2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
7+1 kép a téli Japánról, melyeket neked is látnod kell
Kiss Kriszta
2015.12.03 11:26
Noha Japánról mindenkinek a cseresznyevirágzás és a tavasz jut eszébe – nem érdemtelenül –, a szigetországban a tél is igazán hangulatos. Fürdőző, hósipkás hómajmok, jég- és hószobrok, forró és gőzölgő fürdők a téli tájakon. Mindez téged is vár, ha szereted a kalandokat és a nem szokványos kikapcsolódást. De pontosan mit is várhatsz a hóba burkolózott szigetországtól? Válogattunk néhány képet, hogy bemutassuk neked a Japán tél esszenciáját.

1) Cukiság kimaxolva: hómajmok az élet csúcsán

A hőforrásokban magukat áztató japán makákók, ismertebb nevükön a hómajmok igazán tudják élvezni az életet! A Jigokudani Vadmajom Parkban járva kisebb-nagyobb „szőrgombócokat” láthatunk, amint a kutya-, jobban mondva majomhideg elől az akár 40 fokos tavakban fürdőznek. Kár, hogy a medencék kizárólag a makákók tulajdonai, és az átfázott utazó nem pihenhet velük!

 

 

2) Hófesztivál – szobrok és kastélyok akár 2 ezer tonna hóból

A japánok Szapporóban és Hokkaidóban is rendeznek hófesztivált, ahol – az egyszerű, persze nagyszerű hóembereken túllépve – igazi műalkotásokat készítenek. Mindent és bármit megépítenek, legyen szó mesefigurákról, kastélyokról vagy épp – igen – a Star Wars-ról…

 

3) A japán jégvarázs és a jégkastély

És ha már fesztivál, egy másik téli jelenség is külön rendezvényt kapott. A Sōunkyō Hyōbaku Matsurin, vagyis jégfesztiválon épült barlangok és szentélyek januártól egészen márciusig látogathatók, így ha valaki a cseresznyevirágzás kezdetén utazik Japánba, akár egy nap alatt átléphet a télből a tavaszba. Ha arra jársz, ne hagyd ki a több mint 10 méter magas jégkastélyt se!

 

4) Zajlik az élet, zajlik a jég

A japán tél igen hideg, így talán némi szarkazmussal a hangodban kérdezed, mégis mi a csodáért ácsorognál a csontig hatoló hidegben néhány törött jégtábláért. Leginkább azért, mert nem néhány jégtábláról beszélünk, hanem a világ egyik legérdekesebb természeti jelenségéről. Legyen szó tengerről – ahol a kilométeres, jégtáblákból összeállt „hegyláncok” egészen Oroszországtól utaznak csak azért, hogy te megnézhesd őket – vagy tóról – ahol a befagyott tó jege, ha elér egy bizonyos vastagságot, a nappali és éjszakai hőmérséklet-különbség miatt hangos reccsenés kíséretében végighasad – a jégzajlás nem egészen az, amit a Balatonon láthatsz. (Bár ha teheted, azt se hagyd ki!)

 

5) Karmazsin-Fuji

Ez a cikk nem is Japánról szólna, ha nem lenne benne szó a Fujiról, nem igaz? A japánok szent hegye igazi ezerarcú csoda; időjárástól, napszaktól és persze égtájtól függően más és más arcát mutatja meg nekünk. Ahogy Jámbor Aliz, a Japánspecialista kiutaztatási szakértője meséli: „tél közepén a lemenő vagy a felkelő nap a Fuji hókoronáját élénkvörösre, karmazsinszínűre festi, így a szerencsések néhány percig megcsodálhatják a gyönyörű színekben pompázó Karmazsin-Fujit”. Megnéznéd?

