2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland és Vlagyimir napja
Új minőségre van szükség!
Révay András
2016.03.16 23:33
Ismét nagyszerű kulturális és gasztronómiai eseménynek ad helyet június 14-től 18-ig a Viharsarok fővárosa, Békéscsaba. A 16. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé során számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket csakúgy, mint a már ismert és megszeretett márkákat is.

A fesztivál – még a hivatalos kezdet előtt - rögtön nulladik nappal indít, amikor is a hagyományos osztrák – magyar mérkőzés keretében, díjtalan belépés mellett tekinthetik meg az érdeklődők a magyar labdarúgó válogatott debütálását az Európa Bajnokságon – mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. Ezt követően Pribojszki Mátyás és csapata ad fergeteges koncertet a látogatóknak. Áttekintve a program további részét, várhatóan ez lesz a Tiszántúl legnagyobb látogatottságú fesztiválja az idén nyáron. A rendezvényt a város sportcsarnoka melletti zöldövezetben tartják. Ugyanebben az időben a Szent István téren lesz a Kárpát-medence Értékei és Hungarikumai című háromnapos kiállítás és vásár. Itt száznál is több résztvevőre számítanak, a hazai kézműves termékek készítői mellett Beregszásztól a Vajdaságig jönnek majd kiállítók. Élelmiszereket, szőtteseket, kerámiákat, fonott népművészeti tárgyakat vonultatnak fel, miközben népzenei, néptánc együttesek fellépése színesíti a programot. A 16. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé legfontosabb célja, hogy a kulturált sörfogyasztásra és a legfinomabb sertéshús, a csülök népszerűsítésére irányítsa a figyelmet.

 Ez a fesztivál tizenhat évvel ezelőtt egy ezer négyzetméteres sátorban, 5-6 féle csapolt sörrel kezdődött - emlékezett vissza a kezdetekre Bora Imre, a fesztivál főszervezője. Az idén száznál több csapolt sört kóstolhatnak a sör szerelmesei. Nem csak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol ennyi különböző sört csapolnak. Főleg a kis főzdék jelennek meg „kézműves” söreikkel. Mellettük lesznek spanyol, cseh, német, angol és szlovák sörök is. Olyan sörökhöz juthatunk itt hozzá, amiket az év más napjaiban csak nagy utánjárással fedezhetünk fel. Néhány példa a különlegesebb fajtákból: ribizli sör, német fekete sör, spanyol világos sör, grapefruitos búzasör, szűretlen csokoládés sör, melynek - egy apátsági sörfőzdéből az 1600-as évek óta - belga étcsoki adja a finoman keserű ízét, és itt lesz a 2013-as évben a világ legjobb sörének választott szűretlen búzasör a Primátor sörgyárból. Jócskán lesznek alkoholmentesek is. Ezek a nyári melegben jóval egészségesebbek, mint a cukros üdítők. A fesztivál érdekessége lesz, hogy a megnyitáskor az első - igazi, fából készült – söröshordót, hagyományos módon kalapáccsal beütött csappal verik csapra.

 Ahogy haladtunk előre a fesztivál történetében, tíz évvel ezelőtt született az ötlet, hogy szükségük lenne egy saját sörmárkára. Rövidesen partnert is találtak hozzá. Az ország legrégebben működő gyára, a Pécsi Sörfőzde segítségével elkészült a Hunyadi Mátyás sör, melyből ma már tízmillió palack fogy el évente. Hozzá a maláta árpát Békés-megyéből szállítják. Az embereknek ki kell mozdulniuk otthonról, találkozniuk kell egymással – ez az egészséges társadalmi élet szempontjából is fontos és ebben áll ennek a fesztiválnak az egyik lényege is – világított rá Stefan Wenckheim, a Pécsi Sörfőzde társtulajdonosa. Itt barátságok szövődnek, erősödnek meg és ennek jó kísérője a sörivás. Persze nem mindegy az sem, milyen az a sör. A 168 éves pécsi gyárban azt az elvet vallják, hogy ennek az országnak szüksége van új minőségre – sörökben is! Igaz, mindezek mellett jelen lesznek az idén 109 éves Szalon sörrel is, ami igazi különlegességnek számít. A Szalon márkacsalád – Magyarországon sörként elsőnek – jogosult a „Magyar Termék” védjegy használatára.

