2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Négyezer éves ország
Révay András
2015.10.08 17:13
Az állam megalapításának ünnepe alkalmából több mint egy héten át tartó, látványos kulturális fesztivált szervez a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetsége. A programsorozat kertében vásár, divatbemutató, zenés-táncos előadások várják az érdeklődőket.

Mindenki, aki egy kicsit is tájékozott a világ eseményeiben, jól tudja: Dél-Korea egy sereg dologban messze előttünk jár. Ám azt már valószínűleg sokkal kevesebben ismerik, hogy az állam történelmében is több évezredes előnyük van velünk szemben! Az államalapítás története – csakúgy, mint nálunk a Csodaszarvasé – ott is a mondák homályába vész. Van olyan történetük, mely szerint első királyuk az égből szállt alá. Bár pontosan nem tudjuk, mióta lakják a Koreai-félszigetet, régészeti adatok alapján a kezdetet hétszázezer évre teszik. Ami viszont tény: az első koreai királyságot, Kodzsoszont, Tangun alapította i.e. 2333-ban, a mai számítások szerint októberben. Hosszú örökségükre mind a mai napig büszkék a koreaiak.

Nemcsak az ősi Korea megalapításának évfordulójára emlékezünk – mondta el az ünnepségen őexcellenciája Yim Geun-hyeong, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete. Az alapítás dátumát egy végrendelet őrzi, ez örökségünk egyik forrása, mely erőt és büszkeséget ad minden koreainak. Budapesten most nem csak a nemzeti múltra emlékezünk. Ünnepeljük azt a szilárd barátságot, mely a két ország között már negyedszázada fennáll. A kelet-európai népek között Magyarország volt az első, amelyik 26 évvel ezelőtt felvette a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat a Koreai Köztársasággal. Korea számára Magyarország Európa kapuja, Korea pedig a magyarok stratégiai együttműködési partnere Ázsiában. Közös értékeink a demokrácia és a piacgazdaság. Történelmi hátterünk, kulturális és geopolitikai helyzetünk azonos, ezért tudunk egyre közelebb kerülni egymáshoz, továbbra is megőrizni és támogatni ezeket a közös vonásokat – hangsúlyozta a nagykövet.

 A magyarok érdeklődése Korea iránt erőteljesnek nevezhető. Magyarországon közel száz, a koreai kultúrával kapcsolatos klub, szervezet és társaság létezik, például a koreai filmek, drámák, a popzene vagy akár a nyelvtanulás köré szerveződve. A számokban is megmutatkozó érdeklődés kitűnő példája az is, hogy a K-pop kedvelői külön műsor keretében léptek fel a MOM Kulturális Központban. A MOM épületével szemközt, 2012 óta működik a Koreai Kulturális Központ, mely folyamatosan kínál különféle rendezvényeket. Jelenleg is több kiállítás látható benne. November 30-ig látható „A modernitás jelei és a koreai tradíciók”, melyben hét koreai képzőművész, hagyományos technikával és színekkel készült alkotásait mutatja be. Közöttük Kim Suyeon munkáján a buddhista templomok jellegzetes díszítési stílusát láthatjuk.

Része volt az állami ünnepnek egy különleges koreai divatbemutató, melyet a színes viseletek felvonultatásán kívül az tett emlékezetessé, hogy – a meghívott vendégek legnagyobb meglepetésére - a neves magyar színésznő, a Vígszínház igazgatónője, Eszenyi Enikő is koreai népviseletbe öltözve jelent meg. Ugyancsak sokan nézték meg a Kulturális Központ épületében azt a kiállítást is, mely szintén november 30-ig tart majd nyitva. A „Talk, Talk, Korea” egy pályázat eredményit mutatja be. Ezzel a címmel hirdet pályázatot 2013 óta minden évben a Koreai Kulturális és Információs Szolgálat. Kreatív fotó, video, képregény, képeslap és rajz kategóriában lehet rajta részt venni és azt kívánják vele bemutatni, milyennek látják Koreát a külföldiek a világ minden tájáról? Most Budapesten az elmúlt két év díjazott alkotásait állították ki.

 A fesztivál záró előadásán az Oulime Együttes és a Pocheon Városi Művészeti Társulat közösen lép a MOM Kulturális Központ nagyszínpadára október 12-én 18:30-tól. „Láthatatlan határvonal” című előadásuk a Jin Szigeti Szelleműző (Jindo Sitgimgut) sámánszertartás hagyományából merít, mely a hagyományos koreai temetési rituálék legkülönfélébb módozataiból tevődik össze. A társulat mindezt egy továbbfejlesztett mozdulatsorokból álló koreográfiával és egy egyszerre modern és tradicionális zenei aláfestésű és Koreára jellemző színeket megjelenítő színpadi képpel megkomponált performansszal jeleníti meg. A darab fontos eleme, hogy modern formába öntötte a szelleműző szertartást (gut) és a sámán hitet ábrázoló művész karakterét, a sámánt (mudang). A programokra a belépés ingyenes, de a korlátozott férőhelyek száma miatt az október 12-i előadásra előzetes regisztráció szükséges a www.koreaikultura.hu honlapon.

Kapcsolódó témák