2024. június 13. csütörtök, Antal és Anett napja
Életörömre hangolva
Révay András
2022.08.05 14:13
Az elmúlt, már több mint két évtizedben Budapest kulturális életének mindig hangsúlyos pontja volt a nyárvégi Zsidó Kulturális Fesztivál. A 24. Fesztivál 2022. szeptember 4-től szeptember 12-ig várja a közönséget hét helyszínen: a Dohány utcai, a Frankéi Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban és idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay Szalonjában, valamint a Magyar Zene Házában is. A színes kínálatban könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi- és gyermekprogramok szerepelnek, hazai és a külföldi művészek előadásában.

A zsidó naptár a gyász és az öröm váltakozó ritmusa alapján határozza meg a zsidó emberek mindennapjait – emlékeztetett Mester Tamás, A Budapesti Zsidó Hitközség elnöke. Most is egy gyászidőszakban vagyunk, helyénvaló, hogy felváltsa az öröm, a fesztivál mottójának választott életöröm! Szeptemberben a hét helyszínen több mint 24 zenei, irodalmi, művészeti programot kínálunk, oly műfaji kavalkád között választhat a közönség, hogy nincs az a kényes ízlésű, vájt fülű érdeklődő, aki nem találna magának valamilyen csemegét. Jól tudjuk: klezmer nélkül nincs fesztivál – most is lesz négy klezmerkoncert. A jazz művészei az amerikai jazzt keverik a hagyományos haszid stílussal. Megidézzük a sanzon, a klasszikus táncdalok, a beatkorszak hangulatát, Barbara Streisand dalai is felcsendülnek majd. Radnóti Miklós versein és felesége naplórészletein alapul a zenés irodalmi est, a klasszikus zene kedvelőinek Bach csellószvitjei szerezhetnek örömet. A rendezvénysorozatról bővebb információ a www.zsidokulturalisfesztival.hu címen található.

A Fesztiválnak fontos szerepe van a főváros kulturális turizmusában és abban, hogy a zsidónegyedként ismert, hetedik kerületi városrészre is komoly feladat vár – emelte ki dr. Kunos Péter a MAZSIHISZ-BZSH ügyvezető igazgatója. Új helyszínként csatlakozik a fesztiválhoz a Madách Színház, melyről igazgatója, Szirtes Tamás elmondta, a jelszó, az életöröm a színháznak is állandó iránytűje, estéről-estére meg is valósítják. A Covid idején létrehoztak egy saját TV-stúdiót és benne színészi és filmes eszközökkel, híres íróinkról, Adyról, Karinthy Frigyesről, Móricz Zsigmondról, az ő életükről készültek játékok. A legfrissebb, Szép Ernő, Emberszag című művének „filmszínjáték” formában történt feldolgozása, a főszerepben Gyabronka Józsefet láthatjuk. Bemutatója a fesztivál keretében lesz szeptember 12-én.

Malek Andi és Jáger Bandi együttműködése hat évvel ezelőtt a Rumbach utcai a zsinagógában kezdődött, főleg a jazz és a világzene területén mozognak, de ápolják a zsidó zenei hagyományokat is. Idén is ott lépnek fel szeptember 5-én. A zsidó jazz legszebb elemeit saját hangszerelésben tartalmazó programjuk első részében jiddis és klezmer motívumokra épülő, vérpezsdítő dalokat adnak elő, míg a műsor második felében Malek Andi a szívének legkedvesebb magyar szerzők – többek között Fényes Szabolcs és Gábor S. Pál dalait énekli. Először lép fel a Zsidó Fesztiválon Janicsák Veca, aki a Klezmerész zenekar sztárvendége lesz, ugyancsak szeptember 5-én. A Dohány utcai zsinagógában két nappal később Barbara Streisand dalai szólalnak majd meg Szulák Andrea, Gájer Bálint, Veres Mónika, László Boldizsár és a Don Lázi Swingtet előadásában.

A „Zsenik a zsiniben” című műsor már hagyománynak számít a fesztiválon. Szeptember 6-án, a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla és Gubik Petra szinte lubickolni fognak a világ dalirodalmának számukra legkedvesebb számaiban, Seress Rezsőtől Edit Piafig. Fesztbaum Béla évekkel ezelőtt egy „őrült ötlettel” állt elő: Kern András korábban lemezre énekelt dalait koncerten mutassa meg a közönségnek. Az ötlet megvalósult, ma már tíz éve létezik, szeptember 5-én a Dohány utcai zsinagógában lesz ismét hallható. Heilig Gábor, Hegyi Barbara, Hernádi Judit – és az ötletgazda közreműködésével. A Rumbach utcában, 12-én, különleges előadásra kerül sor. Bauer Andrea operaénekes, sémi filológus számára a Sába királynője operában Szulamit imája sajátos inspirációt adott. Sába és Salamon találkozása a bölcsesség és a gazdagság viszonyát helyezi szokatlan megvilágításba.

Gergely Róbert évekkel korábban még csak néző volt egy zsinagógai koncerten, most viszont zenekarával, a Studio 11 Comboval olyan sláger és feldolgozás produkcióval áll színpadra, ami maga lesz a megtestesült nosztalgia. Szécsi Pál, Nádas Gábor, Fényes Szabolcs, Hajdú Júlia és még sok más, ma is élő vagy éppen elfeledett dalait – ahogy ő számítja - valószínűleg a közönség is vele fogja énekelni szeptember 8-án a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. Ezen a napon a Dohány utcai zsinagógában A Budapest Klezmer Band sztárvendége a világhírű rost Andrea lesz. Ők is már tíz éve dolgoznak együtt és most a Kárpát-medencét, mint zenei olvasztótégelyt, a magyar, a cigány és a zsidó dallamok kölcsönhatását fogják virtuóz módon bemutatni. A Sabbathsong Klezmer Band koncertjén – egyebek mellett – Fényes Szabolcsra és Jávor Pálra is emlékezni fognak szeptember 12-én, ugyancsak a Hegedűs Gyula utcában.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.