2024. április 20. szombat, Tivadar és Odett napja
Kifordított lakóház
Révay András
2015.07.01 22:00
Június közepén egy új szálloda nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcában. A Prestige Hotel Budapest egy arab tulajdonú szállodalánc tagja, éttermét pedig az egyik legsikeresebb hazai étterem konyhafőnöke irányítja.

 Kialakulóban van egy érdekes, új szállodai stílus. A város értékes területein elhelyezkedő, egykor volt lakóházak születnek újjá, de már most szállodaként. Sokszor csak a bérház külső homlokzatát, máskor a belső részekből is jelentős területeket megtartva alakulnak át az épületek. Ennek lehetünk tanúi a Prestige Hotel Budapest esetében is. A házat a híres magyar építőművész Hild József tervezte, még a XIX. században. Belső gangos lakóház volt. Több tulajdonos és félbemaradt átépítés után, két évvel ezelőtt került a - belvárosi fürdő helyén álló, műemléki védettségű homlokzatát megtartó - Continental Hotel Budapestet is működtetők birtokába. A hat emelet magasságú Prestige Hotel joggal nevezhető „kifordított” bérháznak. Bár a gangos szerkezetet meghagyták a szobák bejárata nem a körfolyosóról nyílik. Ide az ablakok egy része néz. A tető üvegkupolát kapott, a szobáknak van természetes megvilágítása, de persze utcai szobák is vannak.

 A hall és az étterem Vörös Virág belsőépítész munkája. A lobbyban Ipe Cavalli kanapék, falikarok, álló és asztali lámpák kaptak helyet. Fölöttük egy több millió forint értékű, Masiero Luxory Magnifica kristálycsillár világítja be a teret, melynek fényét a recepciós pult mögötti falon - muranói mozaikművészek által kézzel vágott és kirakott - egyedi Sicis üvegmozaik veri vissza. Ugyanilyen fogadja a főbejáratnál a belépő vendégeket, és a padozat fekete gránitborítását is mozaikok élénkítik. A mosdók ajtaján Swarovsky kristályokból készültek a jelzések. Mindezek együtt azonnal megmutatják az érkezőnek, hogy itt milyen nagypolgári környezetbe került, mi az a minőség, amire számíthat.

 Érdekességben az emeleteken sem szűkölködnek. Egyes szobák az előző tulajdonos félbemaradt irodaházi átépítése miatt „eltolt” szintűek lettek, a bejárat mögött a lakótérbe vagy lefelé vagy felfelé jut el a vendég. Ez sajátos hangulatot kölcsönöz – főleg a lakosztályoknak. A hotelben négyféle szobatípust alakítottak ki: a standard, a de luxe, az executive szobák mellett lakosztályokat is építettek. A házra – alkalmazkodva Hild örökségéhez - a klasszicista stílus jellemző és a szobákban is ezt igyekezett a belsőépítész, Sáfrány Csilla visszahozni. A berendezésre is a visszafogott elegancia jellemző. A textilek és tapéták Harlequin Leonida Velvets prémium kategóriás angol készítmények. A fürdőszobákba Villeroy and Boch német szanitereket, csaptelepeket és kiegészítőket építettek be.

 Minden szoba parkettás, a kategóriát a belső színvilág is jelzi. A standard szobákban világoskék a tapéta. Az executive szobákban a tapéta arany, a bútorkárpit pedig sötétkék. A lakosztályokra az ezüst és a padlizsán-szín jellemző. A hűtést – fűtést mindenki maga szabályozhatja, a kétágyas szobákban ugyanígy választható az egybeépített vagy a két külön ágy. Az olvasólámpát nagy ravaszul az ágyak fejtámlájában rejtették el. A vendégeket minden szobában részletes, írásos tájékoztató, palackozott víz, csokoládé, Nespresso kávéfőző – kávékapszulával, teával ellátva – várja. A törzsvendégeknek majd meglepetésekkel is kedveskednek. Az egész házra kiterjedő ingyenes WiFi ma már az alapszolgáltatások körébe tartozik.