 

6) Megpihenni a hideg séta után

Amint az első hó megérkezik, sokan szívesen megmelegítenék a hidegben elgémberedett végtagjaikat egy jó forró fürdőben. Japán ehhez szó szerint mindent megad, amit csak kívánhatsz: csak képzelj el egy 40 fokos, természetes hőforrást, gyönyörű, harmonikusan kialakított medencét, melyet hófödte bokrok öveznek, valamint csendet és pihenést. Ha már a hómajmok mellé nem lehetett beülni, talán ez is megteszi…

 

7) Lépj be Japán fantáziaerdejébe!

Jégvirágról már biztosan hallottál, de jégfáról? Japánban többek között a Zaō-

hegységben találkozhatsz ezzel a mesebeli tájjal, melyet mintha egy fantasy-ból 

rántottak volna elő. „Az egészhez nem kell más, csak fa, elegendő hó és nagy 

mennyiségű kristályosra fagyott vízcsepp. A Zaō-hegységben pedig minden adott” – 

meséli Jámbor Aliz, a Japánspecialista munkatársa.

 

+1) Hófalak. Hófalak mindenhol!

Bizonyára találkoztál már a képpel, melyen egy matchboxnak tűnő autó egészen megdöbbentően magas hófalak között halad. Tudtad, hogy ezt is Japánban próbálhatod ki? A világ legnagyobb hófalát áprilistól júniusig láthatod Toyama megyében, a „Nagy Hóvölgyben” (találó név, nem gondolod?). A Tateyama Kurobe Alpesi Út részét képező, akár húsz méteres hófal az út mentén feltorlódott hatalmas mennyiségű hóból jön létre, és mintegy 500 méteren keresztül tart a rajta átvezető út.

 

 

További információ:

Simon Karolina

Kiutaztatási vezető

Japánspecialista utazási iroda

Tel: +36-1/486-8083

E-mail: karolina.simon@jtbhungary.com

Web: www.japanspecialista.hu

Kapcsolódó témák

Az idei UTAZÁS kiállítás külföldi díszvendége Algéria volt. Mellette viszont szomszédos, közeli és igen csak távoli országok felkeresésére is egyaránt talált magának lehetőséget, aki azért látogatott a Vásárközpontba, hogy eldönthesse: eddig meg nem valósult tervei közül végül az idén melyiket választja vagy akinek még terve sem volt és most ötletet akart kapni a nyaralásához. Vizsgálódásaink során az újdonságokra helyeztük a hangsúlyt.

Látványos fesztivállal köszöntötték Budapesten a kínai Holdújévet, a közelgő Tavaszünnepet. Mivel erre a rendezvényre Magyarországon már harmadik alkalommal került sor, a szervező, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület, stílszerűen, háromnaposra tervezte az eseményt. Az ünnepség jelentőségét emelte, hogy idén van a magyar – kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulója is.

A kulturális és turisztikai együtt működés további elősegítése érdekében a kínai Shaanxi tartomány kormányzóságának Kulturális és Turisztikai Osztálya nagyszabású bemutatót tartott Budapesten, az InterContinental Szálló báltermében. A rendezvényen megemlékeztek arról, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a diplomáciai kapcsolatok felvételének idén van a hetvenedik évfordulója!

Bár az utazás egyik célja egy kis vidéki kikapcsolódás volt, New York vonzereje leküzdhetetlen. Sorozatunk befejező részében oda látogatunk. A négy keréken másfélórányi távolság amerikai szemmel nézve macskaugrás, semmiből sem áll tehát egy-egy egész napot eltölteni a városban, melyről tudjuk: sohasem alszik. Látnivalókban pedig nem napokra, de akár évekre is ellát bennünket, csak győzzünk válogatni!

Ha az Egyesült Államokról esik szó, többnyire legelőbb New York, Washington, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco – a nagyvárosok jutnak eszünkbe. Pedig hát, tudjuk jól, az a hatalmas ország nemcsak városokból áll. E cikksorozat első két részéből már kiderült: utunk célja ezúttal Pennsylvania volt, és ott sem egy nagyváros.