2024. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
A király visszatért
Révay András
2019.07.31 18:22
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Egyiptom a nyaralni vágyó magyar utazók körében a legkedveltebb célok egyike. Számos utazási iroda ajánlatából válogathat, aki a Vörös-tenger partján strandolva, snorkelezve, búvárkodva, esetleg a piramisokkal ismerkedve vagy a Níluson hajókázva szeretne eltölteni a szabadságát. Olyan szállodákból sincs hiány, ahol a kisebb gyerekeket is szívesen látják, gondoskodnak róluk. Ez a bőséges kínálat két hónappal ezelőtt egy újabb lehetőséggel gazdagodott.

 King Tours néven új iroda nyílott Budapesten, közel az Oktogonhoz. Volt már korábban is egy ilyen nevű utazási iroda, de az négy évvel ezelőtt beszüntette a működését. Ez az új viszont egészen más cég. Igazgatója, Mahmoud Hassany egy régi barátja emlékére döntött úgy, hogy megőrzi a nevet. Huszonnégy éve él Magyarországon, legelőször ő is turistaként jött ide, még 1995-ben. Megtetszett neki ez az ország és az Egyiptomban szerzett gépészmérnöki diplomájához a Master fokozatot már nálunk a Műszaki Egyetemen szerezte meg. Az évek alatt volt ideje kiismerni, hogy mit szeretnek a magyarok. Azt is látja, mit nyújtanak – milyen áron – a többi irodák, hozzájuk képest milyen új, jó és szép programokkal lehet kiegészíteni a jelenleg is hozzáférhető kínálatot.

Ilyen valóban új, más iroda által nem szervezett utazás neve Ana Kato – magyarul azt jelenti, a mi házunk. Ana Kato exkluzív núbiai házai teljesen új koncepciót képviselnek Egyiptom vendéglátásában. A Nílus mentén Asszuánban 2009-ben épült házak hamisítatlan núbiai hangulatot árasztanak híres vendégszeretetükkel és sajátos gasztronómiai kultúrájukkal. Az „Ana Kato Núbiai Házai” Gharb Soheil Núbiai Falujában találhatóak, a Nílus nyugati partján: egy órányi repülőútra Kairótól, illetve 15 perc alatt megközelíthetők az Asszuán-i Nemzetközi Repülőtérről. Nászutasok számára tökéletes választás, felejthetetlen emlék lesz egy romantikus világban, ahol zavartalan a nyugodt magánszféra. Ana Kato a maga egyedülálló elhelyezkedésével, békét, nyugodalmat kínál a visszavonulásra vágyó lelkűeknek és igazi paradicsomi élményét a természet szerelmesei számára, akik relaxálni és meditálni jönnek ide a város forgatagából. A száraz klíma, a Nílus pazar adottságai, az arany sivatag és Egyiptom ókori történelmének rendkívüli esszenciája olyan vonzóerővel bír, mely szinte kötelezővé teszi számunkra mindezek személyes megtapasztalását.

Viszonylag kevesen utaztak eddig Egyiptomba kifejezetten az egészségük megőrzése céljából. Most erre is lehetőség nyílik. Az iroda all inclusive ellátással kínál jóga és Pilates tábort. Azt eddig is tudtuk, hogy a rendszeres mozgás hihetetlen energiát képes teremteni, vitalitásunk fokozódik, életkedvünk rohamosan nő, légzőrendszerünk teljesítőképessége növekszik, a stresszt könnyebben tudjuk kezelni, és kedélyállapotunk is rohamosan javul. A King Tours most ötvözi utasai számára a kellemes nyaralást az aktív mozgással, hogy a tábor után teljesen kicserélve, energiával és szenvedéllyel telve érkezzenek haza. A „Kleopátra program” a thalassoterápia a tengervíz és az algák célzottan orvosi és kozmetikai felhasználásával sokféle problémán segíthet: a stressz tüneteinél éppúgy, mint a mozgásszervi megbetegedéseknél vagy a különféle allergiák, sőt még a problémás testtájakon megjelenő cellulutisz és zsírpárnácskák esetében is.

