2024. július 24. szerda, Kinga és Kincső napja
Magyarország fürdő nagyhatalom - lehetne!
Révay András
2015.10.06 21:48
A június 4-én meghirdetett „Az év fürdője” verseny szavazása szeptember 30-án lezárult. Mindenki három kategóriában szavazhatott. A versenyben 128 ezer szavazó vett részt és ők összesen 170 ezer szavazatot adtak le.

 Amint arról olvasóinknak korábban már beszámoltunk (http://www.utazonet.hu/furdok-versenye-c319.html) a fürdők a versenyben három kategóriában indultak - Az Év Fürdője 2015., Az Év Feltörekvő Fürdője 2015. és A Helyiek Kedvenc Fürdője 2015. Mivel a kisebb fürdőknek nem lenne esélye a nagyobb, széles körben ismertekkel szemben, így a hozzájuk hasonlókkal mérhették össze magukat. A verseny egyik elsődleges célja az volt, hogy a fiatalok körében is népszerűsítse a hazai fürdőkultúrát és a fürdőket, ráirányítsa a közönség figyelmét hazánk páratlan termálvízkincsére, az arra épült nagyszerű fürdőkre és magára a fürdőzésre. Magyarország olyan termálvízkinccsel rendelkezik, ami nemcsak mennyiségében, de minőségében is kiemelkedőnek számít világviszonylatban. A hazai vizek hatásukat tekintve is egyedülállóak, sehol máshol nem található ilyen magas hőmérsékletű és egyben ennyi különböző betegség kezelésére, megelőzésére alkalmas, kiváló minőségű termál- és gyógyvíz. Hazánkban kétszáznál is több fürdő - köztük több mint nyolcvan gyógyfürdő - található. A hagyományosabb értelemben vett fürdők mellett számos aquapark, közel négyszáz csúszda és megközelítőleg ezerhatszáz medence várja az ifjabb generációt is.

A hazai fürdők történetében ilyen esemény még nem volt. A verseny egyik legnagyobb értéke, hogy ezúttal nem szakmai zsűri, hanem a közönség választott – emelte ki az eredmények kihirdetésekor Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Magyarországon 561 fürdő működik. Van közöttük 356 uszoda, tanuszoda, de a többi 205-nek turisztikai jelentősége is van. Forgalmuk 2014-ben 37,9 millió látogató volt. Ez óriási szám, hatalmas gazdasági érték. Bizonyítja, hogy a fürdőkkel komolyan kellene foglalkozni. A Fürdőszövetség ezért szeretné a szolgáltatást terhelő ÁFA csökkentését és az orvos által felírt szolgáltatásoknál az OEP térítések növelését. Az elmúlt években elmaradt állami támogatások miatt mostanra ugyanis méltatlan helyzet kezd kialakulni a fürdőkben. A fürdők a gyógyászati ellátásokat kénytelenek önköltség alatti áron nyújtani. Ha a 2015-ös évről beszélünk, akkor pedig azt állapíthatjuk meg, hogy ennyi vendég a fürdőkben az elmúlt 10-20 évben soha nem volt.

Magyarországon található a világ ötödik legnagyobb termálvíz készlete – mondta el Sánta Tibor, a verseny főszervezője. Ebből a szempontból igazi nagyhatalom lehetnénk. Az ország területének nyolcvan százaléka alatt található termál-, illetve gyógyvíz. Közel 1300 hőforrásunk van, mintegy háromnegyedük az Alföldön lelhető fel. Egészen különleges helyszíneink vannak. Hévíz például a világ legnagyobb – biológiailag aktív – termáltava, igazi látványosság a miskolci barlangfürdő és azok a budapesti törökfürdők is. Az elmúlt években több, nagy múltú fürdő megújult és teljesen újak is épültek. A versenyben az idén nem vett részt mind a kétszáz fürdő, néhányan – a rossz anyagi adottságúak közül – visszaléptek. A leadott 170 ezer szavazat 44 %-a „Az Év Fürdője 2015.” kategóriára, 41 %-a „Az Év Feltörekvő Fürdője 2015.” csoportra jutott, míg „A Helyiek Kedvenc Fürdője 2015.” díjat a szavaztok 15 %-a alapján ítélték oda.

