2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Hátizsákkal a világ körül - Szingapúr
Kiss Kriszta
2015.11.18 09:00
E heti úti célunk a backpackerek egyik legfontosabb délkelet - ázsiai állomása, Szingapúr, mely egyben Indonézia kapuja is, valamint a világ egyik legmagasabb GDP – vel rendelkező országa, annak ellenére, hogy törpeállamként van nyilvántartva. A szigetekre épült ország, vagy más néven „oroszlánváros“ hatalmas kikötőjének köszönhetően a világ egyik legfejlettebb országának nőtte ki magát. Nem csak a fejlettségben emelkedik ki. Ami a biztonságot és tisztaságot illeti, szintén példamutató eredményekkel büszkélkedhet.

Mikor 2013-ban backpackeltem Délkelet – Ázsiában, szerencsém volt betekintést nyerni ebbe a fejlett birodalomba. A Fülöp – szigetekre való utazásom egyik állomása volt, amikor Kuala Lumpurból repültem. Már a repülőgépen érezhető volt a nagy változás és a nagy fegyelem, ami ott várt rám. Thaiföld és Malajzia után hatalmas váltásnak számított Szingapúr, ahol az embernek nagyon oda kell figyelnie arra, hogy mit cselekszik. Európaiként Ázsiában javasolt nem ész nélkül rohangálni az utcákon, mivel az ázsiai mentalitás kicsit különbözik a hazaitól, de mikor egy más földrészen eddig nem tapasztalt törvények szerint kell élnie az embernek, sokszor akarva – akaratlanul is követhet el hibákat. Számomra normális hogy az ember, ha megszomjazik vagy megéhezik, akkor eszik vagy iszik, de Szingapúrban ez kicsit másképp működik. Turistaként kicsit elveszettnek éreztem magam, mivel ez nem az én világom volt. Itt ugyanis büntetendő, ha valaki eszik vagy iszik a metrón, valamint rágógumit dob el az utcán. Rágógumit vásárolni egyszerűen lehetetlen, de aki mégis beviszi az országba vagy hozzájut és megfeledkezik magáról, akár 500 $ büntetéssel is számolhat. A repülőgépen ülve előre szembesítik az embert ezekkel a törvényekkel, valamint azzal is, hogy a droggal kereskedőkre halálbüntetés szabható ki.

 

 

 

Szingapúr

 

Halálbüntetés

Én nem élek drogokkal, de még így is meghűlt bennem a vér, hogy itt nem gatyáznak az emberrel, itt tényleg észnél kell lenni. Leszállásom után, mint egy új világ tárult elém a rendezett város, ahol minden működik és ahol átlagban véve a legkevesebb bűntényt követik el a világon. Minden modernizált, még a toaletten is LCD monitorok lógnak a falon. A metróra várva a folyamatosan vetített terrorellenes kisfilmek sorozata ragadott magával.

Thaiföldhöz és Malajziához képest az árak kicsivel drágábbak voltak, így hát maradtam a szokásos stratégiámnál: hostel, ami ne legyen drágább 8 dollárnál. Találtam is egy jót a kínai negyedben, ami 20 percnyire volt a városközponttól. A hostelekben azt szeretem, hogy hasonló lelkekkel találkozik az ember, így hát az itt töltött egy hét sem volt unalmas. Volt pár nevezetesség melyeket mindenképp látni szerettem volna, mint pl. a Forma 1- es pálya, mely a városon át halad, Marina Bay Sands, Sentosa Island, Singapore Flyer, a Botanikus kert a millióféle orchideáival stb.

 

F1 pálya

Orchidea Park

Én nem vagyok nagy F1 rajongó, de mikor ott álltam a boxutcáknál, elképzeltem, milyen is lehet, amikor megtelik a lelátó nézőkkel és a fél várost lezárják a futamok miatt. A pályától nem messze található az összes többi nevezetesség, szóval akár gyalog is megközelíthetőek. Emlékszem, mikor a Marina Bay Sands hotel tetejére akartam feljutni, belépőt kellett volna vennem, ami ha jól emlékszem 20 dollárba került, de mivel ez hotel, így hát vendégnek adtam ki magam, és végül ingyen jutottam fel a 3 torony tetejére, ahol a világhírű medence is található.

 

 

 

Marina Bay Sands Hotel

A többi napot napozással és további nevezetességek felfedezésével töltöttem. Szingapúrban szigetország, de a város szívében lehetetlen a napozás. Akinek elege van a nagyvárosból és egy kis fürdésre vágyik, az mind a közeli Sentosa szigetre jár kikapcsolódni. A sziget maga a paradicsom, csak egy gond van vele, hogy mesterséges.

 

Sentosa sziget

Emberi munkának köszönhetően nőnek ferdén a kókuszpálmák és dőlnek bele a tengerbe, valamint gyárilag készített sziklákkal teszik még elragadóbbá a helyet, ahova még a homok is úgy lett teherkocsikkal odaszállítva. Ennek ellenére egy élmény volt, de ha választanom kellene, inkább egy természet alkotta tengerpartra szavazok.

 

 

Sentosa sziget

Az ottani lakosoknak viszont kikapcsolódást nyújt a hely, mivel több helyi lakossal folytatott konverzációmból sikerült leszűrnöm, hogy gyakran unalmas az szingapúri élet. A rengeteg bevásárlóközpontnak köszönhetően a lakosság ki van szolgáltatva, hogy vásároljon, amikor épp úgy van kedve. Rengeteg a kínai, bangladesi és fülöp-szigeteki bevándorló, akik a jobb megélhetőség reményében utaztak ide. Attól függetlenül, hogy az ottaniak unalmasnak találják az ottani életet, nekem nagyon tetszett és nem bántam meg, hogy kitérőt tettem Ázsia legdélebbi kontinentális pontjára. Rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb, valamint a két szememmel láthattam, amint egy város jól működik, ahol van rend és fegyelem. Végül, de nem utolsó sorban volt szerencsém átélni, milyen a karácsonyra való készülődés 30ºC fok melegben...

 

Karácsonyi készülődés

 

Linkek:

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCtBr--wIL545nvTjc2N2flw?sub_confirmation=1

Instagram: https://instagram.com/alex___simon/

Facebook: https://www.facebook.com/diaryofalex?ref=hl

 

 

 

Kapcsolódó témák