2025. május 21. szerda, Konstantin napja
Kávéforradalom zajlik
Révay András
2012.04.23 11:31
Hozzáértő szakemberek szerint a világban valóságos kávéforradalom zajlik – és ez most Magyarországot is elérte. Házasságra lépett a kávé és a csokoládé.

A hazai csokoládéfogyasztók körében hamar nagy népszerűséget szerzett chocoMe kitalálója és a cég tulajdonosa Mészáros Gábor egy új ötlettel állt elő. A kézzel készült, „személyre szabható”, magyar táblás sikercsokoládén az eddig választható 76 különböző feltét sorát egy újabbal – kiváló minőségű kávészemekkel bővítette. A kávébab majdnem annyi összetett aromát tartalmaz, mint a kakaóbab, a számbeli hiányosságait pedig remekül pótolja az intenzitásával. Mi történik, akkor, ha vegyítjük őket? Vadonatúj ízek jönnek létre, vagy egy „babfúzió” során ezek kioltják egymás összetevőit? A chocoMe nagy megelégedettségére az előbbi következett be annyi új ízárnyalattal, hogy egy teljes kollekciónyi chocoMe kávés csokoládékreáció álljon össze.  „Optimisták voltunk: egyrészt azért, mert rengetegen szeretik a kávét és a csokoládét, amelyek jól illenek egymáshoz, valamint egyéb feltétekkel (liofilizált gyümölcsök, kandírozott virágszirmok, csonthéjasok, fűszerek) kiegészítve tökéletes harmóniát is alkothatnak”- mondta el Mészáros Gábor a kollekció szűk körű bemutatóján.

 

 

A kávé és a csokoládé különféle ízharmóniáinak érzékeltetésében segítségére volt Magyarország egyik leghíresebb baristája, Tóth Sándor, aki a kávészemek minőségének rejtelmeibe is bevezette hallgatóit. A chocoMe három különleges kávét tett elérhetővé a feltétei között: A Galápagos-szigetekről származó, bourbon fajtájú arabica kávészemek az egyenlítői napsugaraknak köszönhetően szokatlanul nagyméretűek, a vulkanikus termőföldtől és az egyenletesen eloszló nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően pedig nedvdúsak. A kávészemek speciális pörkölésüknek köszönhetően kevésbé testesek, ám enyhén citrusos ízviláguk és gazdag, karamelles aromájuk „beteríti” a csokoládékat.

 

 

A kézzel válogatott etióp Yirga kávészemeit nem véletlenül nevezik a kávék gyémántjának: egyszerre hordozza magában a citrusos és a bogyós gyümölcsösség meghatározó aromáit, melyek a markáns savakkal keveredve valósággal elborítják az ízlelőbimbókat. A kolumbiai Gaitana kávészemeit a vajas, kakaós, barnacukros gerinc mentén kitüremkedő virágtónusok uralják. Magában hordozza a magas fennsíkok frissességét, és bár csak közepesen mondható testesnek, mégis hosszan lecsengő utóízt hagy a szájban. E három különböző kávé apróra törve, feltétként kerül a csokoládétáblára. Kávéval ízesített csokoládét mások is készítenek, a masszába keverik vagy krémként tölteléknek használják, ám a tábla felszínére szórva, egyéb anyagokkal kombinálva, senki más nem készít csokoládét. Ez a chocoMe egyedi sajátossága.

 

 

A bemutatóra meghívott vendégek előbb a kávékkal „megszórt” csokoládékat kóstolhatták meg, ismekedve a bonyolult ízösszetétellel. A tejcsokoládéra, etióp Yirga kávébab, madagaszkári bourbon vaníliapor, fahéjas-cukros mandula került. Egy másik összeállítás még meglepőbbnek bizonyult. Tejcsokoládé, etióp Yirga kávébab és fekete só Hawaii-ról volt az ízesítés. A fekete só darabkái a tört kávészemekkel elkeveredve meglepően intenzív és hosszantartó, lassan lecsengő, finoman édes-sós-citrusos kávéízt hagytak a szájban. Közben Tóth Sándor is munkához látott, a csokoládékhoz különféle kávékat készített.