 A hotel étterme, a Costes Downtown sem véletlenül kapta nevét. Miguel Rocha Vieria portugál konyhafőnök felügyelete alatt, közvetlen együttműködésben dolgoznak Gerendai Károly Costes-ével, mely Budapest első Michelin-csillagos étterme. Itt, ez a „kistestvér” mindössze hatvan vendég befogadására képes. Kicsit lazább, nem a nagyon feszengős, asztalterítős stílus jellemzi. Sokkal inkább az eleganciával vegyes, de letisztult modernség. A reggelinél például a „svédasztal” felszolgálással egészül ki. Kínálatukban is – már a reggelitől kezdődően – helyet kaptak a bio élelmiszerek. Amit lehet, inkább magyar gazdáktól szereznek be. Az étteremben a falakat kortárs képzőművészek alkotásai díszítik, a természetközeliséget az élő növényekből kialakított fal is jelzi. Hátterébe beépítették az öntözőrendszert, a növényeket pedig úgy válogatták össze, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a belső tér körülményeihez. Gondozásukat képzett kertészek végzik.

 Az „eredeti” Costes nincs minden délben nyitva. Itt viszont ez nem lehetséges. Az ebéd a vendég szeme előtt, a legmodernebb felszereléssel ellátott látványkonyhában készül. A falán olvasható jelmondat szerint a kiválóságra törekednek – kompromisszum nélkül. Az sem titok, hogy ők is szeretnék mihamarabb megszerezni a Michelin-csillagot. A pincében rövidesen megnyílik egy borospince, ahol magán-összejöveteleket, borkóstolókat, borvacsorákat, konferenciákat is lehet majd tartani. Egy kisebb, de minden szükségessel felszerelt – Hild Józsefről elnevezett – konferenciaterem a földszinten is van. Az exkluzivitást itt a kézzel festett arany selyemtapéta jelzi. A hotel és az étterem együttműködéséről bátran elmondható: ha két – a maga területén professzionális – szolgáltató így találkozik, akkor abból rendkívül magas színvonal születhet. A szálloda ugyanis egy olyan csoport tagja, amelyik az elmúlt években sorozatban kapta a különféle elismerést. A Continental például megkapta a Best of Budapest, Az Év Szállodája, a Worldhotels Díjat, összesen közel húszfélét! Nagyon valószínű, hogy hasonlókból rövidesen itt sem lesz hiány.

http://www.prestigehotelbudapest.com

Kapcsolódó témák

Amint azt az első részben már szomorúan megállapítottuk, az idei UTAZÁS kiállításon tapasztalható változások nem sok örömre adtak okot. De mindazok, akik valóban azért jöttek ki ide, hogy használható, gyakorlati utazási tanácsokhoz jussanak, mégsem távoztak üres kézzel. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy megállapítsuk, a hazai díszvendég, Gyula és Békés Vármegye igazán kitett magáért! A pultjaikon rengeteg, részletes, írásos anyag várta az érdeklődőket, és a szórakoztatásukról is gondoskodtak.

(Ut-2024-1) Igen, tudjuk, fölösleges azon tépelődni, hogy körülöttünk minden megváltozik. Így volt ez, amióta ember él a fölön – sőt már annak előtte is! A szomorú csak az, amikor látjuk, hogy amit szeretünk, nem az előnyére változik, ez pedig sajnos igaz a 46. budapesti UTAZÁS Kiállításra is. Sejtették a szervezők is, ezért a szó mellé egy külön + jelet tettek, hangsúlyozták is erősen a plusz szócskát, elsorolva: mi minden egyéb társult hozzá az idén. Így viszont a „plusz” vált dominánssá! A megszokott „A pavilon” kétharmadát, biciklipálya, lakóautó dömping, és bazárárusok csapata töltötte fel. Az igazán fontos, nagy, ismert, magyar utazási irodák közül egyetlen egy sem volt jelen!

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. Célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

Már 45 éve, hogy a Szent Korona újra és végérvényesen hazatért. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete azóta minden ötödik évben megünnepli ezt az eseményt. Idén január 6-án tartottak ünnepi megemlékezést Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, melyen részt vett David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

2022.11.06 20:39

Ez a kopott ház Budapesten, a XIII. kerületben, a Hun utca és Lehel utca sarkán áll. Bármelyik irányból is jönnénk, elmegyünk mellette, nincs miért felfigyelni rá. Most néhány napig ez másként lesz! A Hun utcai oldalon, a ház falán emléktábla van – egy ideig még friss koszorúk díszítik. Illyés Gyula születésének százhuszadik évfordulóján helyezték el őket, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ebben a házban élt és dolgozott.