2024. május 26. vasárnap, Fülöp és Evelin napja
Élmény, minden mennyiségben
Utazónet
2014.06.04 22:39
A tavaly megrendezett első után, az idén ismét lesz országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál Budapesten a városligeti Vajdahunyad várban. A hazai és a külföldi turisták is szívesen látogatják majd, többek között azért, mert a belépés ingyenes. Mindazok, akiknek még nincs programjuk a pünkösdi hétvégére, június 7-től 9-ig itt biztosan jó szórakozást találnak.

A Vajdahunyad vár történelmi falai között, valamint a vár előtti ligetes területen mutatják be váraink turisztikai és programkínálatukat a második kulturális várfesztiválon. Bemutatkozik többek között Csobánc, Csesznek, Diósgyőr, Eger, Esztergom, Füzér, Gyula, Komárom, Kőszeg, Nagyvázsony, Nyírbátor, Pécsvárad, Sárospatak, Sárvár, Siklós, Sümeg, Szigetvár, Szigliget, Tata, Vaja, Visegrád. A hagyományőrző táborok, fegyver- és viselet bemutatók, haditorna, lovagi játék, zene, régi-zene együttesek, bábszínház, tánc, kézműves foglalkozások, játszóház, kiállítások, filmek színes kavalkádja fogadja a látogatókat. Az eseményhez csatlakozó 9. Kaland-Vár Játékkiállítás és vásár játékbemutatókkal, játszóházzal és egyéb gyermekprogramokkal, várja a családokat.

Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgató-helyettese szerint bár a Vajdahunyad vár katonai eseményekben soha nem vett részt, fontos erődnek számít a kultúra frontján. Feladata, hogy egyszerre szórakoztasson és tudományos ismereteket is nyújtson. Ez a fesztivál más, mint a többi. Hadtörténeti kiállítás, tárlatvezetés és vártörténeti séta színesítheti az élményekben gazdag családi hétvégét. A várakról készült rajzok, térképek kiállítását első alkalommal tekintheti meg a közönség. Az „Erődök, tábori erődítmények az Osztrák-Magyar Monarchiában” elnevezésű tudományos konferencia a várakat üzemeltető intézmények vezetői, muzeológusai és műemlékvédelmi, turisztikai, történész szakemberek számára kínál párbeszédet. Az érdeklődők megismerkedhetnek a magyar mezőgazdaság történetével, láthatnak lókiállítást és vadászati kiállítást is.

Minden sorozatnak szánt rendezvénynél lényeges, lesz-e belőle második - tette fel a kérdést dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese. Örömmel állapíthatjuk meg – mondta – hogy ez a kérdés eldőlt. A magyarországi várak, erődrendszerek egészen a XX. századik meghatározó szerepet töltöttek be a történelemben. A fesztiválon központi helyet kap az a tény, hogy az idén emlékezünk az I. Világháború kitörésének századik évfordulójára. Ám a rendezvény nem korlátozódik erre, megpróbál széles áttekintést adni mindarról, ami a hazai vár- és erődrendszerekhez kapcsolódik. A tudományos konferencia június 7-én a XV. századtól a XX. századig tárgyal különböző kérdéseket, Szabácstól Przemyslig címmel. Szabács nemcsak Mátyás király egyik diadalának volt a helyszíne, hanem az I. Világháborúban is fontos szerephez jutott. Przemysl pedig a Monarchia egyik legjelentősebb erődje volt. Fontos hír, hogy egyre több vár újul meg, épül fel, ilyen például a füzéri is, melyről szintén szó lesz a konferencián.

Tavaly a több tízezer látogató nemcsak megtekintette, de aktívan részt is vett a rendezvény különféle eseményeiben és ez egyben az esemény létjogosultságát is bizonyítja – állapította meg Nagy Gyula István, a „Miénk a vár” fesztiváligazgatója. Ilyenkor – nyár idején – szinte minden várban saját rendezvények is vannak, de ennyire központi módon, majdnem az összes várat elérhetően, sehol máshol nincs hasonló. A fesztivállal kapcsolatban még egy szempontra is figyeltek a rendezők. Ügyeltek arra, hogy ne kétes minőségű tömegáruk árasszák el a területet. A megvásárolható ajándékok igényesebb kivitelűek lesznek.

