2024. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
A boldogság első lépése
Révay András
2019.10.06 18:40
Aki még nem tudja mi a „flow”, annak Design Hét Budapest, számos lehetőséget kínál arra, hogy flow állapotba kerüljön. A rendezők meghatározása szerint a flow-élmény egy olyan, nem tudatosan előidézett állapot, melynek során úgy végzünk el egy számunkra inspirációt, kihívást jelentő feladatot, hogy közben észre sem vesszük az idő múlását. Értik? Nem egészen? Nem baj!

 Valamikor a XIX. század második felében, az ipari fejlődés és a növekvő vásárlóerő kierőszakolta, hogy jöjjön létre a művészetek egy speciális ágazata, aminek elsősorban az a feladata, hogy a társadalmi igényeket és a gazdasági lehetőségeket ötvözze. Olyan kreatív megoldásokat szállítson, melyek az életminőséget is javítják. Eltelt több mint száz év, ma már azt tapasztaljuk, hogy olyan komplex kívánságokkal kell szembenézni, ahol ezek a kívánságok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak – adott rövid meghatározást a design eredetéről Fülöp József DLA, kreatíviparért felelős miniszteri biztos, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora. Látjuk – mondta - hogy van gazdaságélénkítő szerepe a design-nak, nemcsak áttételesen, hanem közvetlenül is csatlakozik gazdasági folyamatokba. Meg kell próbálni a technológiai fejlődést, a gyorsan változó környezetet magunkhoz igazítani, emberközpontú helyzetet előállítani! Nem rövidtávú profitorientált értékek mentén, hanem hosszabbtávú, fenntartható megoldásokkal. Az elmúlt ötven évben sokat változott a designerek szerepe. Elfordultak attól, hogy megrendelők elvárásainak tegyenek eleget. Látva a világ problémáit – és nem várva a megrendelőre – meg tudják adni a problémák megoldásához szükséges választ. A magyar Design Hét erre mutat rá.

A design kommunikációs eszköz is – állapította meg róla Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke. Ezzel tudjuk a legjobban megmutatni, honnan jöttünk, hová tartunk. Mindenki tudja, hogy a mostani évtizedek legfontosabb dolga technológia, mindenki az újításokról beszél, de azok mellett ott a design. Annak köszönhető, hogy nem pusztán technológiát használunk, hanem azt élvezettel használjuk. Feladat, hogy a formakultúrához tartozó nyelvezetet valamilyen módon eljuttassuk a hétköznapjainkba. Furcsa gondolat, de igaz, hogy egy termelési rendszer, egy gép is lehet szép! Versenyelőnyt jelenthet, hogyan néz ki. Egyre több az olyan szakemberünk, akik képesek ilyen hozzáadott értéket létrehozni, alkalmazni, beépíteni a mindennapokba.

 Az idei főtémánk a flow – jelentette be a Design Hét kurátora, a Magyar Formatervezési Tanács tagja, Osvárt Judit. Ezzel tudjuk a legjobban kifejezni, milyen nagyon jó állapotban van most a magyar kreatív ipar. A flow egy olyan állapot, amit bárki könnyen elérhet és ennek kitűnő eszköze az alkotás folyamata. A Design Hét során is sok olyan programmal találkozhat a közönség, ahol igyekeznek mindenkit bevonni az alkotás menetébe. Lesz rá lehetősége a legkisebbeknek is és ez azért különösen fontos, mert nagyon sok tudós pszichológus szerint ez a boldogság első lépése! Ugyanakkor a szakemberek számára szakmai programokat is rendeznek a flow témájában. Az idei hét díszvendégei a balti országok: az Észt Köztársaság, a Lett Köztársaság és a Litván Köztársaság. Mindhárom ország egyedülálló és példaértékű kortárs designeredményeket mondhat magáénak. Budapesten 150, vidéken - hat városban - mintegy száz program kapcsolódik a rendezvénysorozathoz

A Designmenedzsment Díjat az a vállalkozás kapja, amelyik a designmenedzsment eszközeit be tudja építeni saját kreatív szférájába és ezáltal sikeres lesz – ismertette a legfontosabb bírálati szempontot a bírálóbizottság elnöke, dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. Itt azonnal felvetődik, hogy mi a siker? Egy vállalkozás sikeres akkor, ha a tőke tulajdonosainak megfelelő eredményt, árbevételt, profitot tud produkálni, hozzá még kifelé is sikeres arcát mutatja, van társadalmi szerepvállalása. De van a sikernek egy harmadik feltétele is, ez pedig, hogy a cégen belül, a dolgozó embernek, az alkotó kéznek milyen motivációt elismerést tudunk adni. Mindezekben pedig a designmenedzsmentnek és az innovációnak meghatározó szerepe van. Mindenképpen létezik stratégiai, mellette vállalatvezetési, technológiai, termékfejlesztési innováció. Figyelembe kell venni a gyárthatóságot, gazdaságosságot, eladhatóságot és hogy a vevőinknek értéket adjunk át. Érdemes meggondolni, hogy egy cég tagjai hogyan tudnak személyükben is megújulni, ha a munkatárs nem motivált, hanem „halott”, akkor az a cég sem jut előre. Ezekben az innovációs rétegekben a designmenedzsmentnek erőteljesen jelen kell lenni! Ebben az évben a Designmenedzsment Díjat a nyomdaiparban dolgozó Varga-Flexo Kft. nyerte.

A Magyar Formatervezési Díj a hazai design legkiemelkedőbb eredményeit jutalmazza. Ez a díj már negyvenéves múltra tekint vissza- hívta fel a figyelmet Bachman Bálint DLA, Ybl-díjas építész, a Budapest Metropolitan Egyetem rektora, a bírálóbizottság elnöke. Az idén a friss, fiatal pályázó alkotók mellett nagy presztízsű magyar vállalatok, cégek műveit is díjazták. Lehet azt mondani, hogy a bizottság „megértette az idők szavát” amikor a digitalizációra, a fenntarthatóságra és az emberi életminőségre koncentráló műveket helyezte előtérbe. Jó volt látni, hogy a pályázók is odafigyeltek ezekre az elemekre, sőt talán ezek voltak az alappillérei az újszerű gondolatoknak. A pályázatra benevezett termékek igazolták, hogy a design a gazdasági és társadalmi változások mértékadó mutatója lett.

www.designhet.hu

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.