2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Iránytű a borokhoz
Utazónet
2014.06.30 20:39
A VinAgora 1992-es alapítása óta a világ tíz szakmailag legelismertebb versenye közé emelkedett. Magyarország egyetlen olyan borversenye, amely nem csak széles nemzetköziséget képviselő zsűrijével, de emellett - a számtalan hazai bor társaságában - a külföldről nevezett borok jelentős arányával is kiemelkedik országunk borversenyeinek élmezőnyéből.

 Kedves Olvasó! Kérlek, szánd szerencsétlen újságírót, akit a sorsa odavetett egy nagy terem bejáratához. A kezébe adtak egy poharat és azt mondták: bent tizenkilenc országból, 579 féle, különböző bor és pezsgő áll, ihatsz, amelyikből akarsz, amennyit akarsz! Miközben nyilvánvaló volt, hogy szegény pára képtelen lesz még az aranyérmeseket is végigkóstolni! Ez persze nem is volna tanácsos. Sokkal hasznosabb – a kóstolásban szigorú mértéket tartva – inkább elbeszélgetni a borászokkal, meghallgatni mások véleményét, mielőtt kialakítjuk a sajátunkat. Ez utóbbira jócskán nyílott is lehetőség, mert a VinaAgora eredményhirdetésének helyszínén, a budapesti New York Palotában a szakértő közönség létszáma mintegy ezer emberre volt tehető.

A bor népszerűsége a változatosságában rejlik – állapította meg dr. Kállay Miklós, a 15. VinaAgora nemzetközi borverseny elnöke, a verseny eredményeinek ismertetésekor. Az elsőt még 1992-ben rendezték, akkor még csak 119 induló volt. Kezdetben kétévente, most már – az idén nyolcadik alkalommal – évente szervezik, a fejlődés tehát nyilvánvaló. A most benevezett borok 74 %-a magyar volt közel egyharmada külföldről érkezett. A minták 44 %-a fehérbor, rosé 7 %, a vörösborok 32 százalékot tettek ki, a többi pezsgő és u.n. különleges bor volt. A versenyt a Nemzetközi Borversenyek Szövetsége felügyelte. Az ilyen verseny annak elhatározására is jó, hogy egy-egy híres borvidék vagy ország borait utánozzuk vagy – megismerve a különbségeket – inkább a mienket őrizzük, a maga sajátosságaival együtt. Ennek eldöntése a termelők feladata. A VinaAgora, verseny. Egy versenyen általában győztesek és vesztesek vannak, ám ez az állítás itt nem igaz. Itt győzött a bor, mert megkóstoltunk olyat, amit eddig nem ismertünk. Győzött a termelő és a fogyasztó, mert információkat kapott, jobban eligazodhat a hazai és külföldi kínálatban.

A díjak odaítélése szigorú nemzetközi szabályok szerint történt – erősítette meg Zilai Zoltán, a borversenyt szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra NP Kft. ügyvezető igazgatója. Az egyik ilyen előírás például, hogy hiába ítélne a zsűri több díjat, érmet legfeljebb a benevezett borok 30 százaléka kaphat! Ez a verseny hitelességét is erősíti, csakúgy, mint az, hogy minden részletet nyilvánosan bemutattak, a katalógusban és a borok mellé kitett eredménylapokon. A VinaAgora rangját az is jelzi, hogy a versenyre Ausztráliától Uruguay-ig tizennyolc országból neveztek borokat, ez utóbbi helyről érkezett a VinaAgora egyetlen „nagy aranyérmét” elnyert bora is.

A külföldiek közül ők voltak a legsikeresebbek, a „nagy” mellé még három másik arany és öt ezüstérmet meg egy különdíjat is kaptak. A nemzetközi borversenyeknek sok érdekes szabálya van. Ilyen például, hogy ha egy országból legalább húsz minta érkezik, akkor a benevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban is részesül. Ennek neve: „Best of Country”, tehát „Az ország legjobbja”. Ezt a díjat az idén egyedül a Bodega Narbona pincészet Narbona Tannat Roble 2011 bora kapta. Külföldről ugyanis más országból nem érkezett húsz nevezés.

Utánuk a sorban Horvátország következett. Az Agrolaguna d.d. tizenkét bort hozott, három arany és három ezüstéremmel lettek gazdagabbak, ezen kívül a csendes fehér és a csendes vörösborok kategóriájában még a Champion díjat is elnyerték. Ezt a díjat hat kategóriában adták ki és a nyertesek nevét az utolsó pillanatig titokban tartották. A kategóriák: csendes fehér, rosé és vörös, majd a pezsgők, természetes borkülönlegességek és a „botrytizálódott” borok voltak. A Champion díj odaítélése pedig úgy történt, hogy a kategóriából az öt legmagasabb pontszámot elért, aranyérmes bort újrakóstolva rangsorolták. A külföldi borokról szólva annyit még meg kell jegyezni, hogy azokat nem importőrök hozták. A nemzetközi versenyekre a termelők maguk nevezik be boraikat, a nagy külföldi érdeklődés a verseny rangját is jelzi.

