2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
Zöldség-gyümölcs csónakból: Ázsia legnagyobb úszó piaca, a Damnoen Saduak
Kiss Kriszta
2015.10.05 15:01
Míg Hollandiában az úszó ház, Velencében pedig a gondola a divat és turistacsodálat tárgya, addig Délkelet-Ázsiában az úszó piac. Számuk ugyan mára – a korábbi több százhoz képest – alaposan lecsökkent, a látvány, az élmény és a gazdag kínálat miatt mindenképp érdemes felvenni a bakancslistára.

A tengerparti nyaralások elmaradhatatlan „kelléke” a halpiac vagy – ha nincs a közelben vízpart – a helyi bazár. Délkelet-Ázsiában ezt kicsit másképp csinálják; Thaiföld, Indonézia és Vietnám az úszó piacok híve. Ezekben az országokban tartózkodásunk során minden földi jóval megrakott, lapos csónakokkal találkozhatunk piac címszó alatt. Egykor ezek a vásárok a helyi kereskedelem fontos részei voltak, mára ugyanakkor elsősorban turistalátványosságnak számítanak – annak viszont bizonyosan különlegesek és emlékezetesek.

 

Damnoen Saduak – úszó „látványpiac”

A legnagyobb és leglátványosabb úszó piac Thaiföldön található; a Damnoen Saduak Bangkoktól kb. 120 kilométerre, a 19. század közepén IV. Rama király parancsára épített csatorna, mely elsősorban a vízi közlekedés megkönnyítésére épült. A környező földek azonban rendkívül termékenyek, így a friss zöldségek és gyümölcsök szállítása hamar megindult a csatornán, innen pedig már csak egy lépés volt, hogy a friss áru csónakokon cseréljen gazdát.

Mára reggelente több száz szalmakalapos, színes ruhás nő indul napi útjára rogyásig megrakva csónakját banánnal, papayával, mangóval, kókuszdióval, guavával, valamint helyi készételekkel, édességekkel és más áruval. Az európai turistákat Damnoen Saduak talán Velencére emlékeztetheti, hiszen a csatornát cölöpökre épített lakóházak és éttermek, valamint – az olasz várostól kissé eltérően – kókuszpálma-ültetvények szegélyezik. Az egész egy színes-szagos, magával ragadó, egzotikus kavalkád, amely bevezeti az utazót a helyiek életébe, mindennapjaikba, valamint a délkelet-ázsiai életmódba.

 

Egynapos túra Bangkokból

A „csónaktúra” az úszó piacon legalább félnapos elfoglaltság, ennél alább nem is ajánlott adni, hiszen a program minden percét érdemes kihasználni. A legjobb hajnalban vagy reggel érkezni, mert a legtöbb árus ekkor indul útnak, és ekkor a leggazdagabb a kínálat. Damnoen Saduak Bangkokból akár egy egynapos túra keretében is megtekinthető; az utazással együtt így akár más programokra is marad időnk. Ha a csónakázást már meguntuk, esetleg kissé zsong a fejünk a piaci kavalkádtól, a környéken számos más lehetőség is kínálkozik, amivel a túrát össze lehet kötni; a város híres rózsakertjéről is, de a bátrabbak az elefántlovaglást is kipróbálhatják Damnoen Saduak elefántfarmján.

„Az egynapos kirándulások, programok kifejezetten népszerűek a Délkelet-Ázsiába utazó magyarok körében is, hiszen viszonylag rövid utazással látogathatnak meg nagyszerű helyeket. Damnoen Saduak ebből is kiemelkedik, az úszó piacok nemcsak azért érdekesek, mert a világon sehol máshol nem láthatók, hanem mert valóban egyedülálló és emlékezetes élményt nyújtanak” – mondja Simon Karolina, az Ázsiaspecialista utazási iroda kiutaztatási vezetője a magyar utazók szokásairól.

 

További információ:

Simon Karolina

kiutaztatási vezető

JTB Hungary

Tel.: +3630/475-3350

e-mail: karolina.simon@jtbhungary.com

web: www.azsiaspecialista.hu

Kapcsolódó témák