2020. január 26. vasárnap, Vanda, Paula és Titanilla napja
Megszállott állapotban
Révay András
2013.07.15 18:18
Fehér Béla 2013-ban Aegon-díjra jelölt regénye, a „Kossuthkifli” alapján forgat tévésorozatot Rudolf Péter, rendező – forgatókönyvíró - producer. A hatrészes, epizódonként 52 perces film várhatóan 2014-ben kerül majd a nézők elé.

Évek óta keresem a lehetőséget, hogy az „Üvegtigris” után bele merjek fogni valami újba – árulta el Rudolf Péter rendező, a filmforgatás megkezdését bejelentő sajtótájékoztatón, a Szentendrei Skanzenben. Amikor viszont elolvastam a regényt, azt éreztem – folytatta – hogy ebből filmet kell csinálni! Csak „megszállott állapotban” tudok dolgozni és ez a könyv nyomban ilyen hatással volt rám. Pontosan ugyanazt a plebejus indulatot, humort és lírát festi, amit én is mindig szeretnék létrehozni. A könyv valójában kalandregény, de egyszerre Jókai paródia is, előkerülnek benne kísértetek éppúgy, mint János Vitéz – közben nagyon rólunk szól. Mindenféle erőltetett áthallásoktól mentesen jelzi: kik vagyunk, hogy élünk itt több száz éve, hogyan nem tudunk összekapaszkodni. Az egészben nagyon sok patriotizmus van és mégis keményen bírál. A legfontosabb eleme a szabadsága és a legnagyobb kihívás ezt átfordítani a film nyelvére.

A sorozat hat részének mindegyike egy – egy nap történetét dolgozza fel. Összesen 107 helyszínen játszódik, ebben hatalmas segítség a Skanzen. Lehetővé teszi, hogy bizonyos helyeket ne kelljen műteremben felépíteni. Szereplőit – több mint száz színész – a magyar színészet legjava adja. A költségvetése, 750 millió forint, csak látszólag nagy, hiszen a hatszor 52 perc három nagyfilm időtartamát adja ki. A helyszínek között őrült kergetőzés zajlik, postakocsit üldöz halottaskocsi, ágyúk dörögnek és egy egész honvédzászlóalj harcol. Nagyon régen készült nálunk kalandfilm. Utoljára talán Várkonyi Zoltánnak adatott meg, hogy ilyen történeteket dolgozhasson fel.

A film egyik főszereplője Haumann Péter szerint élvezet részt venni ebben a csapatban, ahol egy fontos történelmi helyzetben a társadalomnak minden rétege jelen van. Ilyen vagy olyan oldal, csibészek, kalandorok, mesefigurák és egy polgár, aki menti az irháját, de megpróbál a zivataros időben is tisztességes és önmaga maradni. Kezdve onnan, hogy mint cukrász elkezdi árulni a Kossuthkiflit, egészen addig, hogy a végén császármorzsát árul. Miközben személyes indok is hajtja, minél előbb utol kívánja érni megszökött lányát. Ha kell gyászhintóval, ha kell ármány segítségével.

Korkép, üldözéssel. Tömören így foglalta össze Reviczky Gábor a sorozat lényegét. Császári főtanácsost játszik, akit Kossuth-párti fia kirabol. Az apa, a császári kémszervezet egyik vezetője, a legmodernebb filmes megoldások teljes tárházát felvonultatva, minden erejével, minden összeköttetésének felhasználásával, titkosrendőrséggel gátolja, követi a fiát, aki erről nem tud. Út közben mindenki számos kalandba keveredik. A film a mának is szól. Legfőbb aktualitása, hogy sajnos évszázadok óta nem változnak az emberi és társadalmi viszonyok.

