2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
Elnémított hangok
Révay András
2016.05.29 23:07
A Camerata Orphica vonószenekar ünnepi koncertjével megnyílt az első Zsidó Művészeti Napok rendezvénysorozata a Budapest Music Centerben. Mintegy ötven különböző program, felölelve a zene szinte minden műfaját, színházi előadások, irodalmi estek várják az érdeklődőket, egészen június 14-ig.

 A hangverseny, melynek szólistája Korcsolán Orsolya hegedűművész volt, az „Európa a polgárokért” program részeként 2008 óta járja az országokat, hirdetve a szabadság és az emberi jogok, mint alapértékek fontosságát. Eddig tizenkét országban szerepeltek igen nagy sikerrel. Műsorukban bepillantást engednek a nácizmus és a későbbi diktatúrák által elnémított zeneművészet számunkra eddig ismeretlen értéktárába. Bárhol is lépnek fel, egyformán szólnak a belföldi és a külföldi közönséghez, bemutatva a zsidó kultúra gazdagságát. A megszólaltatott művek között megtalálhatóak a klasszikus indíttatású darabok csakúgy, mint a pop vagy a modern elektronikus zene magas színvonalú reprezentánsai.

 Jelen volt a megnyitón Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete, aki az ünnepsége egyik céljaként azt nevezte meg, hogy a ma élő művészek fontos feladata felmutatni a zsidó kultúrát és azt, hogy annak minden eleme mennyire vált részévé a magyar kultúrának. Olyan szerzők hagyatékát élesztik fel, idézik meg, akiket Hitler idején – vagy később - teljesen elnémítottak. Deportálták, megölték vagy elüldözték őket, úgy gondolták, hogy ezzel törölhetik személyüket és alkotásaikat az emberiség emlékezetéből. Az ő történetük nem csupán a zsidó emberek története, mert Európa kultúrája még mindig szenved attól, hogy nagy jelentőségű, igen étékes részeket kihasítottak belőle. Az antiszemitizmus több európai országban még ma is tapasztalható. Ez a koncert pedig a legjobb eszköz arra, hogy emlékezünk és megtanítsuk gyermekeinket is: ne engedjék, hogy a Soa megismétlődjön!

A Zsidó Művészeti Napok új kulturális rendezvénysorozat azzal a céllal jött létre, hogy a tavaszi és nyári szezon között új színfolttal gazdagítsa a magyar főváros igényes művészeti programkínálatát. A mintegy ötven különböző művészeti ágat képviselő, hazai és külföldi vendégművészek által kifejezetten a Zsidó Művészeti Napokra létrehozott magas színvonalú produkciók változatos helyszíneken várják a zsidó kultúrát kedvelő, vagy azzal megismerkedni kívánó közönséget. Az ünnepi hangversenyen Amaury du Closel, francia karmester vezényletével bemutatott zenedarabok - Erwin Schulhoff: Szvitt - 5 Stücke für Streichquartett (5 darab vonósnégyesre - 1923) Karl Amadeus Hartmann: Concerto Funabre szóló hegedűre és vonószenekarra (1939) Mieczislaw (Moishe) Weinberg: Első Kamaraszimfonia Op.145 – kiválóan szolgálták a rendezvénysorozat másik fontos célját: a zsidó kultúra népszerűsítését és a tolerancia erősítését a művészetek által! Minden mű egy hiányzó láncszem volt, amely a késő romantika, a századforduló és a századelő zenéjét szorosan fűzi össze a mai kortárs zeneművészettel.

 A hangverseny után került sor az Emlékezni és emlékeztetni című kiállítás megnyitására, a Budapest Music Center előcsarnokában. A képek és adatok a koncentrációs táborok életének ma már kevéssé ismert részletére, a lágerzenekarok, színházi előadások történetére világítottak rá. Ezek a zenekarok, társulatok a lágerparancsnokok beleegyezésével vagy kifejezett akaratára jöttek létre. Buchenwaldban a lágerzenekar már 1938-ban megalakult és a többi táborban is hamarosan követték a példát. Fontosságukat a tömeggyilkosok is felismerték, annyira, hogy a berlini Birodalmi Biztonsági Főhivatal 1942-ben rendelettel teremtette meg működésük hivatalos alapját. A rendelet javított a már meglévő együttesek helyzetén és számos új létrejöttéhez is vezetett.

A lágerzenekarok fő feladata az volt, hogy a munkakommandók reggeli kivonulásához és esti visszatéréséhez szolgáltassa a menetütemet. Játszaniuk kellett a büntetések és a kivégzések alatt, koncertet kellett adniuk az SS katonák és a foglyok részére, de kötelesek voltak egyszerűen csak az SS szórakoztatására is játszani. Felléptek a hivatalos alkalmakkor, a haláltáborokban pedig még a válogatási folyamat alatt is. A koncerteket legtöbbször vasárnap tartották, mert ez volt az SS és a foglyok egyetlen szabadnapja. Volt láger, ahol a parancsnok kérésére teljes szimfonikus zenekart állítottak össze, amelyik képes volt Liszt, Mozart, Beethoven műveket is eljátszani. A koncentrációs táborokon kívül a gettókban is működtek zenekarok, ezek létéről a kiállítás hiteles információkkal szolgál. Az első magyarországi Zsidó Művészeti Napok rendezvénysorozatának eseményeiről tájékoztatás a www.zsidomuveszetinapok.hu oldalon található.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.