A sör mellett a másik főszereplő a csülök lesz. Június 17-én, pénteken, óriásbográcsban 1000 adag csülökpörköltet készítenek, csabai ízlés szerint - árulta el Prohászka Béla, a rendezvény gasztronómiai házigazdája, olimpiai bajnok mesterszakács. Látványnak sem lesz utolsó, mint ahogyan a sok ropogósra sült csülök sem. Másnap száznegyven csapat versenyez majd és eddig mindig remekművek születtek. A versenyzőknek a szervezőktől kapott 4,5 kg hátsó csülökből kell elkészíteni a pörköltet, a csapatok a zöldségeket is megkapják a főzéshez, így már minden adott lesz a nagyszerű étek elkészítéséhez. A zsűri az ételek értékelésekor csak egy számot és a „művet” látja, de előtte körülnéznek, a főzési körülményeket is vizsgálják és majd figyelembe veszik. Magyarország legjobb pörköltjét 100 000 forinttal díjazzák! A sertéscsülkön kívül természetesen más is számításba jöhet, lesz borjú- vagy rozmaringos bárány-, még pulykacsülök is.

A fesztivál egyik különlegességéről Vozár Attila sportmenedzser mondott el érdekességeket. Június 17-én, pénteken világcsúcs döntési kísérletre kerül sor a rendezvényen! Közép-európában először a sörfesztiválok történetében: „buli” sörfutást rendeznek, ahol akár jelmezben is futhatnak a versenyzők. Két kategóriában, 4 km-en és egy mérfölden csapnak össze a futás elkötelezettjei. A tét nagy: világcsúcs esetén 100 000 Ft-ra számíthat a bajnok! A versenyzőknek a táv alatt 4 dobozos sört kell elfogyasztaniuk, egyet a rajtnál, hármat pedig az ellenőrző pontokon. A versenyen férfiak és nők külön küzdenek egymás és a világcsúcs ellen! A jelenlegi férfi világcsúcs: 4 perc 47 másodperc, míg a női világcsúcs 6 perc 8 másodperc. Az idei évben először csatlakozott a rendezvényhez a Sunrise Beach Tour 2016 is, amely a magyar strandröplabda és strandsport élet legmeghatározóbb nyári versenysorozata. Amatőrök is bekapcsolódhatnak, a sörfesztiválon három pályán várja majd őket.

A sport és a gasztronómia mellett a kulturális műsorok is szerepet kapnak. A magyar könnyűzenei élet nagyágyúi lépnek színpadra a négy nap alatt: Wellhello, Halott Pénz, Road, Kowalsky meg a Vega, Tankcsapda, Irie Maffia, Hooligans, Nagy Feró és a Beatrice, Kis Grofó, Bódi Csabi, Szikora Róbert és az R-Go lép a közönség elé. Ráadásul a 90-es évek két külföldi sztárja is jelen lesz. Magyar partnerrel együtt lépnek fel és ez külön még azért is érdekes, mert La Bouche koncert húsz éve nem volt Európában! A rendezvényre utazók számára a MÁV 50% os kedvezményt ad.

www.csabaisorfesztival.hu

Kapcsolódó témák

Ha egy önkiszolgáló étteremben már a megnyitás napján, még este hét órakor is a kiszolgáló pulttól az ajtóig áll bent a sor, az már önmagában jelzi: van érdeklődés az éterem iránt. Nem is alaptalanul. Gyorsan híre ment, hogy egy új, török étterem nyílt Angyalföldön, a Béke utcában. Jó a helye, közel a Vasas pályához, előtte villamos, mellette buszmegálló van, körülötte a kisebb utcákban még parkolni is lehet. Mindez jó dolog, de igazán az a fontos, ami a tányérokba kerül. Nos, az első vélemények szerint azzal sincs hiba!

Az édességeket kedvelők bizonyára örültek annak, amikor tavaly első alkalommal hirdettek meg egy korábban még nem létezett versenyt. „Az Év Pálinkás Bonbonja” verseny nagy sikernek bizonyult, ezért a szervezők, a Gyulai Pálinkafesztivál és a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői úgy döntöttek – idén is meghirdetik. A nevezéseket 2024. február 1. és április 12. között fogadják.

2023.12.04 13:24

A címben szereplő tanácsot Kiss Zoltán cukrászmester adta a résztvevőknek az Év Bejglije verseny eredményének kihirdetésekor – nem véletlenül. Feltételezzük, az otthoni bejglisütésre vállalkozók is tudják ezt, de azért nem árt ismételni. A versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület a negyedik alkalommal hirdette meg és az idén már ötvennél is több alkotás versengett a díjakért és a kitüntető címekért.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, részben – ami érthető – a cukrász szakma képviselői részéről, de bebizonyosodott, hogy a közönség, a fogyasztók is évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Az édességek kedvelő jól ismerik, és évek óta figyelik is – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeket, keresik, vásárolják a díjnyertes tortákat, fagylaltokat. Más a helyzet a bejglivel! Korábban eddig még csak kétszer volt versenye, a harmadikra idén került sor, ötven cukrász nevezett be rá. Az eredményhirdetésnek az eddigiekben már jól bevált, pestszentlőrinci, híres Zila kávéház és cukrászda adott otthont.