2024. április 19. péntek, Emma napja
Együtt Kárpátaljáért
Révay András
2022.05.30 13:11
Hagyományaihoz híven, a budapesti József Attila Színház június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján ebben az évben is műsorra tűzi Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművét. Az előadás megtekintésével a nézők ezúttal egy nemes ügy mellé is állnak, mert a színház a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésével gyűjtést szervez a kárpátaljai magyar családok megsegítésére.

A Feketeszárú cseresznye Hunyady Sándor 1930-ban írt drámája. Az 1930 novemberében bemutatott darab hozta meg az író számára az igazi sikert és tette elismert és ünnepelt drámaíróvá. A sikerre jellemző, hogy a színház szakított íratlan szabályaival: húsz év után először nyitotta ki szerző előtt vasfüggönyét, hogy az fogadhassa a publikum szűnni nem akaró tapsát és a szokással ellentétben átvitte a darabot a következő évadra. A századik előadás után is csak a főszereplő Hegedűs Gyula halála miatt vette le műsoráról. A nagy siker minden bizonnyal az akkor még fájdalmasan aktuális téma érzékeny megfogalmazásának volt köszönhető. Hunyady a Trianon-problémát, a történelem eseményeit jól vonja egybe a szereplők egyéni sorsával.

Az élet több színterén igyekszik megmutatni a körülmények deformálta emberi magatartásokat. A történet szerint Irina és Dusán, a szerb házaspár az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. A falu magyar főbírója titokban figyelmezteti Dusánt: egyik cselédje feljelentette a magyar hatóságnál, hogy Szerbiáért imádkozik. Dusán nem tagadja: szerb a vére, de semmi ellenszenvet nem érez a magyarok iránt, sőt, a főbírót mostantól a legigazabb barátjának tartja. Valójában a csendes magyar férfi Dusán legnagyobb ellenfele, ugyanis szerelmes Irinába. Az asszony viszonozza a főbíró érzelmeit, de visszautasítja a közeledést, nem fogja elhagyni soha a férjét, kéri a főbírót, ne is mutassa ki érzéseit.

Két év telik el, a helyzet gyökeresen megváltozik: létrejön Szerbia, az üldözöttekből lesznek üldözők. A főbírónak is át kell adnia hivatalát, pedig számára a falu vezetése sohasem nemzetiségi kérdés volt, hanem legbensőbb szívügye, és most ezt veszik el tőle. Egy ünnepség során végre nyíltan megvallja érzelmeit Irinának, a férj megérkezésével azonban vége szakad keserű, reménytelen szerelmi kettősüknek. A szerb férfi megérez valamit a főbíró és felesége közötti vibrálásból, gyanút fog, de nem akar semmi rosszat feltételezni barátjáról. Amikor véletlenül megtudja, hogy a főbírónál házkutatást akarnak tartani, figyelmeztetni akarja barátját, ahogy annak idején az is megtette ővele. Néhány drámai fordulat után kiderül: Irina szerelmével, a főbíróval fogja folytatni életét, de hogy boldogságra találhatnak-e bármelyikük országában, kérdés marad.

A darabot annak idején a magyar színjátszás legnagyobbjai: Hegedűs Gyula, Gombaszögi Frida, Rajnai Gábor, Jávor Pál vitték sikerre, de napjaink nézőinek sincs oka panaszra. Hozzá még a jótékonysági akciót több módon is támogathatják: az előadásra online megvásárolt jegyek árával vagy a József Attila Színház Szervezési Irodájában és jegypénztárában személyesen megváltott támogatói jegyekkel. Emellett a Máltai Szeretetszolgálat 11784009-20200745 (OTP Bank) számlaszámára történő átutalással vagy a karitatív szervezet adomanyozz.hu oldalán indított online átutalással is hozzájárulhatnak a segítségnyújtáshoz. Az összegyűlt adományt a Máltai Szeretetszolgálat a kárpátaljai rászoruló magyar családok támogatására fordítja.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.