A Pizza D’Oro tulajdonosa, Sedlák Gergő, szeretett volna mindig is jótékonykodni, de sokáig nem találta meg azt a szervezetet, amelyiknél bizonyos lett volna abban, hogy az adománya pontosan azokhoz jut el, akiknek szánja. Cége, 2008-ban alakult családi vállalkozás, Debrecenben dolgozik. Kezdetben fagyasztott termékek forgalmazásával foglalkoztak, mígnem jött az ötlet: gyártsunk is, ráadásul olyan pizzát, ami még nincs! Nagyon sok fajta fagyasztott pizzát lehet jelenleg is Magyarországon vásárolni – de más, ilyen minőségűt nem. Merthogy ők huszonnégy órán át kelesztett tésztával dolgoznak, azt kézzel nyújtják, a feltéteket is kézzel helyezik rá, majd készre sütik és csak utána fagyasztják. Ez élelmiszerbiztonsági szempontból fontos előrelépés, mert ilyet nagyon kevesen csinálnak a világon. A fagyasztott pizzát így egy éves szavatossági idővel hozhatják forgalomba!
Termékeik idehaza szinte az összes áruházláncban megtalálhatók, de kaphatók már külföldön is, Kanadától Japánig, valamint Európa sok országában. Készülnek kisebb-nagyobb méretben, sokféle ízben. Az üzem 2016 novemberében kezdett működni és az áruházi, benzinkút melletti értékesítés mellett ma már ez a pizza automatából is kapható. De nem ám a fagyasztott állapotában, hanem helyben megsült, előszeletelt, még meleg pizzát kap a gépből a vásárló. A cég korábban is nyújtott már támogatást rászorulóknak, de gyakran nem látták pontosan, hová is kerültek az adományaik. Míg végül megismerkedtek a CS. A. K. Alapítvánnyal és velük együtt határozták el, hogy most, április elején, ezer, már megsütött, azonnal fogyasztható pizzát fognak szétosztani. Az Andreas bisztró tulajdonosa, Pintér Ferenc ezt még azzal egészítette ki, hogy április 8. és 12. között, minden nap 16-tól és 22 óráig, a bisztró vacsorázó vendégei ajándékba kapnak egy pizzát. Eldönthetik, hogy elviszik és odaadják egy általuk rászorulónak gondolt embernek vagy otthagyják és az üzletre bízzák az elosztást. A bisztró személyzete is az ügy mellé ált és ezen a héten a kapott borravalót az Alapítványnak adják, a pénzt az üzlet a bevétel egy bizonyos százalékával még kiegészíti.
A CS. A. K., a „Csodákért, Alapítványokért, Közösen” Alapítvány, a Magyarországon működő alapítványok, egyesületek összefogását, működésüket, munkájukat közös és egységes platformon segíti - mondta el az alapítvány elnöke, megálmodója, Pálfalvi Petra. Az országban működő civil szervezetekről megbízhatósági listát állítottak össze, már két éve kísérik nyomon ezeknek a szervezeteknek a munkáját, különös tekintettel arra, hogy amit azok kértek azt mire, hová fordítják. Ennek az átláthatósága növeli az adományozók bizalmát. Segítenek még abban is, hogy összehozzák az alapítványokat azokkal a cégekkel, akikkel a legjobban „összeillenek”. Így jutottak el – többek között – a Velencei – Tó környéki Nagycsaládosokért Alapítványhoz is, ahol a Pizza D’ ORO pizzái korábban már 250 nagycsaládoshoz is eljutottak.
Ötödik éve tevékenykedik a Velencei–tó Környéki Nagycsaládosokért Alapítvány és a kuratórium elnöke, Fekete Zsuzsa beszámolója szerint jelenleg huszonhat településen vannak jelen. Kezdetben többgyerekes családok fogtak össze és szinte egymást támogatták. Ma már kétheti rendszerességgel visznek 254 támogatott családnak élelmiszert. Szívügyük, hogy ne legyen éhes gyerek a környékükön, ezért tavaly egész nyáron gondoskodtak azoknak a gyerekeknek az étkeztetéséről, akik nem voltak valamilyen gyermekintézményben ellátva. Ilyenkor közel hétszáz gyereket „etetnek”. Ugyancsak rendszeresen adnak ételt hajléktalanoknak – Velencén is vannak olyanok – és a megyében ruhaosztásokat is szerveznek.
Csatlakozott a pizza osztásos akcióhoz Papp Annamária, színésznő. Mostanában azt mondják róla: mindig ott van, ahol a jó ügyek zajlanak. Egy saját műsorának felvételi helyszíne ez a bisztró, így szerzett tudomást a készülő akcióról. Szeretné azt elérni, hogy a hírességek, akik már szerepeltek a műsorában, szintén eljönnének egy alkalommal a pizza osztásra, mert „példát kell mutatni”! Szemléletformálásra van szükség! A magánemberek életében, akik a problémákat látják ahelyett, hogy meglátnák a lehetőséget mások támogatásában. Az alapítványok működésében, akik megfelelő kommunikáció hiányában nem jutnak a szükséges támogatáshoz és a cégek számára, akiknek üres marketingötletekre való költés helyett fel kell kínálni egy-egy jó ügy támogatását, ami – nem mellesleg – majd a megítélésüket is javítja!
Valljuk be: egy piacon működő étteremről – így első hallásra – nem sok jót gondolnánk. Az hinnénk, ez valami olcsó, nem túl igényes étkezde lehet. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az étterem, amiről a továbbiakban szó lesz, valóban piacon, egy különleges helyszínen működik, nem túlzás világhírűnek nevezni. Járt itt Diana hercegnő, Margaret Thatcher miniszterelnök, több neves, külföldi filmszár is. Kitalálták? Igen, Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban számos híresség megfordul, és ott várja vendégeit a Fakanál étterem.
A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.
Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!
Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti közkedvelt létesítmény– a korábbi teszt után – március elsejétől éjszakai nyitvatartással és éjszakai kínálattal várja vendégeit. Csütörtöktől vasárnapig, éjféltől még több embernek kívánnak lehetőséget adni Budapest csodás kávéházának zavartalan élvezetére.