2024. június 13. csütörtök, Antal és Anett napja
A kultúra határtalan ünnepe
Révay András
2024.04.22 18:11
A cím csöppet sem tűnik túlzónak, használatára két indokunk is van. Az első, hogy a kultúra valóban határtalan, egy zenemű vagy egy festmény csodálata közben nem gondolunk az alkotó nemzetiségére. A másik pedig egyetlen, de roppant nagyjelentőségű esemény: a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja egybeesik Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának huszadik évfordulójával! Programjában - április 29. és május 12. között - számos, Európához fűződő - gondolati és érzelmi - viszonyunkat bemutató művészi feldolgozás szerepel. Hagyományaihoz méltóan színes programokkal: színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb különleges produkciókkal várja a budapestieket és az idelátogatókat.

 Április 29-én a világhírű Chamber Orchestra of Europe magyar gyökerű, de európai hatású művekből összeállított koncertje nyitja meg a 2024-es Budapesti Tavaszi Fesztivált. A Budapesti Olasz Kulturális Intézet patinás termében felcsendülő művek színes áttekintést adnak a magyar gyökerű európai zenei hagyományból. A koncerten fellépő együttes különlegessége, hogy kiváló muzsikusai a kontinens tizenöt országából érkeznek. A kezdetben Claudio Abbado, majd Nikolaus Harnoncourt által mentorált együttes jelenleg a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekara, onnan jönnek Budapestre. Műsorukban Haydn, Liszt, Bartók művei mellett a Nobel-díjas Seamus Heaney Májusi máglyák című verse is szerepel, mely - az eredeti verssel együtt - most először hangzik el nyilvánosan magyarul.

A Budapest Jazzfest már harmadik éve hozza el nekünk a műfaj legkiválóbbjait, akik a Jazz Világnapján, április 30-án, a Városháza Parkban, szabadtéri gálakoncerttel ünneplik meg a húszéves csatlakozást. A Németországból érkező Rimini Protokoll egy formabontó produkcióval érkezik Budapestre. Mit jelent valójában Európa? Az Európa házhoz megy című előadás magánlakások nappalijában testközelbe hozza a legtöbbünk fejében elvont fogalomként élő Európa eszmét. Ez a fesztivál, ami városszerte zajlik, koncerttermekben, klubokban, köztereken olyan, melyre az egész világ felfigyelhet és tartósan visszateheti a fővárosunkat a zene világtérképére, általa valóban a zene fővárosává válhatunk!

A katalán rendező, Roger Bernat/FFF társulata parlamenti szavazást imitáló vitaszínházra invitál a Trafóba, ahová az ÉnBudapestem applikációval 20 százalék kedvezménnyel válthatunk jegyet. Olyan előadásokat készít, amelyekben a közönség lép színpadra és lesz a főszereplő. Egy másik, a táncot, zenét és utcai művészetet ötvöző francia társulat, a Cirque Inextremiste izgalmas interaktív előadásában a főszereplő a bizalom és szintén a néző. Élni bizony kockázatos - ez ad neki sajátos ízt és színt. A bizonytalansággal, nehézségekkel való szembenézés arra késztet, hogy elgondolkodjunk tetteinkről és kapcsolatainkról. A résztvevőknek ebben az előadásban nem egyedül, hanem együtt, csoportosan kell majd mindezzel megküzdeni.

A valódi meglepetésnek számító Freeszfe Egyesület célja, egy olyan autonóm alkotóműhely létrehozása, amely méltó a volt Színház-és Filmművészeti Egyetem hagyományaihoz. A béke szigete, avagy a HUXIT című előadás művészeti vezetője Schilling Árpád. A történet egy disztópikus, negatív elmélkedés. Mi lenne, ha 2034-et írunk? Nyolc év telt el a HUXIT óta. Ebben az új világban, Budapest szívében működik a Nemzeti Rekreációs- és Integrációs Központ, ahova az emberek önkéntes alapon azért jelentkeznek, hogy segítséget kapjanak rossz beidegződéseik, gondolkodásuk és viselkedésük megváltoztatásához, annak reményében, hogy így sikerül megfelelően visszaintegrálódniuk a társadalomba. A performansz során a nézők is bejárják a Központ tereit, megismerhetik a Béke Szigetének lakóit és történetüket.

Az idei fesztivál azt is bemutatja, hogy Budapest nyitott a világra, szolidáris azokkal, akik konfliktusos helyzetek áldozatai, kiáll azok mellett, akik küzdenek a szabadságukért. A 2019-ben Kievben alapított társulat a Hooligan Art Community, Bunker Cabaret című előadásában ukrán művészek mutatják meg, hogyan vitték el a színházat és a zenét, a háború kitörését követően, az ukrajnai bunkerekbe. Az Örkény István Színházban Susan Sontag Alice az ágyban című drámáját mutatja be a Szarajevói Háborús Színház, melyet az ostrom kezdete után néhány nappal, 1992. május 17-én alapítottak. A különleges szerkezetű művet William James filozófus és Henry James író korán elhunyt zseniális nővéréről, Alice Jamesről, Balázs Zoltán Arany Maszk-díjjal elismert rendezésében láthatja először a magyar közönség.

Számos társadalmi kérdéssel foglalkozó produkció is megtalálható az idei fesztivál programjai között. Rezes Judit, Tihanyi Ildi és Gerlóczi Judit egy különleges, Fenntartható divatőrületek című divatbemutatón, a kifutón mutatják meg, hogy mennyi lehetőség van megunt és elhasznált ruhadarabjainkban. A Silver boom című interaktív városi performansz arra keresi a választ, hogy mikor és miért válik a kor előrehaladtával láthatatlanná a női test. Anna Anderegg koreográfus, rendező a mélyére ás a városi tér, a nemek és az életkor közötti kapcsolatnak, a városi mozgásnormáknak, feltárja a résztvevő nők bölcsességét, életét, akárcsak azt, hogy mit tanulhatunk társadalmi szinten a tudatos testektől. Köztéri előadásában helyi, hatvan év feletti nőkkel közösen keresi a választ ezekre a kérdésekre. 

Az elmúlt 20 évben a kulturális és közösségi összművészeti terek, a romkocsmák, nagyban formálták Budapest városképét, és ma is szerves részét képezik a pezsgő és sokszínű fővárosi életnek. Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon a hőskorszak és az új generáció jeles képviselői is szerepet kapnak egy este erejéig, hogy a bulinegyed szűk utcái, zárt falai közül kihozzák a szabadba a klubhangulatot, minőségi zenei és művészeti színpadi produkciókkal fűszerezve. Május első két hétvégéjén vár mindenkit a Klubfesztivál a Városháza udvarában! A fesztivál nemcsak különleges programjaira, hanem új helyszínekre is hívja az érdeklődőket. A programok egy részének a 2023-ban újranyílt Merlin, illetve a város új köztere, a Városháza Passzázs ad otthont.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.