2024. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
Gyógyító városok
Révay András
2015.02.14 15:58
Korábban még nem volt példa arra, amit idén tavasszal tapasztalhat a hazai közönség. Kelet-Magyarország leglátogatottabb fürdővárosa Hajdúszoboszló, valamint Nyugat-Magyarország leglátogatottabb fürdővárosa Hévíz 2015-ben közösen, új eszközökkel próbálja elérni a hozzájuk utazást tervező vendégeket, közvetlenül megszólítva őket kedvezményes ajánlataikkal.

Most először a belföldi vendégekhez szól a meghívó – jelentette be Papp Gábor, Hévíz polgármestere. Közös marketing kampánnyal invitálják a fürdőzni és kikapcsolódni vágyó vendégeket Hajdúszoboszlóra és Hévízre. A kampányban hirdetett szállásajánlatok lefoglalása esetén +1 éjszakára szóló szállás és egyéb +1 ajándékok várják a vendégeket. Hajdúszoboszló város hivatalos turisztikai portálján a www.hajduszoboszlo.hu weboldalon, valamint Hévíz turisztikai honlapján a www.heviz.hu/akcio linken már el is indult a „3+1 akció, indul a fürdőszezon” elnevezéssel a kampány, mely 2015.február 3. és április 30. között kínál kedvezményeket.

Hévízen bizonyára eddig is nagyon sokan jártak már, de akik egy-két év kihagyással térnek vissza, tapasztalhatják a fejlődést. Ilyen például az a kerékpárkölcsönző rendszer, mely eddig csak Budapesten és Esztergomban működött. Hévízen, négy állomáson, összesen mintegy ötven kerékpár kölcsönözhető – ingyenesen! Elkészült az autóbusz alpályaudvar is és rövidesen elindul a helyi járatú autóbusz közlekedés. A polgármester elmondta, hogy terveik szerint ez az autóbusz nemcsak a városon belül, hanem idővel egészen a Balaton Airportig jár majd. A gyaloglást választókat várja Hévíz Egregy városrészében a „Korok és borok” tematikus sétaút, melyen bemutató épület, múzeum készült el – az út felvezet a szőlőhegyre is - és megtörtént az Árpád-kori templom régóta várt teljes rekonstrukciója. Elkészültek sportpályák, köztük olyanok, melyeket az utcán sétálók vendégek közül bárki ingyen használhat.

A város életében fontos szerepet tölt be a gyógytó és a hozzá kapcsolódó kórház. Ez utóbbihoz sajnos már nincs köze a városnak, a közelmúlti újra-államosítás áldozatául esett. Szerencsére egy közel egymilliárd forintos pályázat lehetővé tette a keszthelyi és hévízi kórház megújítását. Szembetűnő lett a fogadó épület átalakulása és számos új eszközt is sikerült a kórház számára vásárolni. A hévízi tó része a Magyar Nemzeti Értéktárnak, az Önkormányzat elkészíttetett egy tanulmányt annak érdekében, hogy a tó belátható időn belül a Világörökség részévé válhasson. A városban folyó vendéglátást jellemzi, hogy idén „Az év gasztronómusa” is az egyik szálloda tulajdonosa lett.

Nekünk a visszatérő vendég a legértékesebb – erősítette meg dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere. Hajdúszoboszló évek óta kedvelt üdülőhely a belföldi és a külföldi vendégek körében egyaránt, és ez köszönhető részben a folyamatos fejlesztéseknek. Hajdúszoboszlón a városba érkező és szolgáltatásokat igénybe vevő vendégek véleményét rendszeres felméréssekkel kérik ki a turizmus szereplői, így a fejlesztéseket a vendégek igényeire alapozva valósítják meg a szolgáltatók. Fontos megjegyezni – emelte ki a polgármester – hogy a nyári strandszezon mellett az év eleji, téli hónapokban is kiváló választás Hajdúszoboszló, hiszen a szoboszlói gyógyító víz és a wellness kezelések hatására megfiatalodik és feltöltődik a test és lélek egyaránt. A fürdőkomplexum szolgáltatásait a helyi szálláshelyek kínálata egészíti ki, ezáltal téve teljessé a hajdúszoboszlói felüdülést az itt pihenő vendégek számára. Eltérés viszont Hévízhez képest, hogy a 3+1 ajánlat Hajdúszoboszlón csak április 3-ig érvényes. Ugyanakkor a szállodák kínálatához ebben a kampányban 39 magán szállásadó is csatlakozott.

 A szórakozást sem kell nélkülözniük az itt pihenő vendégeknek, mert a fürdőkomplexum és a változatos programkínálat erre is lehetőséget nyújt. A különböző rendezvényeken, programokon való részvétel még emlékezetesebbé teszi az itt tartózkodást. Hajdúszoboszló idén is több gasztronómiai, zenés és kulturális fesztivállal várja egész évben a látogatókat. A gasztronómiai fesztiválok sorát a Szoboszlói Toros Napok nyitja meg (2015.03.06-08.), míg a kulturális programok a Szoboszlói Művészeti Napok többhetes rendezvényeivel kezdődnek. Egyéb kikapcsolódási lehetőségként ajánlják a szomszédos nagyváros Debrecen kulturális programjait. Az év eleji rendezvénynaptárban többek között koncertek, mozi és színházi előadások valamint hangversenyek szerepelnek.