 „Az Év Fürdője 2015.” címet a Hungarospa Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexuma nyerte, melyben gyógyfürdő, strand, aquapark, uszoda és fedett élményfürdő is működik. A strand harminchektáros, gyönyörűen parkosított területen található, tizenhárom különböző élmény-, úszó-, hullám-, pezsgő- és gyermekmedencével. Különlegessége a pálmafákkal és homokos parttal övezett mediterrán tengerpart, mely 6200 négyzetméteres vízfelületével Közép-Európa legnagyobb épített medencéjének számít. Az auqaparkban tizenöt pálya szédíti a csúszdázás kedvelőit, emellé tavaly létrehozták az úgynevezett „extrém zónát” is, ahol további hat izgalmas kalandcsúszda és egy vízeséses mászófal épült.

További helyezettek:

1

Hungarospa Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló

2

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Sárvár

3

Gyulai Várfürdő

Gyula

4

Zalakarosi Fürdő

Zalakaros

5

Napfényfürdő Aquapolis

Szeged

 Az Év Feltörekvő Fürdője 2015-ben a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ lett. Cserkeszőlőn 2010-ben újult meg a gyógy- és strandfürdő, azóta tizenöt medence és nyolc csúszda várja a kikapcsolódni vágyókat. Ekkor hozták létre az úgynevezett téli fürdőt is, így már nem csak nyáron lehet élvezni a helyi termálvíz gyógyító hatását. A fürdő különlegessége, hogy a hazánkban még kevés helyen fellelhető krioszauna is kipróbálható. Ez a hagyományos szauna ellentettje, a szervezetet 1-3 percre mínusz 120 és 170 Celsius fok közötti hőmérsékletnek teszi ki - így biztosan könnyen le lehet hűlni, még 40 fokban is. Az itteni gyógyvíz magas alkáli-klorid és hidrogén-karbonát tartalmának köszönhetően számos egészségi problémára rendkívül pozitív hatással bír.

További helyezettek:

1

Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

Cserkeszőlő

2

Demjéni Termál Völgy

Demjén

3

Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő

Kiskunmajsa

4

Berekfürdői Termál- és Strandfürdő

Berekfürdő

5

Hagymatikum

Makó

A Helyiek Kedvenc Fürdője címet 2015-ben a közönség szavazása alapján a tiszakécskei Kerekdombi Termálfürdő kapta. Az ország legnaposabb részén fekvő Kerekdombi Termálfürdő Magyarország legnagyobb szabadtéri Kneipp-ligetével büszkélkedhet, ami nem kevesebb 1500 négyzetméteren terül el. A fél évszázada működő, 2014-ben teljes körűen felújított fürdő másik különlegessége az akár ötven fő befogadására is alkalmas rönkszauna.

További helyezettek:

1

Kerekdombi Termálfürdő

Tiszakécske

2

Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda

Budapest

3

Miskolctapolcai Strand

Miskolctapolca

4

Dávodi Strandfürdő

Dávod

5

Kisvárdai Várfürdő

Kisvárda

 

www.azevfurdoje.hu

Kapcsolódó témák
2015.08.27 15:19

Hivatalosan már csupán három hétvége van hátra a nyárból, ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik fürdőt vagy strandot választjuk a nyár utolsó napsugarainak kiélvezésére. Az Év Fürdője közönségszavazása alapján hét fürdőt mindenképpen érdemes kipróbálni.

2015.03.11 18:29

Több száz hotel közül a magyarországi NaturMed Hotel Carbonát választották utazók ezrei 2014 legjobb gyógyszállodájának. A német FIT Reisen ügyfeleinek véleménye alapján ugyanis a hévízi Carbonának ítélte a Health&Spa kategória legjobbjának járó díjat. Az elismeréssel a szálloda különleges adottságai mellett egymásra épülő, komplex gyógyszolgáltatásait értékelték a vendégek.

Korábban még nem volt példa arra, amit idén tavasszal tapasztalhat a hazai közönség. Kelet-Magyarország leglátogatottabb fürdővárosa Hajdúszoboszló, valamint Nyugat-Magyarország leglátogatottabb fürdővárosa Hévíz 2015-ben közösen, új eszközökkel próbálja elérni a hozzájuk utazást tervező vendégeket, közvetlenül megszólítva őket kedvezményes ajánlataikkal.