2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Hihetünk a szemünknek
Révay András
2018.09.27 09:13
Az idén új helyszínre, a Nemzeti Múzeumba költözött a népszerű Sajtófotó, hivatalos nevén a World Press Photo kiállítás. Az október 23-ig - hétfő kivételével – minden nap látogatható kiállítás nemcsak ablakot nyit a világra az elmúlt év legfontosabb riportképein és dokumentarista filmjein keresztül, hanem azok értelmezéséhez is segítséget nyújt.

Az év eseményeiről készült riportfotókat évtizedeken át a Néprajzi Múzeumban láthatta a közönség. Idén azonban a múzeum költözése miatt az egykori kúria épületéből a magyar történelem és emlékezet szimbolikus palotájába, a Magyar Nemzeti Múzeumba tette át székhelyét a World Press Photo. Lotz Károly Justitia diadala című freskója után most Than Mór és Lotz falkép-programjának allegorikus alakjai vezetnek a kiállítás helyszínére, a József nádor termekbe. A Nemzeti Múzeum gyűjteményei, eddigi kiállítási programjai több tekintetben is erősítik a World Press Photo üzenetét. Az intézmény fotóarchívuma, a Történeti Fényképtár egyike a legjelentősebbeknek az országban.

Nagy kihívás ez a változás a kiállítás életében –mondta el a megnyitó alkalmával Révész Tamás fotóművész, a kiállítás szervezője, aki korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak. Az minden évben nagy kérdés volt, hogy mi újat hoz a kiállítás? Annak ellenére, hogy valóban abszolút új minden, semmi sincs a tavalyiból, még lehet egy „déjà vu” érzésünk a témákat illetően. A konfliktusok sajnos nem múlnak el egykönnyen! Jönnek újak, melyek hasonlítanak az előzőekhez. De idén talán annyi változás mégis van, hogy nem annyira drámai az összkép. A kategóriák is bővültek eggyel: ez pedig a környezet, ami nem a környezet szépségeiről szól, hanem inkább arról, hogy milyen környezeti problémák elé nézünk mi mindannyian, akik ezen a bolygón élünk. A kiállítás egészéről pedig elmondható: hihetünk a szemünknek – és lássuk be, ez elég nagy dolog!

Első díjas lett a venezuelai Ronaldo Schemidt képe, a lángoló tüntetőről. Venezuelában, amikor az elnök meg akarta változtatni az ország demokratikus intézményrendszerét, hatalmas tüntetések robbantak ki. Május 3-án a rendőrség összecsapott a gyakran csuklyás, gázmaszkos tüntetőkkel. A 28 éves José Victor Salazar Balza ruhája egy motorkerékpár felrobbant üzemanyagtartályától gyulladt ki. Megsérült, de életben maradt. A sok érdekes felvétel között van olyan, ahol úgy tanulnak úszni iskolás lányok, hogy az iszlám előírásait se szegjék meg – ez 2. díjas kép és olyan – ugyancsak 2. díjas kép is, amelyik a 2017. március 22-én Londonban végrehajtott autós terrortámadás helyszínén készült. Bizonyára sokan fognak megállni az Afrikában készült fotó előtt is, ahol a törzsükre jellemző tetoválás-szerű bőrdíszítést viselő lányok európai melltartókat hordanak.

A benyújtott képeket több lépcsőben ellenőrzik, miközben változatlan feladatuk, hogy sok színben mutassanak be, pontosan, átláthatóan bizonyos dolgokat, amik a világban történnek. Ezért a kiállítás jelentősége ugyanakkor több mint egy kiemelkedő vizuális élmény, hiszen az alkotásokon keresztül a látogató jobban megértheti a világban zajló folyamatokat. A kiállítás 134 képét a nemzetközi zsűri 73 044 fotóból válogatta Amszterdamban. Ezt a hatalmas képanyagot 125 országból 4548 fotográfus küldte el, nyolc különböző kategóriában. Az évente megrendezett kiállítás fontos része a nemzetközi és a magyar kulturális életnek egyaránt: a világ 45 országában 100 helyszínen több mint négymillióan látogatják. A World Press Photo kiállítás 41. éve folyamatosan jelen van Budapesten.

 Ugyancsak újdonság a World Press Photo közönsége számára, hogy idén a digitális média alkotásainak köszönhetően bővül a látogatói élmény. Magyarországon most először mutatkoznak be a World Press Photo „Digital Storytelling" verseny győztesei. A figyelmes látogató a képek között sétálva a padlón láthat – szorosan a témához csatlakozó – írásokat. Ezen túlmenően, a bemutatott filmek folyamatos mozi élményt nyújtanak majd, az érintőképernyővel irányítható multimédia pedig a látogatói aktivitást segíti, ugyanis az események helyes értelmezése aktív befogadást feltételez. Éppen ezért fontos, hogy 2018-ban a tanárok és a diákok online letölthető (LINK) segédanyagra is támaszkodhatnak a kiállítás értelmezésekor.

Évek óta van kísérő kiállítás is, ez most az idén a „NaturArt” természetfotó kiállítás. Ám ez sem a megszokott, nem az évente megrendezett „Év természetfotósa” pályázat keretében elkészült képek szemléje, hanem a nyerteseké! A NaturArt – 25 év legszebb természetfotói név alatt egy (szubjektív) válogatást nyújt a pályázat és a szövetség tagjainak legjobb munkáiból. Az elmúlt 25 évben „Az év természetfotója" megtisztelő címet elnyert képek mind láthatók; jól bemutatva azt, hogy a természetfotózás milyen változásokon ment keresztül. Ismét megtekinthető Máté Bence, Árnyjáték című képe, ami 2010-ben elnyerte „A világ legjobb természetfotója” címet! A Nemzeti Múzeumban a közönség korábban is láthatott kiemelkedő és korszakos fotókat - gondoljunk csak a Róbert Capa- vagy Keleti Éva-kiállításokra, valamint a Sajtófotó-pályázatok természetfotó kategóriájára - de önálló természetfotós kiállítás most először mutatkozik be e patinás falak között.

 

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.