2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Élő és vonzó hely legyen!
Révay András
2019.01.27 11:05
A „múzeum” szó sokak szemében valami halott, mozdulatlan dolgot testesít meg, és – valljuk be – ez gyakran igaz is. A budapesti Szépművészeti Múzeum hadat üzent ennek a felfogásnak és egy, az egész világon páratlan eszköz bevetésével, már a legelső lépésével, azonnal le is győzte!

A hagyományos kiállítási módszerek mellett a világ legnagyobb méretű múzeumi interaktív érintőképernyős fala is segíti a nemrég újra megnyitott, megújult Szépművészeti Múzeum gyűjteményének megismerését. A múzeum impozáns fogadótermében, a Márvány Csarnokban elhelyezett 15,5 méter széles, 21 LCD kijelzőből álló, látványos animációkat bemutató érintőképernyős fal csaknem 300 műtárgy adatait tartalmazza és segíti azok megismerését a legmodernebb technika segítségével. Az átfogó rekonstrukciót követően újranyílt múzeum modernizációjának legújabb lépéseként létrehozott, a világon is egyedülálló eszköz lehetőséget ad a látogatók újszerű megszólításra, az állandó kiállítás legkiemelkedőbb műtárgyainak fókuszba helyezésére és egyben egy különleges élménnyel gazdagítja a múzeumi látogatást.

A fiataloktól az öregekig – legalább egyszer - mindenki biztosan járt már múzeumban és látta annak állandó kiállítását. Közülük ezután sokan érzik úgy, hogy „minek menjek oda ismét, hiszen már láttam” – hívta fel a figyelmet erre a tévedésre dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. A múzeumot élő és vonzó hellyé kell tenni a most felnövekvő generációk számára is, akik a világot egyre inkább a képernyőn keresztül, a digitális eszközök közvetítésével tapasztalják meg. Ez a fal segíteni fog abban, hogy érdemes legyen ismételten, többször is eljönni, mert szórakozásnak is jó és rengeteg új információhoz juthatunk általa. Most mintegy 300 műtárgyról kaphatunk képet, de ez a szám rövidesen bővülni fog, akár a duplájára is, hiszen a múzeum rekonstrukciója is zajlik még. A barokk szárnyat majd az év második felében adjuk át. Az ott kiállítandó tárgyak, tehát a XVII. - XVIII. század művészete, a magyar és külföldi műtárgyak is felkerülnek a falra. A most, első körben kiválasztottak a főművek, a legizgalmasabb, legjellegzetesebb darabok. A látogatói visszajelzések alapján szakembereink emelték ki a legkedveltebbeket, hiszen ezekhez akarjuk invitálni a közönséget.

 A Magyar Kultúra Napján felavatott, magyar fejlesztésű fal a Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően valósult meg. Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kiemelte: A bank átérzi a társadalmi kötelezettségvállalás felelősségét és ennek kapcsán megragadta az alkalmat, hogy a nemrég csodálatosan felújított múzeumépületet egy ilyen valóban egyedülálló eszközzel gazdagítsa. Az új, lenyűgöző nagyságú, informatív és egyben játékos interaktív eszköz a virtuális világ eszközeivel, a múzeumban őrzött több ezer éves egyetemes kulturális örökségünk valóságába, részletekben gazdag, alapos megismerésére csábítja a vele kapcsolatba kerülő valamennyi látogatót. Diákoknak, tanároknak kiváló segítség, a művészetek kedvelőinek pedig ismereteik elmélyítésével szerez örömet. Remélik, hogy hasonló fontosságú segítségnyújtásra a Magyar Nemzeti Bank máskor is kap alkalmat – erősítette meg az alelnök.

