2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Hátizsákkal a világ körül - Machu Picchu
Kiss Kriszta
2016.01.25 23:35
Egy város, melyről évekig senki nem tudott, mely közel 400 évig pihent a nyilvánosságtól elzárva, melyet anno az 1500 - as években az inkák építettek és a hely, ahol beszél a csend - Machu Picchu.

Mai napig nem tudni biztosan, mi célból építették és a legnagyobb kérdés, hogy hogyan, hiszen a hegy megmászása maga egy hátizsákkal is rengeteg energiát igényel, nem még egy húsz kilós kőtömbbel a hátunkon. Az inkák évtizedeken át építették az elveszett várost, mely a kutatásokból kiderült, nem is szolgált sosem városként inkább isteni szentélyként. Mindenesetre a várost közel 400 év után 1911 - ben Hiram Bringham, a Yale egyetem dolgozója fedezte fel. Azóta a világ egyik legfelkeresettebb turistacélpontja.

 

 

 

Úton

 

Anno a megközelítése egy közel két hetes túrát igényelt a 80 km - re eső Cuscotól. Manapság az imént említett táv 5 óra alatt megoldható vonattal. Itt megemlíteném, hogy ez a fajta utazás kicsit megterheli majd a pénztárcánkat. Akik viszont szeretik a hagyományos dolgokat, szeretnek túrázni és nem kevés pénzt spórolni azok választhatják az olcsóbb megoldást is - az inka trailt, melynek több verziója létezik. Én sajnos idő szűkében voltam, Cuscóból Santa Theresába busszal mentem, ami szintén 5 óra extrém utazást jelentett olyan körülmények közt, hogy sokszor imádkoztam az Úrhoz, hogy na még ebböl a kalandból jól jöjjek ki, aztán megigérem, nem lesz több extrém túra. Az Andokban épített utak meredekek, a kanyarok élesek, a busszsofőr megállás nélkül dudált a kanyarok előtt - ezzel is jelezve a szemben jövő autóknak, hogy lassítsanak, így elkerülve a karambolt.

 

 

 

Vonattal...

 

...vagy busszal is lehet menni

Cuscóból Santa Mariába kerültem, majd taxival Santa Theresa - ba, ahol végül sikerült megszállnom. Annak ellenére, hogy nem foglaltam szállást, sikerült egy nagyon olcsó és jó fekvésű szobát kapnom. Mikor megérkeztem Santa Theresa - ba egy hölgy várt a taxiállomáson és felajánlotta, hogy aludhatok a szállodájában. Santa Theresa már a Machu Picchu - tól közel 7 km - re elterülő település. Akik az inka trailt választják, tuti megfordulnak itt is. A falu 1500 m magasan fekszik és innen már csak pár óra a mesebeli csoda.

 

 

 

Szállásomon - Santa teresa

 

Az éjszakát itt töltöttem, majd másanap útra keltem. Az aznapi úti célom még mindig nem a hegy csúcsa volt, hanem a Machu Picchuhoz legközelebb eső település : Aguas Caliente. Nem volt szándékomban lerohanni a hegyet. Szerettem volna lassan felfedezni minden rejtélyét, amit a túra és a környék tartogat számomra, hiszen a célhoz vezető út a legszebb. De ez esetben nem tudtam eldönteni mi volt szebb: maga az odavezetö út, vagy az inkák elveszett városa. Az inkák anno a nap gyermekeinek tartották magukat és magát a várost is ezért építették, így szerettem volna naplemente előtt felérni a hegyre, hogy én is tanúja lehessek az élménynek, mely okot adott Pacsakutek Yupanki királynak megépíttetni a Naptemplomot, a Kondor templomot és még más mai napig lenyűgöző alkotást.

 

 

 

 

 

A kilátás

Mindenesetre sikerült naplemente előtt felérnem és megtapasztalnom, milyen az, amikor a nap gyermekeinek városára rásüt a nap. Szerencsém volt, mert a hely többnyire ködben áll, de aznap gyönyörű időt fogtam ki. Mint már említettem, Aguas Caleinte- ban éjszakáztam, majd hajnali 4 kor keltem, hogy zökkenőmentesen és időben felérjek. Amivel mindenképp számolni kell: egy közel 70 eurós belépöjeggyel, mely névre szól, dátumhoz kötött és szükséges hozzá útlevél, valamint személyi igazolvány. Mikor felértem, nem hittem a szememnek. Az a sok finoman megmunkált gránittömb, melyek száraz falazással egymásba illeszkednek és közel 500 éve mozdulatlanok. Egy szóval hihetetlen, viszont érthető lett számomra, hogy miért került be a világ hét új csodája közé. Szabadon legelő lámák és elképesztö látvány.

 

 

 

 

Machu Picchu

 

Az egész város óriási és felkutatása egy egész napot igénybe vesz. Mondhatni jól elfáradtam, mire bejártam. Számomra legemlékezetesebb volt a Nap temploma, melyet különleges helyre építettek, mely szerint az elsö napsugarak a templom ablakán keresztül érnek földet, és mely az egyik legfontosabb ceremóniahely volt az akkori időkben. A kutatók rengeteg női csontvázat találtak, elképzelhetö, hogy anno szüzeket áldoztak fel a Nap Istenének, így elnyerve az örök napsugarat. Valójában az igazat soha nem fogjuk megtudni, hogy az inkáknak miért jutott eszükbe 2400 m magasra egy várost építeni, valamint a fő kérdés, hogy hogyan sikerült nekik, de nem is gond, mivel így legalább megmarad a hely rejtélyessége és mindenki a maga fantáziavilága szerint képzeli el, milyen lehetett az élet az elveszett városban....

 

LINKEK.:
                https://www.facebook.com/alexsimon19
 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

Kapcsolódó témák