2020. január 26. vasárnap, Vanda, Paula és Titanilla napja
Értéket hozunk létre
Utazónet
2014.08.16 23:32
Szokványos sajtótájékoztató helyett kötetlen beszélgetésre hívta az újságírókat a Zsidó Nyári Fesztivál szervező csapata. Jelen volt több – a Fesztiválon közreműködő – művész is.

Az idén már tizenhét éves lesz a Zsidó Nyári Fesztivál, és annyit biztosan elmondhatunk róla, hogy az elmúlt tizenhat évben megrendezéséért mindig nagyon komoly csapatmunka folyt. A számok is ezt bizonyítják – mondta el dr. Vadas Vera fesztiváligazgató. Minden alkalommál tíznél több helyszínen, évente több mint ötven rendezvény zajlott, közel ötszáz fellépő művész közreműködésével. Jelzik azt az értéket, amit ez a fesztivál képvisel és a továbbiakban is képviselni kíván. A zsidó kultúra rendkívül gazdag, így azután nem is nehéz minden évben valami újdonsággal előjönni. A kulturális érték mellett jelentős anyagi értéket is létrehozunk – erősítette meg az igazgató. Nemrég volt a Magyar Turizmus Zrt-nél egy konferencia, ahol a fesztiválok gazdaságra gyakorolt hatását értékelték. Elmondták: a fesztiválok idején a külföldiek átlagos tartózkodási ideje 2,82 nap, a turisták napi költése 18 ezer Ft. és a kereskedelmi szálláshelyek foglaltságának 19,1 %-át adják a fesztiválvendégek. A Zsidó Nyári Fesztivál az elmúlt 4-5 évben maga is méri ezeket az adatokat. Azt tapasztalták, hogy rájuk mindezeknek a duplája vonatkozik. A vendégek átlagosan 4 éjszakát töltenek nálunk, 90 százalékuk azt is 4-5 csillagos szállodákban. Napi költésük 35-40 ezer forint között van!

Ám ez a rendezvény elsősorban mégis kulturális fesztivál, mely egyre inkább törekszik arra, hogy ne csak Budapesten, hanem a vidéki városokban is jelen legyen. Annál is inkább, mert az idén, a zsidó és a cigány holokausztról szóló megemlékezések kapcsán azt is érzékeltetni szeretnénk, mennyire fontos, hogy megismerjük gyökereinket – erősítette meg Lukács Miklós cimbalomművész. A Hazaút című koncerten, a Lukács trió mellett fellép Ninck Roth, az Írországban élő, zsidó származású szaxofonművész, a balkáni és a zsidó népzene kiváló ismerője is. Lukács Miklós szerepel a vers, próza és a zene egyedi párbeszédét megvalósító Radnóti emlékműsorban is, mely után – mint ezt elmondta – egy kicsit mindig másként látja a világot.

Nem akármilyen üzenetet választott műsorához Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar. Konrád György szavai mit sem veszítettek érvényükből: „A tudás védőoltás. A gyűlölet és közöny: betegség. A szeretet és az empátia: egészség. Mindannyian választunk. Merjünk választani, mert nincs más lehetőségünk. Merjük a jót választani. Merjük azt választani, ami talán nehezebbnek tűnik, mert felelősséggel jár. Mindannyiunknak. Nincs más jövőnk.” Kovács Márton, a zenekar vezetője ezt még azzal egészítette ki, hogy bár színházi előadásokon lépnek fel, volt alkalmuk Alföldi Róberttel is együtt dolgozni. Róla kevesen tudják, hogy tizenkét évig zongorázott és jól is énekel. A „Kutató kezek” című koncerten zsidó és nem zsidó dallamokból szőtt muzsika öleli körül a súlyos gondolatokat.

Nemcsak zene, nemcsak színház ez a hét, sokkal inkább összművészeti fesztivál, melynek a fotó is hangsúlyos része. Arató András fotóművész sokáig úgy gondolta, hogy akik a mai világban alkotnak, azok szépet és jót kívánnak alkotni. Ez a véleménye mostanában megváltozott. Azok a tárgyak, melyek egyre másra feltűnnek a környeztünkben, egyaránt mennek a szépség és a jóság rovására is. A Lakásgalériában a fesztivál ideje alatt ingyenesen látogatható kiállításának címe: „Régi kór árnya felé” pontosan jelzi érzelmeit. Az oly sok vitát kiváltó – éjszaka suttyomban felállított – emlékmű megvitatása helyett elég, ha elgondolkodunk a Károlyi-szobor sorsáról. A Parlament mellett a helyére állított monstrum Tisza-emlékművet csak „alattvalók” nézhetik, Károlyi viszont emberi volt, barátkozni lehetett vele.

