2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
A díjak nem változtak
Utazónet
2014.06.03 23:26
No és a hangulat sem, csak a név és helyszín. A versenyzők ezúttal nem megszokott, Hauszmann Alajos utcai sporttelep salakján küzdöttek egymással. A Regő - Teniszkupának idén a Tabán Tenisz Center adott otthont.

 Ismét párosban mérhették össze tenisztudásukat versenyzők, azaz a politikai-, gazdasági-, média-, és sportélet valamint a művészvilág ismert egyéniségei. A kellemes időtöltéssel egybekötött sportolás a szervezők szándékaink szerint hozzájárul a társadalmi párbeszéd elősegítéséhez, a személyes kapcsolatok kiépítéséhez és nem utolsó sorban a szabadidő aktív eltöltéséhez. Idén is ott volt a versenyen - többek között - dr. Pintér Sándor belügyminiszter, dr. Stumpf István alkotmánybíró, dr. Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter, Fazakas Szabolcs, az Európai Számvevőszék tagja, Martos Győző, Nagy Antal, Sallai Sándor volt válogatott futballisták, Üsztöke Botond, a Hotel Karos Spa vezérigazgatója, Hajas László mesterfodrász, és még sokan mások.

A Teniszkupa kitalálója és producere Regőci Attila ezúttal, a XVIII. alkalommal, változtatásra kényszerült. Okáról szólva elmondta: ezt a versenyt tizenhét évvel ezelőtt, az egyig legjobb barátommal, Hegyháti Józseffel kezdtük megszervezni. Akkor még csak húsz pár indult, de ugyanilyen lelkesek, kiváló közéleti emberek voltak. Tavaly a MAFC-nál Hegyháti Józsefnek megköszönték – hangsúlyozom, nem politikai okból, de nem is egészen korrekt módon – a közel negyvenéves elnöki tevékenységét. A kezdetekkor mi nem gondoltunk arra, hogy ez a verseny ilyen sokáig kitart. Örültünk volna két-három évnek is. Most viszont, ennyi idő után, úgy éreztem: Józsi barátom akkora űrt hagyott, hogy külön kellett válnunk a MAFC-tól. Igaz ugyan, hogy van egy másik teniszversenyünk is, a Valentin-napi, de az csapatverseny, itt pedig párok játszanak. Szellemisége viszont azonos. A „Szeressük egymást gyerekek” – a barátkozás a két politikai oldal között itt is folytatódik és reméljük, hogy egyszer el is éri a célját!

 Ez utóbbi állítással dr. Stumpf István alkotmánybíró is egyetért. Ő állandó résztvevője mindkét teniszversenynek. Szerinte a Teniszkupának joggal adhatnánk azt a jelmondatot: „Szeressük még jobban egymást gyerekek!” Ez a verseny arról szól - mondta, hogy emberek, akik az élet legkülönbözőbb területén dolgoznak; az üzleti szférában, politikában, kultúrában, egyetemeken – ilyenkor végre egy kicsit kiengedhetik a gőzt, lazíthatnak. Lehetőségünk van arra, hogy kötetlenül beszélgessünk mindenről. Több mint tíz év távlatából azt is látom, hogy jól érezzük itt magukat. Mintha hátrább szorult volna az ilyen típusú – nem tétre menő – együttlétek lehetősége. Mindenki el van foglalva, küzd a maga problémáival, aki viszont eljön ide, annak fontos a civil szféra integrációs ereje, ami újraéleszti az érzelmi energiákat. Számomra is fontosak az ilyen együttlétek, ahol a politikai paletta minden színe megjelenik. A társadalmi párbeszéd, az emberek egymáshoz való normális, kulturált viszonyának fenntartása miatt kifejezetten hasznosnak tartanám a jövőben az ilyen típusú rendezvények támogatását is. Hiszen ennek nem pusztán sportértéke, hanem integrációs, szocializációs értéke is van.

Dr. Gógl Árpád orvos, egykori egészségügyi miniszter a verseny lényegét egy szóban foglalta össze: tolerancia. Itt elég sokféle ember megtalálható. A Valentin-napon négy csapat: politikusok, művészek, újságírók, sportolók versenyeznek. Most párok játszanak, a páros teniszverseny pedig valahol a barátságról szól. Akik most játszanak, máskor is megteszik, és kölcsönösen becsülik egymást. Függetlenül attól, hogy a teniszpályán kívül, üzleti életben, politikában, sportban hol a helyük. Jó társaság jön össze és ebben éppen ez a nagyszerű!