 

 

Először a Yirgából forrázott kávét jégen engedte keresztül és az első két tejcsokoládéhoz hideg kávét szervírozott. Nagyszerűen illettek egymáshoz. Követte ezt két fehér csokoládé, előbb Yirga és kolumbiai Gaitana kávébab és kókuszforgács feltéttel. A két kávé keveréke édes ízeket eredményez, amibe a lágyan elterülő kókuszforgácsok csempésznek egy csipetnyi trópusi hangulatot. A másiknál ugyancsak a Yirga kávébabhoz társult a jázminszirom. Az enyhén édeskés jázmin a bourbon vaníliában gazdag fehércsokoládéval lágy, selymes köntöst ad az ebben a közegben leginkább fanyar ízeit bontogató kávészemeknek. A végeredmény? Tökéletes capuccino élmény!

 

 

A fehércsokoládékhoz készített kávé már az előállítás módjával is meglepte a közönséget. Ezt a technológiát először 1837-ben, Berlinben alkalmazták, akkor lombik, ma syphon néven vált ismertté. A lényege, hogy két egymásba illesztett üvegedényt használva, az alsóban vizet forralunk, ezt a gőz nyomása felküldi a felsőbe. Ott vár rá a kávé, ám amikor a nyomás megszűnik, a főzet megszűrve visszafolyik az alsó edénybe. A technológia sajátosságából adódóan erőteljes kávéital keletkezik, nagy test és igazán szerethető durvaság egészítette ki a minőségi fehércsokoládés kompozíciókat.

 

 

A kollekció további tagjai már étcsokoládé alapból készültek. Etióp Yirga kávébab, kakaóbab, liofilizált feketeribizli díszítette az elsőt. A feketeribizli enyhe savanykássága a Yirgában található bogyós gyümölcsös savakat emeli ki. A másiknál ugyancsak a Yirga kávébab, kakaóbab, társult a kandírozott narancshéjjal. Ez az összeállítás a kávészemek citrusosságát és finom savasságát emelte ki. Kolumbiai Gaitana kávébab, kakaóbab és kardamom alkotta a harmadik csoportot. A világ kardamom fogyasztásának 60 százaléka az arab világra esik - a kardamomos kávét a vendégszeretet szimbólumaként adják fel; minimum három csészével illendő fogyasztani. Vagy egy csipet őrölt kardamomot, vagy néhány szemet tesznek bele. Itt pedig azért használták, mert az enyhén kámforos íz remekül kiegészíti a kakaó- és kávébabot. Végül egy igazán erős kávé következett: Étcsokoládé, galapagosi kávébab, tört chilivel. A kávészemek aromája a chili által keltett vérbőség miatt sokkal intenzívebbnek érződik ennél az összeállításnál.

 

 

A narancsos és a fekete ribizlis kompozícióhoz hagyományos csepegtetős eljárással, kolumbiai Gaitana kávéból készített Tóth Sándor italt. A liofilizálás felerősíti a gyümölcs markáns ízeit, de a közép-amerikai kávéra jellemző édesség és gyümölcsösség tökéletes hangsúlyt kapott és kitűnően illeszkedett a csokihoz. A fűszeres feltétekhez a kóstoló vendégei egy kicsit visszamentek az időben. Eredeti török edényben, cezve-ben klasszikus törökkávé készült, kevéske cukorral, háromszor felforralva. Alapkarakterével és a török kávéra egyébként is jellemző fűszerességgel egészítette ki a kollekciót. A bemutató egyértelművé tette, hogy a kávés chocoMe sorozatnak valószínűleg a boltokban is nagy sikere lesz.

 

 

www.chocome.hu

Kapcsolódó témák
2025.05.20 17:35

Valljuk be: egy piacon működő étteremről – így első hallásra – nem sok jót gondolnánk. Az hinnénk, ez valami olcsó, nem túl igényes étkezde lehet. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az étterem, amiről a továbbiakban szó lesz, valóban piacon, egy különleges helyszínen működik, nem túlzás világhírűnek nevezni. Járt itt Diana hercegnő, Margaret Thatcher miniszterelnök, több neves, külföldi filmszár is. Kitalálták? Igen, Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban számos híresség megfordul, és ott várja vendégeit a Fakanál étterem.

2025.04.23 11:26

A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.

2025.04.19 13:36

Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!

2025.04.07 15:03

Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.

2025.01.24 13:47

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti közkedvelt létesítmény– a korábbi teszt után – március elsejétől éjszakai nyitvatartással és éjszakai kínálattal várja vendégeit. Csütörtöktől vasárnapig, éjféltől még több embernek kívánnak lehetőséget adni Budapest csodás kávéházának zavartalan élvezetére.