2024. április 28. vasárnap, Valéria és Nimród napja
„Játszani is engedd…”
Révay András
2022.08.03 17:15
A Főváros centenáriumi ünnepsége keretében, 1973-ban, Debrecen városa parkot ajándékozott Budapest XIII. kerületének. A hajdúsági városban készültek a tervek és onnan hozták akkor a növényeket is, amikkel a parkot betelepítették. Bár azóta, az elmúlt években történtek benne kisebb javítások, a kerület Önkormányzata tavaly a teljes felújítás mellett döntött. A munka július végén befejeződött.

Az 1970-es években minden fővárosi kerületnek volt egy megyei, illetve városi testvérkapcsolata, ezért viseli ez a park Debrecen nevét – emlékezett vissza a kezdetekre dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. Az építés, a fák és cserjék betelepítése akkor társadalmi munkában zajlott. Debrecenben is van egy Angyalföld tér, ahol ma is működik középiskola, kosárlabdapálya, orvosi rendelő. A XIII. kerületben – folytatta a polgármester - az Önkormányzat szeretne az itt élőknek minél magasabb színvonalú környezetet fenntartani, és ebben minket a megújulás mellett az értékőrzés is vezérel. Szeretünk figyelni arra is, hogy az épített és a természeti környezet harmóniája megmaradjon. Ezt az elmúlt időszakban következetesen betartottuk az építkezésinknél és a zöldterületek kialakításánál.

Önálló programunk van „Angyalzöld” néven, melyben a parkolással, az utakkal, a zöldfelületekkel kapcsolatos üzemeltetési és felújítási feladatok szerepelnek. Fontos szerepe van benne a klímatudatosságnak és a környezettudatosságnak. Az összességükben több mint 1 300 000 négyzetmétert kitevő közterületek jó pihenési lehetőséget kínálnak, a fiatalok és az idősek számára. A kerületi Önkormányzat 2019-20-21-ben évente 750-850 millió forint közötti összeget fordított ezeknek a karbantartására. Külön program szolgál a szökőkutak, a talajvizet felhasználó öntözési rendszer, a WIFI, legújabban pedig az internetezést, telefon feltöltést lehetővé tevő „okos pad” működtetésére, a parkgondnokok képzésére, alkalmazására.

Ebben a kerületben a Duna-part háromnegyede már közvetlenül megközelíthető, míg korábban az ott sorakozó gyárak zárták el a folyót a lakosság elöl. Az új épülettömbök belsejét is használhatják nemcsak a lakók, de az átmenő sétálók is. Amíg 2004-ben összesen csak 830 ezer négyzetméternyi zöldterületünk volt, ez most már 1 millió 300 ezer, tehát 47 hektárral növekedett az elmúlt 18 esztendőben. Együtt a rajtuk álló harmincezer fával, jelentősen növeli az életminőséget! Ebben az évben a kerületi Önkormányzat költségvetésében 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre ilyen célokra. Itt, a Debrecen park nagyjából öthektáros területén megújultak az „utcabútorok”, a világítás korszerűsödött, új térköves burkolatot kaptak a belső útvonalak, a zöldfelületet és a játszóteret talajvizes öntözőhálózattal látták el.

A játszótéren teljesen felújítottak 12 régi játékot, felépítettek három teljesen újat, a hőség ellen párakapu véd. A homokozó közepén felállított játékba ivóvizet vezettek, könnyebb lesz a várépítés – és utána a kézmosás is. A lakosság javaslatára elkészült egy olyan tanösvény, ahol ki lehet próbálni, milyen mezítláb sétálni füvön, műkövön, mulcson, kavicson, homokon. A játékok alatt a teljes területet gumiburkolat fedi, elegendő szék is van a szülők számára. A beruházás 315 millió forintba került, majdnem egy hatoda az ere a célra rendelkezésre álló teljes összegnek. Ám önmagában a felépítése még nem is a legnagyobb feladat, mert az elkészülte után működtetni is kell. Kérem ezért – zárta a tér átadási ünnepségét a polgármester – óvják, mert közös pénzünkből valósult meg, ne engedjék rongálni, tönkre tenni! Amint elhangzott az utolsó szó, a gyerekek már birtokba is vehették az új játszóteret.

Kapcsolódó témák

Amint azt az első részben már szomorúan megállapítottuk, az idei UTAZÁS kiállításon tapasztalható változások nem sok örömre adtak okot. De mindazok, akik valóban azért jöttek ki ide, hogy használható, gyakorlati utazási tanácsokhoz jussanak, mégsem távoztak üres kézzel. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy megállapítsuk, a hazai díszvendég, Gyula és Békés Vármegye igazán kitett magáért! A pultjaikon rengeteg, részletes, írásos anyag várta az érdeklődőket, és a szórakoztatásukról is gondoskodtak.

(Ut-2024-1) Igen, tudjuk, fölösleges azon tépelődni, hogy körülöttünk minden megváltozik. Így volt ez, amióta ember él a fölön – sőt már annak előtte is! A szomorú csak az, amikor látjuk, hogy amit szeretünk, nem az előnyére változik, ez pedig sajnos igaz a 46. budapesti UTAZÁS Kiállításra is. Sejtették a szervezők is, ezért a szó mellé egy külön + jelet tettek, hangsúlyozták is erősen a plusz szócskát, elsorolva: mi minden egyéb társult hozzá az idén. Így viszont a „plusz” vált dominánssá! A megszokott „A pavilon” kétharmadát, biciklipálya, lakóautó dömping, és bazárárusok csapata töltötte fel. Az igazán fontos, nagy, ismert, magyar utazási irodák közül egyetlen egy sem volt jelen!

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. Célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

Már 45 éve, hogy a Szent Korona újra és végérvényesen hazatért. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete azóta minden ötödik évben megünnepli ezt az eseményt. Idén január 6-án tartottak ünnepi megemlékezést Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, melyen részt vett David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

2022.11.06 20:39

Ez a kopott ház Budapesten, a XIII. kerületben, a Hun utca és Lehel utca sarkán áll. Bármelyik irányból is jönnénk, elmegyünk mellette, nincs miért felfigyelni rá. Most néhány napig ez másként lesz! A Hun utcai oldalon, a ház falán emléktábla van – egy ideig még friss koszorúk díszítik. Illyés Gyula születésének százhuszadik évfordulóján helyezték el őket, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ebben a házban élt és dolgozott.