 A Regőci Attila által szervezett teniszversenyeken szokás, hogy bortermelők, -forgalmazók is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Most egy már húsz éve működő, félig magyar, félig német kereskedőcég, a Nier Fine Wines vonultatta fel kínálatát. Sajátos kereskedelmi filozófiájuk van – a megrendelők igényeihez igazodva állítják össze a termékpalettát. Vevőikkel 4-5 hónaponként találkoznak és mérik fel igényeiket. Magyarországról a történelmi borvidékekről, külföldről pedig a nemzetközileg is elismert borvidékekről vásárolnak. Innen inkább az egzotikus fajtákat hozzák be, azokat, amik nálunk nem honosak. A nagyon nagy testű, gyümölcsös, kisebb savtartalmú vörösborokat, fehérborokból viszont a könnyedebbtől a nehezebb típusokig, széles választékot kínálnak. A válogatás alapja náluk – a minőség mellett - a vevők igénye. Nem azt hozzák, amit a borász kínál, hanem megkeresik azt, amit a vevő szeretne.

Este az elegáns vacsora és az ünnepélyes eredményhirdetés, majd a díjátadás következett, utána látványos műsor várta a versenyzőket. Egyenes ágon a győztes a Nagyiványi Tamás - Jusztin István páros, a második Gyabronka Bence – Regőci Attila, a harmadik pedig Pintér Sándor – Dani Péter volt. Vigasz ágon a Tóth Károly – Kecskés Péter páros volt az első. A vacsora után – mint máskor is - a táncé volt a főszerep, melyhez DJ Radnai szolgáltatta a talpalávalót. A verseny fővédnöke: Kemény Dénes a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke volt, a versenyigazgatói posztot ebben az évben is Markovits László, kétszeres országos bajnok, visszavonult magyar hivatásos teniszező, jelenleg a Vasas SC elnöke töltötte be. A versenybíró Nagy Tamás, a rendezvény háziasszonya Kiss Orsi (Kisó) volt. A tombola, valamint a borárverés bevételével a Speciális Labdarúgó válogatott (Értelmi Fogyatékos Hölgy Labdarúgók) EB szereplését támogatták.

Kapcsolódó témák

(Ut-2024-1) Igen, tudjuk, fölösleges azon tépelődni, hogy körülöttünk minden megváltozik. Így volt ez, amióta ember él a fölön – sőt már annak előtte is! A szomorú csak az, amikor látjuk, hogy amit szeretünk, nem az előnyére változik, ez pedig sajnos igaz a 46. budapesti UTAZÁS Kiállításra is. Sejtették a szervezők is, ezért a szó mellé egy külön + jelet tettek, hangsúlyozták is erősen a plusz szócskát, elsorolva: mi minden egyéb társult hozzá az idén. Így viszont a „plusz” vált dominánssá! A megszokott „A pavilon” kétharmadát, biciklipálya, lakóautó dömping, és bazárárusok csapata töltötte fel. Az igazán fontos, nagy, ismert, magyar utazási irodák közül egyetlen egy sem volt jelen!

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. Célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

Már 45 éve, hogy a Szent Korona újra és végérvényesen hazatért. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete azóta minden ötödik évben megünnepli ezt az eseményt. Idén január 6-án tartottak ünnepi megemlékezést Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, melyen részt vett David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

2022.11.06 20:39

Ez a kopott ház Budapesten, a XIII. kerületben, a Hun utca és Lehel utca sarkán áll. Bármelyik irányból is jönnénk, elmegyünk mellette, nincs miért felfigyelni rá. Most néhány napig ez másként lesz! A Hun utcai oldalon, a ház falán emléktábla van – egy ideig még friss koszorúk díszítik. Illyés Gyula születésének százhuszadik évfordulóján helyezték el őket, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ebben a házban élt és dolgozott.

A Főváros centenáriumi ünnepsége keretében, 1973-ban, Debrecen városa parkot ajándékozott Budapest XIII. kerületének. A hajdúsági városban készültek a tervek és onnan hozták akkor a növényeket is, amikkel a parkot betelepítették. Bár azóta, az elmúlt években történtek benne kisebb javítások, a kerület Önkormányzata tavaly a teljes felújítás mellett döntött. A munka július végén befejeződött.