A legőszintébb színészi pillanatait éli át a forgatás során Kőszegi Ákos, aki szerepe szerint egy XIX. századi James Bond. Virtuóz módon mindenre hihetetlen gyorsan reagál, bármilyen eszközzel képes elérni azt, amit akar. A császári titkosszolgálat egyik fő ügynöke. Elkíséri főnökét a kalandos úton és az öt nap alatt annyi minden éri, mint más embert egész élete során. Olykor vaddisznóval kell szembenéznie – nem tévedés – adott esetben két–három centiméter távolságból! Érdekessége még a könyvnek – és majd a belőle készült filmnek is, a nyelvezete. Fehér Béla olyan szavakat használ, melyek a szabadságharc idején a köznyelv részei voltak, mára viszont teljesen feledésbe merültek. A jelenetek ízét viszont pontosan ezek a kifejezések adják meg.

Estilla, a cukrászmester lánya, Trokán Nóra első film-főszerepe. Ő az, akit az elegáns katonatiszt megszöktet, postakocsin menekül az apja elől Pozsonytól Debrecenig. A kapcsolat szerelmi történetnek indul, de a lány később kiismeri hódolóját, aki „emberközelből” már nem is olyan vonzó. Természetesen – és törvényszerűen - feltűnik majd a „harmadik”, megteremtve ezzel a választás lehetőségét. A szökevények nem sejtik, hogy üldözőbe veszi őket egy halottaskocsi, sok-sok furcsa szerzettel, varázslatos teremtményekkel találkoznak, miközben a képzelet és a valóság határán egyensúlyoznak.

A történet mozgató rugója Swappach Amadé, Kossuth seregének őrnagya, akit a sorozatban Lengyel Tamás kelt életre. Különféle feladatokat teljesít, inkább kevesebb, mint több sikerrel, és hogy helyét az életben és a katonák között igazolja, arra vállalkozik, hogy leleplez egy császári összeesküvést. Azt gondolja szerelme, Estilla apjáról, hogy a Debrecenből megrendelt, és a cukrászmester által elkészített harminc beigli egy titkos császári üzenetet rejt. A feltételezett hazaárulás leleplezése érdekében ő vállalkozik arra, hogy egy delizsánszon elviszi a szállítmányt Pozsonyból Debrecenbe.

A postakocsi, eredeti nevén tehát a delizsánsz hajtója Batykó, Kálloy Molnár Péter. Számára ez a kalandfilm a hat- hétéves korát hozza vissza, nem is beszélve arról, milyen élmény a forgatáson állatokkal együtt dolgozni. Szelídít kutyákat, istállóban, tehénnel alszik együtt. A történet a Szabadságharc közepén játszódik és ő az osztrákokon, magyarokon és egyéb kalandorokon keresztül vergődik el Debrecenbe. A regénybeli figura humoros, szerethető és – mint az majd a film végén kiderül – meglepő titkot is hordoz. Az író által kedvelt korhű szavak egy jelentős része épp az ő beszédét színesíti.

A legnagyobb kihívás az, hogy olyan XIX. századi filmet forgassunk, amihez nagyon kevés dolog áll rendelkezésünkre – hangsúlyozta Kapitány Iván, a film operatőre. De nem lesz karóra a 48-as honvédeken - ígérte meg, egy régi, híres malőrre utalva! Sok utómunkát igényel majd a film, mert a tájat, a környezetet úgy kell átalakítani, hogy a háttérben semmi ne látszódhasson a mai korból. A ruhákat, a kellékeket, fegyvereket – szinte az országot körbejárva egy mintáért - szakértők, hagyományőrzők bevonásával, aprólékos gondossággal készítették el. A film várhatóan 2014 októberében kerül a nézők elé, akik akkor majd eldöntik, hogy a sok, különféle sorozat közül választják-e ezt és az első rész után kitartanak-e mellette?

www.kossuthkifli.hu

Kapcsolódó témák

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.

Különleges vendéget hívtak meg a szervezők az újlipótvárosi Firkász kávéház hagyományos „Délutáni frissítő” című programsorozatába. Hazai filmművészetünk egyik legérdekesebb egyénisége vállalkozott rá, hogy egy beszélgetés során némi betekintést enged a filmkészítés sokak számára titokzatos világába.

Igaz, ezúttal nem hajóra száll. A Huszárik Zoltán Alapítvány, a család és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködése eredményeként, a korán elhunyt filmrendező, Huszárik Zoltán grafikai alkotásaiból nyílt kiállítás az Uránia mozi kávézójában.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!