2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Hegyek, tavak, tenger
Révay András
2015.01.23 21:41
Kicsit titkos, ám biztosan érdekes, misztikus világ, de könnyű megszeretni. Nincs is távol tőlünk, mégis alig ismerjük, bár lehet, hogy ez utóbbi állítás már nem lesz sokáig érvényes.

Van egy társaság, amelyik korábban elsősorban ingatlan-ügyekkel foglalkozott. Jelenében és jövőjében viszont az idegenforgalommal kapcsolatos tevékenység játszik majd nagyobb szerepet és ehhez partnert is talált. Albánia ma Európa legnagyobb megtérülést ígérő befektetési célpontja. Az elmúlt négy évben itt volt a legmagasabb a gazdasági növekedés, a külföldiek mostanában kezdik felfedezni. Ennek oka némileg az is, hogy bár területe több ezer év óta lakott, önálló Albániáról a történelem folyamán alig beszélhetünk. Része volt előbb a Római, azt követően a Bizánci, majd az Oszmán Birodalomnak. Megszállta Mussolini és Hitler, amikor pedig végre önálló lehetett, egy teljesen elszigetelt, totalitárius rendszer uralkodott itt, egészen 1991-ig. Ma a helyzet egészen más.

A TSTours korábban izraeli utazások szervezésével foglalkozott, árulta el ügyvezető igazgatója, Erdős László. Ettől az évtől kezdődően szeretnének Albániába is utasokat, csoportokat vinni. Az ötlet valószínűleg beválik majd, az országban ugyanis óriási fejlődés zajlik. Természeti adottságai szerencsések. Albánia Mallorca, Ibiza, Szardínia magasságában, nagyjából velük azonos szélességi körön fekszik, ez éghajlatát döntően meghatározza. Partjait két tenger mossa, szárazföldi részén negyvenöt olyan hegy található, melyek kétezer méternél magasabbak, a téli sportokhoz kiváló lehetőséget kínálnak. Az országban van a Balkán-félsziget legnagyobb tava is. A lakosság az idegenekkel kifejezetten barátságos.

 Márton Károly, az Albania Property Group magyarországi képviselőjének véleménye szerint az, hogy a két cég egymásra talált, nem is tekinthető véletlennek. Albániában virágzik a turizmushoz köthető beruházási tevékenység. Új szállodák, üdülőfalvak, mellettük éttermek, bárok épülnek. A tengerparton egymás után sorakoznak a hotelek, méghozzá nem a máshol megszokott „turista raktárak”, sokkal inkább a kellemesebb léptékű 4 – 6 emeletesek. Hozzájuk új utak, autópályák vezetnek. Némi túlzással elmondható, hogy az egy főre jutó Mercedesek száma jelenleg itt a legnagyobb a világon! Mivel Albánia a mediterránum része, az üdülési szezon hosszabb, mint például Magyarországon. Májusban már, és októberben még nyugodtan lehet a tengerben fürdeni.

 Miért pont Albániába utazzunk? – tette fel a kérdést Vörös Zsolt, a TSTours irodavezetője, és nyomban meg is adta rá a választ. Albánia 2009 óta a NATO tagja és már kopogtat az Európai Unió ajtaján. Fontos szempont, hogy mindezek hatására erősen javult a közbiztonsága. Az utakon, utcákon sok a rendőr, de nem azért hogy bírságoljanak, inkább segítőkészek, többségük angolul is beszél. Természeti szépségei nagyrészt még érintetlenek, történelmi emlékeket őrző helyszínekben is gazdag. Városai már modern, európai szintű szolgáltatásokat kínálnak. Megtalálhatók az aktív pihenés, a hegymászás, jet-ski, a raftingolás, a gyalogtúrák lehetőségei, ugyanakkor a passzív pihenésre is tökéletes az ország. Elegendő, ha csak az Adriai és a Jón tenger partjára gondolunk. Gasztronómiája is változatos, igazi „húsevő” népek lakják. Ami pedig a legfontosabb, az iroda mindezt elérhető áron ajánlja.

