagy éppen a helyi diszkóban is. Igen, régen a világ egyik legveszélyesebb országai közé tartozott Kolumbia, de mint már az elején említettem, ezek többnyire tévhitek, és ami volt az elmúlt. Én jártam ott és láttam, átéreztem, hogy igenis szeretik a turistákat…

Kolumbiai hölgyekkel

 

LINKEK.:
 

 

 

 

Kapcsolódó témák