2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja
A Teleki tér Angyalföldre költözik
Révay András
2020.01.19 18:34
Nem mindennapi bemutató lesz február 8-án a budapesti József Attila Színházban. Bereményi Géza 1988-ban készült filmjéből, az Eldorádóból született új színdarab. A feladat nagyságának érzékeltetésére elég annyi, hogy a filmet a Magyar Művészeti Akadémia tagjai 2012-ben beválasztották a legjobb 53 magyar film közé!

 Az alkotók, hűen a film eredeti környezetéhez a Teleki-téri piacot választották az előadás és a szereplők bemutatására. A darab írója, Bereményi Géza, (képünkön középen) elöljáróban leszögezte, ez nem a film forgatókönyvének, hanem a témának színpadi változata; a Teleki-téri piac, egy kereskedő és az ő családjának története. A világháború után kezdődik és az ötvenes évek első felében fejeződik be. Drámai helyzetek vannak benne és egészen más színe van az eseményeknek, mint a filmen. A korábban „Az arany ára” címmel bemutatott színműtől is különbözik, azért is lett a címe a filmmel megegyező, ám most az összes színpadi tapasztalatainak felhasználásával írta át. Ez lesz a végleges változat, a végleges előadás. A színpadi idő éppen megfelelő hosszúságú, a jelenetek az események szerint követik egymást és drámaiak a párbeszédek. Filmen rövidebben kell beszélni, a színpadon lehet valamivel hosszabban is, ezáltal kiélezettebbek a személyes viszonyok.

Ez egy remek színdarab – árulta el Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója – és egy üveg borral is köszöntötte a szerzőt közelgő születésnapja alkalmából. Egészen kiváló előadás lesz - folytatta, nagyszerű színészek játszanak, és kitűnő zeneszerző dolgozik benne. Ragaszkodtam is hozzá, hogy vadonatúj zenét írjunk ehhez a történethez. Az előadás teljesen más lesz, mint a film. Nem is hasonlítható össze, mert teljesen más műfajokról van szó. Ráadásul jól sikerült alakítások vannak a filmben, amivel nem lehet és nem is kell összemérni a színpadi szerepeket – tette hozzá Csankó Zoltán, aki Monorit játssza majd az előadásban. A partnereim is mind – egytől egyik kiváló színészek, isteni, jó hangulatban próbálunk.

 Én is láttam a filmet – emlékezett vissza Pikali Gerda - most a Pogány Judit szerepét játszom és a Kovalik Ági a lányom. Talán ez nem fog zavart okozni, hiszen abban az időben a nők nagyon fiatalon szültek, így a közeli életkorunk akár még reális is lehet. Nehéz szerepem van, mert tőlem nagyon távol áll az istenfélő, zárkózott nő, aki állandóan imádkozik, nem bírja a káromkodást, miközben ott van a férje mellett és együtt viszik a standot. Mindig előre lát és álmodik dolgokat, tudja, mi fog történni, fél, hogy az beigazolódik. Bereményi Géza azt írta egy helyen: „Az leszel, amit el tudsz képzelni magadról” – egészítette ki a gondolatot a rendező. Ha ez a két színésznő elhiszi magáról, hogy ők anya és lánya, akkor ez úgy fog megmutatkozni. Működni fog, az eddigiek alapján ezt bátran kijelenthetjük.

Amikor a színház igazgatója felhívott, hogy van-e kedvem megrendezni ezt a darabot, boldogan vállaltam, hogy harminc év után újra Budapesten dolgozhatok. Funtek Frigyes ugyanis – mint elmondta, évtizedek óta külföldön rendez. Ebben a történetben azok a különleges emberei viszonyok érdekelték, amelyeket a háború utáni idők generációja átélt. Különleges terheket, bánatokat, kapzsiságot hordozunk magunkban, és ezek mind benne vannak ebben a történetben. A próbákon előjön bennem és az egész múltam, az egész életem ott kavarog körülöttem – és ez mindannyiunkkal így van – világított rá a súlypontokra a rendező. Mindannyiunknak nagyon sok köze van a történethez és remélhetőleg sikerül úgy megmutatni, hogy ezt a néző is így érezze.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.