Albánia megközelítése könnyű. Autóval, autóbusszal, repülőgéppel, még hajóval is lehetséges, Korfuról ugyanis rendszeres kompjárat indul. Tengerpartja nem egysíkú, a homokos partot itt–ott sziklás részek szakítják meg. A partok mediterrán éghajlata mellett a szárazföld belseje már egészen más, télen ott rengeteg hó esik. A főváros, Tirana, modern, lüktető nagyvárossá nőtte ki magát. A második legnagyobb város Dures, az Adriai-tenger partján Olaszország két kikötővárosával, Brindisivel és Barival fekszik szemben. Városfala a Kr. előtti második századból származik. Ugyancsak kikötő a harmadik, Vlora, mely turista szemmel nézve az ország legszebb városa. Arról is nevezetes, hogy 1912. november 28-án itt kiáltották ki Albánia függetlenségét.

 Aki a korai történelmi emlékeket kedveli, Albániában szép számmal talál görög, római és bizánci építményeket. Fürdőket, amfiteátrumokat, templomokat. Az 1500-as évek közepén épült Murád-mecset az Oszmán-kor évszázadait hirdeti. Templomokban egyébként sincs hiány, mert az országban jelenleg békésen megférnek egymás mellett a muszlimok, ortodox, katolikus és más keresztények. Enver Hodzsa uralmának idején az országban szerteszét szórt betonbunkerek viszont még mai romló állapotukban is enyhe borzongást váltanak ki a szemlélőkben, bár előfordul, hogy némelyikből pecsenyesütőt alakított ki valamelyik – a szó mindkét értelmében - élelmes kereskedő.

 A természeti szépségek közül az egyik legismertebb a Kék szem, a Blue Eye. Az ország dél-nyugati részén, a Jón-tenger partján fekvő Saranda nevű kisvárostól harmincnégy kilométerre található. Úgy jött létre, hogy mintegy kétezer méter magasan, a hóolvadás által táplált források, a hegyek belsejében vízesést hoznak létre és több száz méterrel lejjebb egy kürtőn feltör a víz. A belsejét a hatalmas víznyomás miatt a búvárok sem tudták teljesen feltárni. A kristálytiszta víz a felszínen – az emberi szemhez hasonlóan – középen mélykék, kívül egyre világosodó kék színben pompázik. Hőmérséklete 13 C fok, fürdésre tehát csak a legelszántabbak vállalkoznak benne.

Gasztronómiáját tekintve is roppant változatos az ország. Érthető, hiszen a megszállások évszázadai alatt számos étel meghonosodott. Előszeretettel használják a mediterrán fűszereket, mentát, fekete borsot, oregánót. A tengerparton sorakozó éttermekben nagy bőségben kínálják a halételeket, a tenger gyümölcseit. Néhol az olaszos hatás is érvényesül. Ahogy haladunk beljebb a szárazföldön, keleti irányba, ott már a húsok kerülnek előtérbe, esetenként a vallási előírások által is meghatározva. Jut a tányérba marha, kecske, birka, mindegyiket többféle módon, rendkívül ízletesen készítik el. Egyik különlegeség a számunkra rendkívül furcsa csalános sütemény. Megkóstolásukra akár egy rövidebb, egyhetes kirándulás alkalmával is jó lehetőség kínálkozik.

www.tstours.hu

Kapcsolódó témák

Marokkó fővárosában, Rabatban rendezték meg 2022. november 28. és december 3. között az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenhetedik ülésszakát. Az itt meghozott döntés nyomán első alkalommal került egy lófajta és annak tenyésztési hagyományai az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Az idehaza mellőzött, külföldön világhírűvé vált magyar tudósok – sajnos eddig sem rövid – névsora 2020-ban újabb taggal bővült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 óta élő kutatóbiológus szinte egyik percről a másikra került a figyelem középpontjába, vált híressé. A Kínában 2019-ben tapasztalt első megbetegedések után kitört járványt a WHO már 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Megfékezése eleinte reménytelennek tűnt, mígnem a nagy lendülettel folyó kutatások során felbukkant egy magyar név: dr. Karikó Katalin. Az ő szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként, a klinikailag is bizonyítottan hatásos oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen!

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.