2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland és Vlagyimir napja
Biztonság és kiszámíthatóság
Révay András
2015.01.19 21:45
Tizenhárom fejezetben 147 feladatot tartalmaz a „Lendületben a XIII. kerület” című program, melyet a közelmúltban fogadott el a kerületi Önkormányzat. A program középpontjában az itt lakók életkörülményeinek javítása és a kerület fejlesztése áll.

A főváros XIII. kerülete Budapesten a negyedik legnépesebb, de országosan is az első tizenöt település között van. A lakossága által megválasztott vezetőire ez nagy feladatot ró. Különösen felelősségteljes munkát kell végezniük a mostani körülmények között, amikor az önkormányzatokat alattvalóként kezelik, vagyonuk kártalanítás nélkül elkobozható, feladataik finanszírozása megoldatlan, kilencven százalékuknak saját tevékenységük ellátásához sincs elegendő forrása. Mindezek dacára az előző ciklusban elfogadott „Közösen a XIII. kerületért" program 2010-2014 között megvalósult, vállalásai összefogással, céltudatos munkával teljesültek. Az elmúlt két évtized fejlődésének eredményeként a városszerkezet átalakult, 18.000 lakás és egymillió m2 iroda épült meg. A kerület állandó lakosságának száma folyamatosan növekszik, főként a születések, és az új beköltözők száma emelkedik.

 „Mi a tervezés hívei vagyunk” – jelentette ki a 2015 – 2019 közötti időszakra vonatkozó program bemutatásakor Dr. Tóth József, a kerület polgármestere. Ráadásul nem az asztalfióknak készülő, hanem a gördülő tervezés hívei. Ez azt jelenti, hogy minden részelemét a folyamatos megvalósítás közben is felülvizsgáljuk - mondta. Főként azért, mert folyamatosan tapasztaljuk, hogy csökken az állam felelősségvállalása polgáraiért és jól látható a törekvés az önkormányzatok elsorvasztására. Ezt ma már a Települési Önkormányzatok Szövetsége is kimondja. Szerencsére a külső körülmények ellenére erős maradt a XIII. kerület tőkevonzó- és versenyképessége, melynek következményeként összesen mintegy hetvenezer új munkahely jött itt létre.

 Jelenleg a fő célkitűzés, hogy a XIII. kerület maradjon jól működő, vonzó lakókörnyezetet kínáló, igényes közterületeket fenntartó, élhető és biztonságos városrész, melynek polgárai aktív alakítói a helyi történéseknek. Ahol büszkén mondhatják; otthonunk Angyalföld, az Újlipótváros, a Vizafogó. A választott tisztségviselők munkája egyetlen mondatban összefoglalható. Biztonság, kiszámíthatóság, átlátható működés és a kerület szolgálata. Ennek megvalósításához az Önkormányzatnak százmilliárdos vagyona van, ám ez önmagában még nem elég. A felelős önkormányzás eszköze és egyben célja a párbeszéd, a minél közvetlenebb kommunikáció megteremtése. A következő öt évben a kerület további fejlődését, az itt élők érdekeit, jólétét kívánják szolgálni – nem is akármilyen színvonalon. Az egyik példa, hogy rövidesen birtokba vehetik a lakók a rendkívül energiatakarékos, százlakásos passzívházat, melynek különlegessége, hogy Magyarországon ekkora passzívház még nincs és a környező országokban is csak Ausztriában van hasonló.

 A fővárosban, ebben a kerületben található a legtöbb, összesen 73 036 lakás. Ezért különös gonddal ügyelnek az itt élők, és a naponta ide látogatók – hazaiak és külföldiek - biztonságára, főleg a gyerekekére. Még az idén ötven kamera beállításával 308-ra bővül a kültéri kamerák száma és ezzel az élre kerülnek Budapesten. Ugyanakkor keresik a lehetőségét annak is, hogy ezt a rendszert összekapcsolják a különféle gazdasági szervezetek által működtetett kamerák hálózatával. Valamennyi fejlesztést már évek óta adóemelés nélkül hajtják végre és ez így marad az elkövetkezőkben is. A Margitsziget „einstandolása” jelentős bevételtől fosztotta meg a kerületet és egy szálloda – a korábbi Volga, később Ibis Hotel is megszűnt, mégis van remény az idegenforgalom növekedésére. A 2017-es Junior Úszó Világbajnokságot Magyarország rendezi és az egyik központi helyszíne itt a kerületben a Dagály sétány lesz. Az uszodának már jövőre el kell készülnie. Az építési feltételeken nemrégiben módosítottak annak érdekében, hogy erre vállalkozó beruházók a területen akár két szállodát is felépíthessenek. Mivel a juniorok után 2021-ben a felnőttek úszó világbajnoksága is itt lesz, a szállodák számára ez biztos telt házat jelenthet és a járulékos beruházások a helyi közlekedést is előnyösen befolyásolhatják.

http://www.budapest13.hu

Kapcsolódó témák

(Ut-2024-1) Igen, tudjuk, fölösleges azon tépelődni, hogy körülöttünk minden megváltozik. Így volt ez, amióta ember él a fölön – sőt már annak előtte is! A szomorú csak az, amikor látjuk, hogy amit szeretünk, nem az előnyére változik, ez pedig sajnos igaz a 46. budapesti UTAZÁS Kiállításra is. Sejtették a szervezők is, ezért a szó mellé egy külön + jelet tettek, hangsúlyozták is erősen a plusz szócskát, elsorolva: mi minden egyéb társult hozzá az idén. Így viszont a „plusz” vált dominánssá! A megszokott „A pavilon” kétharmadát, biciklipálya, lakóautó dömping, és bazárárusok csapata töltötte fel. Az igazán fontos, nagy, ismert, magyar utazási irodák közül egyetlen egy sem volt jelen!

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. Célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

Már 45 éve, hogy a Szent Korona újra és végérvényesen hazatért. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete azóta minden ötödik évben megünnepli ezt az eseményt. Idén január 6-án tartottak ünnepi megemlékezést Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, melyen részt vett David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

2022.11.06 20:39

Ez a kopott ház Budapesten, a XIII. kerületben, a Hun utca és Lehel utca sarkán áll. Bármelyik irányból is jönnénk, elmegyünk mellette, nincs miért felfigyelni rá. Most néhány napig ez másként lesz! A Hun utcai oldalon, a ház falán emléktábla van – egy ideig még friss koszorúk díszítik. Illyés Gyula születésének százhuszadik évfordulóján helyezték el őket, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ebben a házban élt és dolgozott.

A Főváros centenáriumi ünnepsége keretében, 1973-ban, Debrecen városa parkot ajándékozott Budapest XIII. kerületének. A hajdúsági városban készültek a tervek és onnan hozták akkor a növényeket is, amikkel a parkot betelepítették. Bár azóta, az elmúlt években történtek benne kisebb javítások, a kerület Önkormányzata tavaly a teljes felújítás mellett döntött. A munka július végén befejeződött.