2024. június 15. szombat, Jolán és Vid napja
Egy álom válik valósággá
Révay András
2019.04.09 22:50
Április 11-én, csütörtökön a SLAVA’S SNOWSHOW-val indul idén a MITEM, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó a Fővárosi Nagycirkuszban, amelyet április 11. és 14. között több előadásban is megtekinthet a közönség. A Cirkusz idén először kapcsolódik be a rangos színházi fesztiválba, és ráadásul a világhírű SLAVA’S SNOWSHOW-t is most először sikerült Magyarországra csábítani!

 Hosszú évtizedek óta álmodtunk arról, hogy a színház- és cirkuszművészet metszéspontjában álló csúcsprodukciókat ne csak a szakemberek láthassák a világ különböző pontjain, hanem elhozhassuk a magyar közönségnek – mondta az előadás előzményeiről szólva Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár. A MITEM Európa vezető színházi fesztiváljai közé nőtte ki magát. Kettős célja van. Egyrészt, hogy vigye a hiteles művészet segítségével Magyarország jó hírét a világban, másrészt, hogy a magyar emberek számára idehozza a világban éppen legkülönlegesebb, érdekes, kísérletező előadásokat. A MITEM az idén már nemcsak a fővárosi Nemzeti Színházban, hanem egy másik fontos előadó-művészeti intézményben is bemutatkozhat. A Fővárosi Nagycirkusz partnerként vehet részt ebben a folyamatban. Ez viszont nyomban felveti a kérdést: miért pont a Fővárosi Nagycirkusz?

 Részben mert a műfaj, amit itt látunk, valahol a színházművészet és a cirkuszművészet határán mozog, ezen kívül pedig, mert olyan előadó-művészeti teret, ami intim atmoszférát tud adni ehhez a különleges produkcióhoz, és mégis sok embert be tud fogadni – ezt csak itt, a Fővárosi Nagycirkuszban tudtuk megvalósítani. A hetvenes évek óta felépült Fővárosi Nagycirkuszban ilyen szintű átalakítás még nem történt! Egyetlen hét alatt, szó szerint kettévágták a Cirkuszt. A székeket kiszedték egy területről és beépítették a manézsba. Oda, ahol máskor az elefántok, oroszlánok szaladnak körbe! A manézs másik felébe pedig egy teljes színpadot építettek fel, fölé pedig egy egész zsinórpadlásnyi gépészetet emeletek a kupolába. Mindezt egy hétre, mert utána már következik a másik, a repülő cirkusz előadása.

A Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja, Pál Dániel az előadásról szólva arra hívta fel a figyelmet: nehéz megmondani, miről szól a műsor. Valójában nem is célja, hogy szóljon valamiről, sokkal inkább egy hangulatot, egy atmoszférát jelenít meg. Jószerint minden Slava Polunin gyermekkori álmaiból, emlékeiből táplálkozik. Az például, hogy a színpadon hatalmas hóvihar alakul majd ki, szintén egy gyerekkori emlékét idézi fel. Más esetben is szokták azt mondani, hogy a legnagyobb művészek saját magukból „táplálkoznak”, magukból dolgoznak. Azt mutatják, ami bennük van, ami az ő igazi valójuk. Abból merítenek, és azt akarják megmutatni a közönségnek. Ez a snow show is egy ilyen munka. Egy mágikus utazás a realitásból egy ember álmaiba, fantáziavilágába. Hogy miként éri el azt a frenetikus a hatást, amire már huszonhárom éve képes szerte a világon, arra az a magyarázat, hogy nem akar mást, mint mindenkiből előhozni a játékos énjét. Főleg a felnőttekből!

 Ez nem egy előadás, ez egy örömünnep – adta meg a választ az előző kérdésre maga a legilletékesebb, Slava Polunin. Sokszor magam is lemegyek a színpadról a nézőtérre – mondta - és ott is maradok egy-két órát, a közönséggel együtt. Élvezem, hogy közben az emberek gyerekek maradnak, függetlenül attól, hogy valójában hány évesek. Van, hogy mindannyian kimegyünk a nézőtérre, a közönség meg betódul a színpadra és mi nevetünk azon, amit ők csinálnak. A bohócok – mint a gyerekek – azt szeretik, hogy az egész életük csak játék legyen. Ezért soha nem mondjuk meg előre, hogy egy adott előadásban ki fog szerepelni és mit játszik. Fél órával korábban körbenézek: kinek, milyen hangulata van – és akkor megmondom, hogy ki, mit fog éppen akkor csinálni. Ezért mindenkinek, mindenkor, mindenre készen kell állni! Olykor egy perccel, egy lépéssel a porondra kilépés előtt adom meg nekik a mai, aktuális előadás kulcsát és nekik kell megtalálni a lehető legjobb megoldást. Ilyen egyszerű és vidám itt az élet. Megtanultuk, hogy nap, mint nap boldognak kell lenni. Járjuk körbe a világot és mindenkit megpróbálunk hozzásegíteni a boldogsághoz.

Az 1993 óta futó SLAVA’S SNOWSHOW-t eddig több tucat országban mutatták be: több mint hétezer teltházas előadást tartottak, sokmillió néző előtt. Most pedig – New York, London, Moszkva, Ausztrália, Mexikó, Franciaország, Ázsia és Dél-Amerika színpadjai után Magyarországon is látható! Az előadásban nagy szerepet kap az improvizálás, vagyis a művészek a közönség reakcióinak megfelelően módosítanak a műsoron. Ennek köszönhetően a show minden városban és színházban különböző, ezáltal egyedi és megismételhetetlen. Az előadásokat április 11-én és 12-én este fél kilenctől, április 13-án és 14-én délután három órától, és este fél kilenctől tekinthetik meg az érdeklődők. Az 1300 személyes cirkuszépületbe az átépítés után most mintegy nyolcszázan férnek el, a hat előadást tehát közel ötezer ember láthatja.

 

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.