2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
A hagyomány jövője
Révay András
2019.05.16 16:00
Május 18-19-én, a 24. Múzeumok Majálisa rendezvény házigazdája a Nemzeti Múzeum lesz. A két nap alatt száznál is több múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a kertet és a múzeum klasszicista épületét. A családokat, érdeklődőket, színes programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral, fesztiválhangulattal várják.

 A lassan negyed évszázados Múzeumok Majálisa töretlen népszerűségét mutatja, hogy a látogatók száma évről évre nő. Korábban több mint 40 ezren fordultak meg a rendezvényen. Jó lehetőség ez az ország legkülönfélébb múzeumai számára is: bemutathatják programjaikat, kiállítás kínálatukat és kreativitásukat. A múzeumok közti szakmai eszmecserére is nyílik alkalom ezen a hétvégén. Idén a rendezvény jelmondata: „A múzeumok, mint kulturális központok – A hagyomány jövője” összhangban áll a Múzeumok Nemzetközi Tanácsával – mondta el a rendezvényről szólva Varga Benedek, a múzeum főigazgatója. Érdekes gondolat ezt, mert a hagyományt általában a múltra vonatkoztatjuk, holott az igazi hagyomány a jelenben is élő. Mi most azt szeretnénk bemutatni, hogyan tudjuk átörökíteni a múltat a jövőbe, hogyan tudunk kilépni az idő szorításából – és a múzeumok ebben milyen szerepet játszanak?

A múzeumok megőrzik a tárgyakat, az emlékeket a múltból és átadják a jövőnek, a jövő nemzedékeinek. Nagyon fontos dolog, hogy a látogatók kétharmada gyerekes család, a fiatalok tehát nem egyszerűen iskolai eseményként jönnek el a múzeumba, hanem a szüleikkel, nagyszüleikkel – és játszani is tudnak! A múzeumkertben felállított sátrak ugyanis játékok köré szerveződnek. Mellettük szórakoztató feladok is lesznek és koncertek a színpadon. Hagyományosan a Múzeumok Majálisán adják át az Év Múzeuma és az Év Kiállítása díjakat. A legelső díjátadás 1997-ben volt – emlékezett vissza a kezdetekre Deme Péter, a Pulszky Társaság és a Magyar Múzeumi Egyesület elnöke. Idén a két pályázatra összesen tizenhat intézmény nevezett be. Az Év Múzeuma pályázat fődíjasa a Nyíregyházán működő Józsa András Múzeum lett. Tavaly ünnepelte létrehozásának 150. évfordulóját – nagy kiállításokkal és számos programmal. Ennek a pályázatnak különdíját a Kegyeleti Múzeum, Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjteménynek ítélték, történeti, néprajzi, képző- és iparművészeti forrásokat gyűjtött és gyűjt a temetkezés és a kegyelet témakörében, ma már az egész ország területről. Fejlődésüknek nagy lökést adott, hogy 2017-ben megkapták az Apponyi-hintó néven ismert történelmi gyászhintót, amely ma külön kiállítási részben látható náluk.

 „Az Év Kiállítása” elismerést idén a székesfehérvári Szent István Király Múzeum nyerte, Réber László grafikusművész, „Vonalba zárt történetek” címmel megnyílt állandó kiállításával, amely a művész gazdag életművéből mutat be reprezentatív válogatást, felnőtt és gyermek látogatók számára különösen vonzó formában és eszközökkel. A bíráló bizottság különdíját a Gödöllői Királyi Kastély múzeuma kapta, a ZÁR(OL)VA – „A gödöllői kastély titkos élete, 1950–1990” című, diákok felkészítésével, majd aktív részételével készült, kiegyensúlyozott, közösséget mozgató és megszólító időszaki kiállításáért. A kastélynak arról a korszakáról szól, amikor katonai bázis, illetve szociális intézmény működött benne. Létrehozásában – hosszas felkészítés után – középiskolás diákok is részt vettek. Mindkét kiállítás fődíjához jár az Arcanum Kft. 500.000 forint értékű szolgáltatási csomagja is, elkészítik a díjazott kiállítás digitális archiválását és online publikálását. Ezáltal a kiállítás, annak bezárása után is elérhető marad a digitális térben.

 Az idei majális másik fő fókuszpontja 1989, azaz a rendszerváltoztatás. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a sorsfordító rendszerváltoztatás 30. évfordulójára emlékezve egész esztendőn átívelő programsorozattal készül KÖZÖS IDŐNK - 1989 címmel. Az eseménysorozat egyik legfontosabb célja - innen a névadás is -, hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára. Közösségi élményt igyekszik teremteni, így a közös emlékezésbe a múzeumokat is bevonta. A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány'89 mindenki számára felidézi majd a rendszerváltoztatás évét. Rávilágítanak erre a korszakra az útvonallal összekötött tárgyak, némelyikére csak emlékezünk, mások az otthonokban rejtőznek még. A kiállítás 20 múzeum anyagából szerveződik, kifejezetten erre az alkalomra. A Tudássétányon a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik tudásukat. A különböző múzeumok sátrait összekapcsoló pontgyűjtő kirándulás kihagyhatatlan élményt nyújt. A játékban résztvevő múzeumok szórakoztató és tudásfejlesztő feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várja az érdeklődőket.

A 105 múzeum programkínálatát lehetetlenség lenne felsorolni, csak néhány a sok interaktív élmény közül: a majálisra érkezők belülről megtekinthetnek egy régi Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra. Látványos kísérlet során megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, mikroszkóp alatt tanulmányozhatják a rovarokat. Kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, felölthetnek egy tűzoltó-, vagy postásegyenruhát vagy gázálarcot, ősállatot varázsolhatnak, és zsírkőből amulettet faraghatnak. Viselet bemutató után lovagi felszerelésbe bújhatnak, barokk és reformkori ruhában pózolhatnak, hennatetoválást készíthetnek és elsajátíthatják a korongozás fortélyait. A kicsik részt vehetnek bányamanó-képzésen, rajzfilmfigurákat színezhetnek, gyöngyöt fűzhetnek, bűvésztrükköket tanulhatnak vagy éppen szalmát fonhatnak. Az időben visszautazva: vajon ki emlékszik az 1989-es érettségi botrányra vagy Öveges professzorra? Milyen volt a táskamagnó, a Commodore 64 számítógép, vagy a diavetítő és az írógép? Hogyan telefonáltak a tárcsás telefonon, mekkora volt az első mobiltelefon? A múzeumok sátraikban dokumentumok, fotók, tárgyak segítik az emlékezést.

 A kétnapos fesztiválon a neves művészeknek és a jó zenének is fontos szerep jut. A gyerekeket a Hahó Együttes és a Veronaki szórakoztatja legújabb lemezével. Egy vasárnap délelőtti programként: Béres Alexandra mozgatja meg a tornázni vágyókat „Jane Fonda” stílusában, a '80-as évek aerobic lázát megidézve. A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing világába repít, de itt lesz a Valami Swing, a Petruska Egyszemélyes és a Kerekes Band is. A szombati zenei élményt az este 10-ig tartó utcabál zárja a nyolcvanas évek hangulatában. A Majális zárókoncertjét a VAN Filmzenekar adja, akik a Rossz versek című film zenéjét szerezték. A film megnyerte a legjobb játékfilmnek járó 2019-es Magyar Filmdíjat, a koncerten fellép Reisz Gábor, a Rossz versek rendezője is, aki a legjobb rendező díját kapta.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.