 Nagy megtiszteltetés ez számunkra, hogy Magyarország és Közép-Európa vezető szépművészeti intézményével közösen építhettük meg ezt a gyönyörű és impozáns digitális falat - mondta el a bemutatón Back István, az LCD-fal kifejlesztője és felépítője, a Back és Rosta Kft. alapítója. Ez egyben ez első magyarországi Magic Wall is. A Magic Wall egy szabadalmaztatott technológiákon alapuló, múzeum-digitalizációs újdonság. Magyar fejlesztés, bár a munka nagy része most már Kínában, Sanghaj belvárosában történik, ahol egy ötvenszemélyes csapatunk dolgozik 2008 óta. A Magic Wall Kínában széles körben elterjedt, piacvezető termék, az ország harminc tartományából huszonkettőben már megtalálható, összesen mintegy száz helyen. Olyan helyen például, mint a pekingi Tiltott Város Palotamúzeuma, a világhírű agyaghadsereget bemutató Shaanxi-i Történeti Múzeum, továbbá számos művészeti galéria épületében, hamarosan pedig repülőtereken és kórházakban is használni fogják Kínában! Nem meglepő, hogy ott ezeket a falakat naponta több százezer ember használja, az igénylő helyszínek száma gyorsuló ütemben bővül.

A Szépművészeti Múzeumban most felállított, 15,5 méter széles Magic Wall-t egyszerre akár harmincan is használhatják. Pillanatnyilag sehol a világon nincsen még egy ilyen nagyméretű, egyszerre egy időben, ennyi látogatót, egy felületen kiszolgálni képes múzeumi digitális fal. Így most a Szépművészeti Múzeum impozáns Márványtermében a világszínvonalú gyűjtemény a világ legmodernebb technológiájával ötvöződve válik sokak számára hozzáférhetővé. A Magyar Nemzeti Múzeum „Sisi és Magyarország” című kínai turnéjakor félmillió ember vette igénybe az ott felállított, ennél sokkal kisebb méretű, mintegy ötméteres falat. A Magic Wall-t a Távol-Keleten, a magyar műszaki technika reprezentánsaként már jól ismerik, reméljük, hogy hamarosan a hazai közönségnek is kedvencévé válik, mert már más múzeumok is bejelentették rá az igényüket.

Az interaktív LCD-fal használatának titkaiba Tihanyi Kinga, a múzeum kommunikációs igazgatója avatta be a meghívott látogatókat. A cél a látogatói élmény növelése és ehhez szorosan hozzá tartozik, hogy a fal összekapcsolódik a múzeum weboldalával. A falnak két alapvető funkciója van. A „kiállítás mód” esetén érintés nélkül négy nézet változik, áttekintést ad mintegy háromszáz műtárgyról, melyek száma rövidesen növekedni fog. A második, amikor a néző kerül – érintéssel – kapcsolatba a fallal. Ilyenkor a kiválasztott műtárgy egy sereg információt ad magáról. Megtudjuk az alkotóját, korát – ha ismert – milyen típusba sorolható, hol található az épületben, milyen, azonos csoportba sorolható – például kerámia – műtárgyak vannak még és hol?

Okos telefonnal kapcsolatba lehet lépni a fallal. Haza is vihetjük a műtárgyakat, mert készíthetünk magunknak a kedvenceinkről saját, külön albumot. Letölthetjük a képet, előhívhatunk mellette egy ingyenesen letölthető QR kódot, az beolvasható és így a tárgyról egészen részletes leíráshoz juthatunk. Ha valaki kiválaszt egy kedvenc témát - mondjuk a szakállas férfifej – kiválaszthat magának tematikus túrát - ami a hasonló műtárgyakon vezeti végig a látogatót a telefonja segítségével. A falon látható bármelyik kép nagyítható, egészen apró részleteket is szemügyre lehet venni. Minden műtárgyat címkékkel láttak el, például: antik, váza, agyag, barokk stb. Kiválasztva, megérintve bármelyiket, elénk tárul az összes tárgy, amire a választott címke illik. Ilyen lehetőség eddig Magyarországon egyetlen múzeumban sem volt, várható, hogy ez a Szépművészeti Múzeum látogatottságát is határozottan növelni fogja.

www.szepmuveszeti.hu

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.