 Európa legnagyobb fürdője, a hajdúszoboszlói Hungarospa vezérigazgatója, Czeglédi Gyula, bevezetőben előbb dr. Pávai Vajna Ferencre emlékezett, hiszen az Alföldön feltárt gyógyvíz az ő kutatómunkájának eredménye. A csodálatos barna kincs 1925-ben tört fel és rá két évre már meg is nyílt az első fürdő. Gyógyhatásának okát, pontos mibenlétét azóta is folyamatosan vizsgálják és egyre újabb eredményeket állapítanak meg. Az Európa legnagyobb fürdője megnevezést sem ok nélkül használják. Harminc hektáron, 14 600 négyzetméter vízfelülettel a befogadó képességük 25 ezer ember. A Hungarospa-nál 2014-ben komplex attrakciófejlesztés zajlott le, melynek keretében megújult a gyógyfürdő, a strand és az Aquapark. A szolgáltatás bővítés során a Hungarospa minden korosztályra gondolt. Az idősebb generáció kényelmét szolgálja, hogy a gyógyfürdő termálcsarnoka átalakult, a pihenőterek bővültek. A jól ismert gyógyfürdőkezelések mellett új típusú kabinos szénsavas kezelőhelyek, továbbá egy Cryo hidegszauna is segítik a betegek gyógyulását.

A fejlesztés keretében a fiatalok vágya is teljesült: az Aquapark területének egy hektáros bővítésével extrém zóna létesült, ahol 16 méter magasról induló 6 új, izgalmas óriás csúszda (szabadesős alagút, vízhurok, szuperhullám, cunami, űrcsónak, vízcső) épült, Így az Aquaparkban már összesen 15 óriáscsúszda várja a látogatókat. A bátrabbak a csúszdázás mellett a sziklamászást is kipróbálhatják a látványos vízeséses mászófalon. A 6-12 éves gyerekek számára kalandmedencék épültek. Az új gyerekmedencékben a vízi vár függőhíddal, műsziklával, vízeséssel, csúszdával és borítódézsával megannyi kalandot ígérnek. A családok kedvence, a strandfürdő is tartogat újdonságokat.

Az Omega medencébe új élményelemek kerültek: vízisport-pályák, sodróvíz-zóna, jacuzzi. A mediterrán tengerpart mellett habshow helyszín létesült, mely elsősorban a fiatalok bulizó helye. A pancsoló medence mellett megépült az új, fedett Vízipók meseszínpad, ahol a gyerekek szórakozhatnak. Idén, a hagyományoknak megfelelően a hajdúszoboszlói strand május 1-jén nyitja meg kapuit. A nyitás alkalmából rendezett nagyszabású ingyenes strandnyitó „Hungarosparty-n” hazai popsztárok lépnek fel. A nyári szezonban napközben animációk, zenés programok várják a gyerekeket és szüleiket a strandon, valamint főszezonban, júliusban és augusztusban, minden hétvégén zenés esti fürdőzések is lesznek sztárfellépőkkel. Külföldi vendégek számára kitűnő ajándék lesz a nyolc nyelven „megszólaló” hangos szótár.

Kapcsolódó témák

Zalakarosról azért mindenkinek mégis csak a fürdő jut először eszébe. Bár a város már 750 éves múltra tekint vissza, a fürdő ennél sokkal fiatalabb. A gyógyvizet 1962-ben találták meg, a vízkincsre épült fürdő – akkor még csak két medencével – 1965-ben nyílt meg. Azóta többször is bővítették, fejlesztették.

A június 4-én meghirdetett „Az év fürdője” verseny szavazása szeptember 30-án lezárult. Mindenki három kategóriában szavazhatott. A versenyben 128 ezer szavazó vett részt és ők összesen 170 ezer szavazatot adtak le.

2015.08.27 15:19

Hivatalosan már csupán három hétvége van hátra a nyárból, ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik fürdőt vagy strandot választjuk a nyár utolsó napsugarainak kiélvezésére. Az Év Fürdője közönségszavazása alapján hét fürdőt mindenképpen érdemes kipróbálni.

2015.03.11 18:29

Több száz hotel közül a magyarországi NaturMed Hotel Carbonát választották utazók ezrei 2014 legjobb gyógyszállodájának. A német FIT Reisen ügyfeleinek véleménye alapján ugyanis a hévízi Carbonának ítélte a Health&Spa kategória legjobbjának járó díjat. Az elismeréssel a szálloda különleges adottságai mellett egymásra épülő, komplex gyógyszolgáltatásait értékelték a vendégek.

2015.01.22 11:30

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kifejezetten nyugdíjasok támogatását célzó pályázatot ír ki, amelynek keretében a kedvezményezetteknek az ország különböző pontjain fürdőszolgáltatások igénybevételére felhasználható kártyát bocsát rendelkezésére. A programhoz a mórahalmi fürdő is csatlakozik, folytatva az előző évben indított akciót.