A végvárak a török – magyar harcok korának legfontosabb helyszínei voltak. Érthető, ha mai is nagy érdeklődés övezi őket. Sajnos nálunk kevés maradt belőlük, de ebbe a sorba tartozik a gyulai vár, Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt, síkvidéki, gótikus téglavára 1445-ből. A fesztiválra innen középkori hagyományőrző együttesek, harcosok érkeznek. Másik – talán a leghíresebb – várunk Eger. A kővár építését már 1248-ban elkezdték, helyreállítása ma is tart. Történetét mindenki ismeri, a hazaszeretet és a helytállás örök példaképe. A várat az Egri Vitézlő Oskola tagjai képviselik majd Budapesten.

Hasonlóan hősies harc helyszíne volt Kőszeg is, melyet a tatárok elvonulása után kezdtek építeni. Elfoglalni a törökök sem tudták, a védők és Ibrahim nagyvezir – egymással kölcsönösen megegyezve – becsapták Szulejmán szultánt. A fesztiválon egy egész középkori katonai tábort mutatnak majd be. Tavaly nem jött el Budapestre, de az idén egy sátortábort ver fel a sárvári csapat, melyben fegyvercsörgés, ágyúdörgés mellett, folyamatosan gyakorlatoznak majd a végvári vitézek. A gyakorlat szünetében persze főzni, enni is kell, az ételeket a látogatók is megkóstolhatják. A fesztivál teljes programja a www.mienkavar.hu oldalon látható.

Kapcsolódó témák

Már 45 éve, hogy a Szent Korona újra és végérvényesen hazatért. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete azóta minden ötödik évben megünnepli ezt az eseményt. Idén január 6-án tartottak ünnepi megemlékezést Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, melyen részt vett David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

2022.11.06 20:39

Ez a kopott ház Budapesten, a XIII. kerületben, a Hun utca és Lehel utca sarkán áll. Bármelyik irányból is jönnénk, elmegyünk mellette, nincs miért felfigyelni rá. Most néhány napig ez másként lesz! A Hun utcai oldalon, a ház falán emléktábla van – egy ideig még friss koszorúk díszítik. Illyés Gyula születésének százhuszadik évfordulóján helyezték el őket, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ebben a házban élt és dolgozott.

A Főváros centenáriumi ünnepsége keretében, 1973-ban, Debrecen városa parkot ajándékozott Budapest XIII. kerületének. A hajdúsági városban készültek a tervek és onnan hozták akkor a növényeket is, amikkel a parkot betelepítették. Bár azóta, az elmúlt években történtek benne kisebb javítások, a kerület Önkormányzata tavaly a teljes felújítás mellett döntött. A munka július végén befejeződött.

Budapestről, májustól októberig újra közvetlenül elérhetővé válik Kanada legnagyobb városa, Toronto. Az Air Canada légitársaság Boeing 787-9 Dreamliner gépei hetente összesen 894 helyet kínálnak majd az utasoknak. A heti három járat szerdán, pénteken és vasárnap, 13 órai felszállással indul Budapestről, míg Torontóból vissza kedden, csütörtökön és szombaton, 20:50-es felszállással indulnak a járatok a magyar fővárosba. Az első május 3-án, kedden indul Torontóból, Budapestről pedig május 4-én utazhatunk először közvetlen járattal az észak-amerikai világvárosba.

2022.01.16 11:03

Ismét egy új, passzívház technológiával készült, 35 bérlakást magában foglaló házat adtak át ünnepélyes keretek között Budapesten, a XIII. kerületben. Mondhatni, ez ott már szinte megszokottnak számít, hiszen a kerületi Önkormányzat egyedülálló bérlakás-építési programja idén már 20 éves és ez idő alatt, 12 helyszínen összesen 667 önkormányzati lakást építettek. Ami pedig még inkább figyelemre méltó: 2014 óta minden elkészült épület megfelel a passzívház minősítés feltételeinek.