Szeptember 2-án, a Goldmark teremben egy különleges monodráma előadására kerül sor. A Förster Vera „Kapaszkodj” című, önéletrajzi írása alapján készült, „Egy pesti lány” drámájában Olasz Ági színművész egy fiatal lány sorsán keresztül a magyar zsidóságnak a II. Világháborúban elszenvedett borzalmaival, közös múltunkkal szembesíti a nézőt és készteti közös gondolkodásra. A főszereplő nem is zsidó, csak szerelme révén kapcsolatba kerül az ellenállással. Ez juttatja Auschwitzba. Ott válik felnőtté. Véletlen, de túlélte, neves pszichológus vált belőle Angliában. Gerendás Péter zenéje a mába húzza a történetet: hogyan él tovább az antiszemitizmus.

Különleges eseménye lesz a fesztiválnak a Budapest Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója, a Kislányom, Anne Frank. Földi Béla, a Budapest Táncszínház alapító igazgatója és a darab koreográfusa elárulta: Ottó Frank szemszögéből ábrázolja a történteket. Az apa szerepét Gálffi László játssza és egy olyan világba viszi el a nézőt, melyet otthon, a könyvet olvasva nem tud elképzelni. Az apa helyzetét, amint beleolvas a lánya naplójába, aki már nem él! A darabot, mely a tánc és az irodalom határmezsgyéjén egyensúlyozik, magyarországi bemutatója után játszották már Pozsonyban és Brnoban is, mindenhol nagy szeretettel fogadták és ebben fontos szerepe van a mű zeneiségének is.

A filmművészet, a költészet és a zene kapcsolódik szorosan egymáshoz a Robert Capa emlékesten. A program két részből áll. Előbb egy Caparól készül új magyar dokumentumfilmben a még élő, közeli barátok visszaemlékezései eddig kevéssé ismert részletekkel gazdagítják a világhírű fotós élettörténetét. A forgatókönyv írója, Hámor Éva elmondta, hogy a film szinte magánerőből, öt évig készült. Az 1913-ban született Friedmann Endre közeli jó barátja volt az ő nagyapjának és a későbbi Robert Capa könyvet is dedikált a barátjának. Ez képezi a film egyik alapját. A műsor második részében a világhírű fotós élettörténetét Bruno Cicchetti olasz költő, forgatókönyvíró versei segítségével dolgozzák fel. A verseket Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője zenésítette meg.

A budapesti együttes mellett jelen lesz a fesztiválon a világ egyik legjobb klezmer zenekara a Gitanes Blondes, de az igazi attrakciót ebben az esetben mégsem ők, hanem Giora Feidman fellépése jelenti. Nevezik őt a klezmer királyának is. A kifejezés egy óhéber szóból származik, a klez jelentése hangszer, a klezmer viszont már egy műfaj, mely a főleg jiddisül beszélő, kelet-európai zsidóság körében született meg és a XIX. század második felétől kezdődően egyre nagyobb sikereket ér el. Giora Feidman korunk egyik legnagyobb előadója, zenéjével sajátos, autentikus üzenetet közvetít. Sokoldalú, kísérletező kedvű klarinétművész, fellépett a világ összes híres koncerttermében, játszott a kor legtekintélyesebb karmestereivel. Zenéjét elragadtatással fogadják Londontól Tokióig, a hetvenes évek elejétől csak klezmerrel foglalkozik.

Az idei Zsidó Nyári Fesztivál részletes programja megtalálható a http://zsidonyarifesztival.hu oldalon.

Kapcsolódó témák

Alig egy év elteltével, ismét budapesti kiállítással örvendeztette meg művészetének kedvelőit a Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária. Képeinek ezúttal a IX. kerületi Lónyai utcában található eReSz Kultúrpont adott otthont.

Az Europeana Food and Drink program, valamint a Nemzetközi Magyar Fotónapok keretében fotópályázatot hirdetett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Fotóművészek Szövetségével együttműködve. A nyertes alkotások kiállításon láthatók a Múzeumban, június 26.-ig.

Ismét lesz Womanity fesztivál. Május 15-én, Budapesten, a Millenáris Park „B” épületében a Fesztivál a nőket ünnepeli. Közel 120 kiállító, workshopok, business terem, „férfimegőrző”, interaktív baba-mama szoba és nagyszínpadi programok, előadások várják az érdeklődőket, ráadásul a célkitűzés sem mindennapi.

A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének tárlata nyílt meg Budapesten, a Nemzeti Galériában „Alakváltozások, 1895-1972” címmel. Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon július 31-ig lesz látható.

Fontos kiállítás nyílt meg Budapesten a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Segít bennünket abban, hogy ne merülhessen feledésbe egy kitűnő sportember és katona emléke.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!