 Persze – ami a díjakat illeti – a magyar termelőknek sem volt szégyenkezni valójuk. A versenyen már hagyomány, hogy ha egy borfajtából legalább 15 minta érkezik, akkor a fajtán belül legnagyobb pontszámot elért aranyérmes bor nyeri el a „VinAgora legjobb magyar fajtabora” címet. Az Olaszrizlingek csoportjában a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2011-es Melegeshegyi Olaszrizlingje kapta a díjat és a pincészet a „Legeredményesebb Családi Pincészet” címet is elnyerte. Öt bort neveztek a versenyre, mind díjazott lett!

Ezek közül az „Év Pincészete” díjat már 2009-ben elnyert Szöllősi Mihály a csendes roséborok kategóriájában kapott Champion díjra a legbüszkébb. Különösen azért, mert fehérboros vidéken dolgoznak, fehérboros borásznak is tarja magát. Ezt a 2013-as Rosé Cuvée-t Cabernet Sauvignon, Merlot és Kékfrankos házasításával készítette és a Rosé Mundial-on Cannesban, Franciaországban, szintén aranyérmet érdemelt. A Neszmélyi Borvidék az Olaszrizling hazája, mindig arról is volt híres, a borrendnek is az a zászlós bora. A rosé ilyen nagy sikere kétségtelenül a borász hozzáértésének biztos jele.

Igaz, kiváló roséborral más magyar pincészet is megjelent. A 2013-as „Év Bortermelője” Gálné Dignisz Éva nagyon büszke arra, hogy hatodik éve járnak a VinAgora borversenyre és ez alatt már háromszor volt Champion díjuk, most pedig a második alkalommal nyerte a „Legjobb Magyar Fajtabor” díjat. Ezúttal egy 2013-as Pinot Noir Rosé lett eredményes. Érthető tehát, ha a Szigetcsépen és környékén dolgozó pincészet legfőbb célkitűzése: változatlanul ilyen magas minőségű borokkal lépni a fogyasztók elé.

Bár a verseny összes különlegességét még felsorolni is sok lenne, legalább a díjazottakról ne feledkezzünk el. A legnagyobb küzdelem a botrytizálódott borok között volt, itt a tizedpontra azonos holtverseny okán a zsűri végül is nem öt, hanem hat borból választotta ki a Champion díjas 2007-es, hatputtonyos Tokaji Aszút a Puklus Pincészettől. A pezsgők közül a Champion díjat a Francois President Rosé Brut érdemelte ki. A legjobb magyar fajták díját kapta még a Bardon Borászat 2012-es Omega Furmintja, a Fodorvin Családi Pincészet Aszófői Cabernet Sauvignon Rosé 2012 bora, a Malatinszky Organic Wine Estate-től a Kúria Cabernet Franc 2007 és a Fritz Pincészet 2011-es Merlot Válogatása. Ezeket végigkóstolni hosszú időre programot ad a borkedvelőknek – hát, tessék!

www.winagora.hu

Kapcsolódó témák

Budapestről, májustól októberig újra közvetlenül elérhetővé válik Kanada legnagyobb városa, Toronto. Az Air Canada légitársaság Boeing 787-9 Dreamliner gépei hetente összesen 894 helyet kínálnak majd az utasoknak. A heti három járat szerdán, pénteken és vasárnap, 13 órai felszállással indul Budapestről, míg Torontóból vissza kedden, csütörtökön és szombaton, 20:50-es felszállással indulnak a járatok a magyar fővárosba. Az első május 3-án, kedden indul Torontóból, Budapestről pedig május 4-én utazhatunk először közvetlen járattal az észak-amerikai világvárosba.

2022.01.16 11:03

Ismét egy új, passzívház technológiával készült, 35 bérlakást magában foglaló házat adtak át ünnepélyes keretek között Budapesten, a XIII. kerületben. Mondhatni, ez ott már szinte megszokottnak számít, hiszen a kerületi Önkormányzat egyedülálló bérlakás-építési programja idén már 20 éves és ez idő alatt, 12 helyszínen összesen 667 önkormányzati lakást építettek. Ami pedig még inkább figyelemre méltó: 2014 óta minden elkészült épület megfelel a passzívház minősítés feltételeinek.

2021.09.29 11:33

B&B hotellé alakították át a hajdani Angyal Irodaház Dunára néző, kiváló panorámájú épületét. A 214 szobás ultramodern szállodát számtalan okosfunkcióval szerelték fel: annak teljes területén szupergyors WiFi áll rendelkezésre, minden szobában chromecast Smart TV-k találhatók és a vállalat filozófiájával összhangban négy elektromosautó-töltőállomást is kialakítottak a garázsban. Az 1989-ben alapított B&B Hotels Európa harmadik legnagyobb economy hotellánca, amely több mint 580 szállodát üzemeltet 14 különböző országban.

Új parkot kap a budapesti XIII. kerület. A jelenleg még meglehetősen elhanyagoltnak látszó, összesen 9300 négyzetméternyi terület hasznosításáról tavaly döntött az Önkormányzat, de előbb kikérték a környéken élők véleményét is. Az Árpád-híd közvetlen közelében várhatóan már ez év végére elkészül a sokféle igényt kielégíteni képes Vizafogó park.

Megnyílt a német Deutsche Hospitality cégcsoport első budapesti szállodája. A Hotel Intercity 2021. május 3-tól várja a vendégeit a Keleti Pályaudvar szomszédságában, 312 szobával, étteremmel, BistroLounge & Barral, valamint öt, összesen 200 fő befogadására alkalmas konferenciateremmel.