2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja
Káprázat és humor világa
Révay András
2020.02.15 17:59
Nagyszerű cirkuszművészek látványos előadása, és utána egy kitűnő vacsora ott, helyben, igazán vonzó ajánlat. Hallottuk már, hogy Párizsban vagy Las Vegasban ilyesmi mindennap elérhető – na de Budapesten? Bizony, most már itt is! Az éjszakai Duna-part csodálatos látványától csak néhány lépésnyi távolságra, a Duna Palotában, az V. kerületi Zrínyi utcában.

A varieté műfaja jól ismert volt minálunk is a két világháború között. Azután sokáig semmi. A cirkuszművészet világában idehaza és külföldön is jól csengő név a Richter és az Eötvös, e híres családok két tagja a Richter Szebasztián és Eötvös Krisztina artista - művész páros határozott úgy, hogy feltámasztják ezt a nagy múltú szórakozási lehetőséget. Létrehozták a Budapest Varietét, benne  a „Káprázat és Humor” című előadás sorozatot, melyen nemzetközi fesztiválokon sokszorosan díjazott, kitüntetett művészek lépnek fel a budapesti közönség előtt. Bűvészek, zsonglőrök, akrobaták, valódi világsztárok váltják egymást a színpadon, fellép egy különleges számmal a szervező-rendező páros is és a két felvonás után a harmadikra már az asztalok mellett kerül sor. A Gundel étterem séfje, a hazai gasztronómia egyik kiemelkedő alakja, Litauszki Zsolt keze alól kerül ki a vacsora, méltó betetőzéseként az estének.

 A műsorvezető, Kőhalmi Ferenc bűvész, egy percre sem engedi lanyhulni a közönség figyelmét a műsorszámok között, sőt többször is a nézőtérről választ partnert magának. Ilyenkor olyan számtrükk bemutatására is képes, ahol az előzetes összejátszás egészen biztosan kizárható – ugyanis e beszámoló szerzője is a véletlenül kiválasztottak között volt! Humoros összekötő szövegeivel már az első percekben megnevetteti a hallgatóságot. Nemzetközi bűvészversenyek sokszoros nyertese, a Bűvész Európa Bajnokság bronzérmese, többszörös magyar bajnok, aki arra is képes, hogy trükkjei egy részét közkinccsé tegye. A bárki által könnyen elsajátítható trükkökről könyvet is írt, azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy sokaknak hozza meg a kedvét a bűvészkedéshez. Még az sem lehetetlen, hogy egyik másik gyerekből később világsztár lehet – ahogyan az vele is megtörtént.

A nézőtér hangulatát először a komikus és zsonglőr, a magyar származású Steve Eleky villanyozta fel. Skótszoknyás karakterű műsorát bemutatta már a világ legpatinásabb revüszínházaiban, nemcsak komikus, a pályát artistaként és zsonglőrként kezdte. A Monte Carlói Cirkuszfesztivál egyik díjnyertese, itt először áll magyar színpadon. A tapsért, az elismerésért versenytársa is van, a svéd Michael Halvarson, akiről úgy tartják, hogy ő a világ egyik legjobb bűvésze. Ő is választ partnert a közönség közül, lelopja a karóráját, a nyakkendőjét, kiüríti a zsebeit – az áldozata semmit nem vesz észre! Érthető, hiszen a Cirque de Soleil (A Nap Cirkusza), a világ legnagyobb kortárs cirkuszának sztárja. A montreali székhelyű, kanadai cirkusz arról híres, hogy nincsenek benne állatszámok, a közönség szórakoztatását a legkiválóbb mozgásművészek, akrobaták, komikusok, légtornászok, zsonglőrök fellépésével éri el. Halvarson budapesti bemutatkozása ezt a hírnevet kétséget kizáróan megerősítette.

 A varieté műsorából természetesen nem hiányozhatnak a hagyományos cirkuszi számok sem. Az első felvonás elején a Duo Juderto, Bistei Judit és Kökény Róbert légtornászok egy romantikus, érzelmes történetet mutatnak be – több méter magasan. Nem olyan magasan, de legalább olyan káprázatosan zajlik a vietnami Thu Hien drótkötél egyensúlyozó, a világ egyik legjobb női lengődrót artista művészének produkciója. Számtalan nemzetközi díj tulajdonosa – méltán – mert amit mutat, attól eláll a közönség lélegzete. Azt, hogy ura a saját testének és szinte bármit megtesz azon az egy szál dróton, néhány perc után már mindenki el is hiszi neki. Ám a végén mutat valamit, ami szinte elképzelhetetlen. Fél lábon áll a dróton, egyik kezével egy fémlétrára támaszkodik, a szájában egy tőrt tart és a tőr hegyén egy – ugyancsak a hegyén álló – kardot egyensúlyoz. Hát tessék utána csinálni!

Nem maradhat ki a műsorból az egész rendezvényt kitaláló és megvalósító pár - Richter Szebasztián és Eötvös Krisztina – sem. Azt, amit ők tudnak, valószínűleg minden nő irigyli és boldogan megtanulná. Hasznosítható lenne a mindennapi életben is. Ők a villámgyors átöltözés mesterei. Valami megmagyarázhatatlan trükkel, ott a színpadon, mindenki szeme láttára váltanak ruhát, talán ha tíz másodper alatt – legfeljebb! Műsorszámukat a világ ötvennél is több, különböző országában láthatta már a közönség. Krisztina belép egy gyűrű közepére, Szebasztián felemeli a gyűrűt és azzal egy textilhengert von a partnere köré. Csak eddig tart, már le is ejti és a társa ott áll egy egészen másik ruhában, mint amiben belépett a gyűrű közepére. Ezt megismétlik vagy tízszer, a fekete fürdőruhából nagyestélyi lesz, abból meg valami más.

A második felvonás végén egy különleges ugrócsoport kápráztatja el a nézőket. A Trio Bokafi, Boros Gábor, Gyarmathy Attila, Papp Géza, méltó az elődök hírnevéhez. Kevesen tudják ugyanis, hogy az ugródeszka szám, magyar specialitás, magyarok csinálták a világon először, a magyar művészektől tanulták el mások! Eredetileg magyar kosztümben magyar zenére, általában Brahms V. Magyar táncára adták elő. Később több híres, nagyszerű magyar ugrócsoport is működött, most a Bokafi trió a világ legismertebb, leghíresebb varietéinek állandó fellépője, sokszoros nemzetközi fesztivál-díjasok. A nézőtérről szinte követhetetlen, ahogy Papp Géza – ő a trió repülő embere – több fordulatos szaltókat csinál a levegőben és a végén szilárdan megáll a társai karján. A szűnni nem akaró taps érthető az előadás végén.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.