A Szahara a maga tiszta levegőjével, száraz éghajlatával bizonyos esetekben már önmagában is gyógyhatású lehet és ezt addig nem nagyon használták ki az utazásszervezők. Tervezés, kialakítás alatt áll egy olyan program, ahol Hurghada környéki szállodákból a Szaharában felépített gyógyhelyre viszik el a King Tours utasait. Itt orvosi, szakápolói irányítás alatt kaphatnak kezelést, masszázst mindazok, akiknek mondjuk a hátuk fáj vagy egyéb, ízületi panaszaik vannak. Az ugyancsak all inclusive ellátást nyújtó szállodából a kezelés idejére naponta viszik - hozzák majd a gyógyulni kívánó vendégeket. A program várhatóan már egy hónap múlva elérhető lesz az iroda kínálatában, a részletekről az érdeklődők nem csak személyesen, de az interneten is kaphatnak tájékoztatást.

Egyiptomba persze sokan járnak fiatalok is, akiket egyre kevésbé elégít ki a megszokott, hagyományos strandélet. Nekik szól az „Egyptian Dream Party”. Jelszava lehet: Party arcok figyelem! Indul a tengerparti őrület. Bulizz és ismerkedj az egyiptomi Vörös-tenger partján, méghozzá minden este! Lazítás kizárólag a hűs tengerben napközben, aztán esténként bulizz Hurghada exkluzív helyein, természetesen helyi kísérővel. Ilyen még nem volt! Azt már talán mondani sem kell, hogy mindez all inclusive ellátással jár az ott tartózkodás teljes idejére. Persze azért beleférhet még egy nap Kairóban, ahol már megnyílt az új Nagy Egyiptomi Múzeum a gízai piramisoknál. Az iroda kínál rövid, három-négynapos utakat is azoknak, akik csak a piramisokra és a nagy múzeumra, Kairóra és Alexandriára kíváncsiak. Engedélyük van olyan piramisok belsejének felkeresésére, amire korábban nem volt lehetőség. Este a kairói piac meglátogatása is érdekes élményt kínál.

 Hurghada az egykori egyiptomi halászfalu mára a vörös tenger legnagyobb turistacélpontja. Gyönyörű korallszigeteivel, kristálytiszta tengerrel, minden igényt kielégítő szállodáival, melyek ma már 36 km hosszan húzódnak a part mentén. Főleg a búvárok által kedvelt üdülőváros, de lehetőség van számos vízi sportra és természetesen a minden igényt kielégítő tengeri horgászatra is. Az éjszakai horgászásra - évszaktól függően - kb. 15:30-17:30 közt indul a hajó a kikötőből. A téli időszakban korábban, mivel a szabályok szerint napnyugta előtt el kell hagyja a kikötőt, nyáron viszont később kb. 16:30-17:30 táján indul. A kikötőtől pár száz méterre már el is kezdenek a vendégek trollingozni egészen addig, míg le nem megy a nap vagy megérkeznek a gps-en rögzített, bevált fenekező helyszínre. Érkezés, horgonyzás és fenekezés reggelig, majd trolling vissza a kikötőbe. Az este folyamán természetesen a kapás függvényében többször is átkötnek, mivel a cél a minél sikeresebb horgászat. Nem lehet garantálni, hogy mindenki megfogja élete legnagyobb halát, de épp az a szépsége ennek a horgászatnak, hogy bizonyosan olyan halakat fog a horgász, amit addig még soha. Egyik pillanatban tengeri sügér akad a horgon, utána lehet, hogy muréna, polip vagy akár egy kisebb cápa!

 A csoportok számára tervezett, szervezett utakon kívül a King Tours iroda munkatársai vállalják azt is, hogy teljesen a megrendelő kívánsága szerint állítanak össze utakat, programokat. Például ha valaki Kairóban csak egy napot szeretne eltölteni, de utána Luxorba menne, majd ezt követően három napig Hurghadában óhajt strandolni, pihenni, hogy végül nyaralását egy nílusi hajóúttal tetőzze be – nos, ezt is megszervezik neki, beleértve a teljes ellátást, a megkívánt nyelven beszélő idegenvezetőt és a felkeresni kívánt helyeken az összes belépőjegyet. Nem mellesleg az oda-vissza útra szóló repülőjegy és a vízum beszerzését is elvégzik. Tény, hogy az iroda fő tevékenysége az Egyiptomba irányuló utazások megszervezése. Terveik szerint viszont jövőre már elérhető lesz a segítségükkel Olaszország, Spanyolország, Török- és Görögország is.

 

Kapcsolódó témák