2024. május 26. vasárnap, Fülöp és Evelin napja
Gálaelőadás a Fővárosi Nagycirkuszban
Révay András
2022.08.15 19:25
Két szempontból is figyelmet érdemel a Fővárosi Nagycirkuszban megtartott különleges RAIN Esőcirkusz előadás. A közönség előtt adták át a „Karádi Béla emlékdíjat” és – mint az később kiderült - az ekkor bemutatott tizenöt műsorszámból tizenkettőben az Ukrajnából hozzánk menekült cirkuszművészek léptek fel.

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, jelentős érdemei voltak az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindításában. Örökös nélkül hunyt el, 2016. május 25-én. Végrendeletében úgy rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a ráeső örökségből díjat alapítson. A Karádi Béla Arany Emléklánc egy 140 g-os, 80 cm hosszú 14 karátos aranyláncból, valamint egy egyedi, 60 g-os, 14 karátos arany medálból és díszoklevélből áll. A díjat minden évben az év legjobb magyar artistája kapja meg a Fővárosi Nagycirkusz díszelőadásán. Odaítéléséről a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által felkért zsűri dönt az adott évben kiemelkedő művészi munkát végző magyar artistaművészekből. A jelölés során figyelembe kell venniük: az adott évben elért művészi teljesítményt és a megkérdőjelezhetetlen, példa értékű közösségi, illetve magánéletet.

A díjazottak személyére először az aktív artisták tesznek javaslatot, a zsűri majd ezek közül választ. Az idén négy művészt jelöltek. Biricz Ákos szakterülete a gurtni. A Baross Imre Artistaképző Intézetben tanult és később ott tanár is lett. Tehetségét 2016-ban a „Porond Ifjú Csillaga” díjjal ismerték el. Az utóbbi években óceánjáró hajókon és több külföldi cirkuszban lépett fel. Dittmar Laido zsonglőr többgenerációs magyar-orosz artistacsaládba született, már hatéves korában közönség előtt állt. Zsonglőr nem volt a családban, a trükköket autodidakta módon tanulta ki. Több világrekordot is megdöntött 10 és 11 karikával. Japántól Németországig számtalan helyen volt sikeres, 2015-ben könyvet is írt tudományáról. A „Porond Ifjú Csillaga” díjat 2017-ben kapta meg. Donnert Kathy lábzsonglőr és görkorcsolyaművész édesapja a világhírű tigrisidomár, Donnert Károly, de ő inkább - az édesanyja után - a lábzsonglőrködést választotta. A „Porond Ifjú Csillaga” díjat 2012-ben nyerte el. Richter Kevin, akrobata, lovas akrobata, a világhírű Richter dinasztia tagja. Ötévesen lépett fel először saját pónijaival. Később a húsz lóval bemutatott számával 2018-ban Guinness rekordot állított fel. A zsűri döntése alapján a díjat 2022-ben Dittmar Laido nyerte el.

Az előadás címe, a RAIN Esőcirkusz nem véletlen és a közönség a bevezetőben kap is erről némi magyarázatot. Ezt hallhatják: Összezavarodott a világ. Szaporodtak az ellentétek, a szomszédok egymásnak estek, a barátságokba méreg csorgott, harag és gyűlölet felhői borították be az eget. Háborúk törtek ki, lövések és robbanások kergették el otthonaikból a családokat. Lenézett a Földre az Úristen, és elszörnyülködött. Összehívta az angyalokat, hogy repüljenek szét a négy égtáj felé és trombitáikkal keltsenek vihart, idézzenek sűrű esőfellegeket és hulljon az eső. Olyan eső, mely elmossa az ellentéteket, feloldja a keserű könnyeket, begyógyítja a sebeket, kitisztítja az indulatokat az emberek lelkéből, békét hoz újra a világba. A Cirkusz új műsorában ezt az esőt idézi meg: ez egy imádság a békéért és a megtisztulásért, a kegyelemért és a megbocsátásért. Imánk azért, hogy a világ szebb és jobb hely legyen, az emberek szívéből pedig úgy párologjon el a harag és gyűlölködés, ahogyan a tavaszi zápor faleveleken megpihenő vízcseppjei az első meleg napsugarak hatására.

A Fővárosi Nagycirkusz - példamutató módon – több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet fogad, a kijevi és harkivi artistaképzők növendékei is Budapesten tanulnak. A látványos gálaműsor nem szűkölködött elképesztő elemekben. Az egyetlen szál lengődróton Ameli Bilyk olyanokat mutatott, amit a sima talajon is nehéz volna utánozni. Ő – egy cirkuszlátogatás után - már háromévesen arról ábrándozott, hogy artistaművész lesz, így hát, látva kitartó lelkesedését, édesanyja ötévesen beíratta egy ukrajnai cirkusziskolába. A most 17 éves Ameli előadása cseppet sem szokványos, ugyanis kötéltánc közben kézenáll, bukfencezik, spárgázik, miközben zsonglőrködik és táncol a hulahopp karikákkal. Eddig már több nemzetközi cirkuszfesztiválon ért el sikereket.

Akár az Esőcirkusz filozófiájának szimbóluma is lehetne a Vitalii Zaezt és Margarita Nikulina házaspár. Az ukrán férj és orosz feleség műsorszámában Vitalii a homlokán egyensúlyoz a perzs rúddal, aminek a tetején a felesége mutatja be a trükköket. Ez már önmagában is elképesztő teljesítmény, ám Vitalii egy kifeszített vékony rúdra is felviszi feleségét, majd a rúddal együtt további magasságokba emelkednek. A szám elképesztő egyensúlyérzék, erő és bizalom bizonyítéka. A produkció kellék felszerelése, a „rekvizit” teljesen egyedülálló, ilyen az egész világon csak nekik van. A tizenkét éves Dasha is fellép a szülei számában, hároméves kora óta különféle produkciókat gyakorol és jelenleg már négy elkészült, saját száma is van. Kishúga is cirkuszművész, állatidomár szeretne lenni.

A látványos szökőkutakhoz, a porondot beterítő esőhöz már hozzászokott nézők az első percekben nem éretik, amikor betolnak középre egy fehér zongorát – mintha valaki játszana is rajta, vagy csak úgy tesz – zene szól és táncos lányok is megjelennek. Néhány pillanat múlva kiderül, hogy nem a zene a lényeg, a zongora teteje szolgáltatja az alapot a következő műsorszámhoz Danil Giniborg és Aleksandr Plishkin swing stílusú hand to hand produkcióját lazaság és könnyed elegancia jellemzi. Jó fizikai kondíciót és odafigyelést igénylő számukban bebizonyítják, hogy a csapatmunkának köszönhetően egységben az erő. Aki próbálta már a kézenállást, tudja, sima talajon sem egyszerű, hát még egy kézen megállni. Most itt ez sem elég, nem a talajon, hanem a partner feje tetején kell egy kézen megállni! Nos – az előadásról annyit még elmondhatunk, hogy a többi tizenkét műsorszám színvonala sem csekélyebb…sőt!

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.