2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Kedden ingyen!
Révay András
2021.07.12 11:22
Ingyenesen látogathatóak a Műcsarnok kiállításai július minden keddjén, a NYÍLTCSARNOK kezdeményezés keretében! Egyedülálló alkalom, hiszen soha ilyen nagyszabású, átfogó koncepció mentén szerkesztett, mégis sokszínű fotókiállítás-sorozat együttesen nem volt még látható Magyarországon!

 Az öt különböző kiállítás sok száz fotója egész korszakokat ölel fel, melyekben a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki. A legjelentősebb itthoni és külföldi alkotók ritkán látható felvételei kerülnek most a közönség elé. A képek néha vitatkoznak, máskor összesimulnak vagy megbámulják egymást. Egészen más világba kukkanthat be a néző a filmesek fotóin. A mozgókép voltaképpen állóképek sorozata, így a filmesek fotóinak sajátossága ebben a ragadható meg; fotó és film határterületén, fotográfiaként, mégis a filmművészet vonzásában születnek. Ne hagyja ki a Műcsarnok fotókiállításait:

A fény képei - II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói

Fotóikonok - Archívumból történelem - Howard Greenberg Gallery, New York

A Sors a nagy játékos – Kazanlár Ámin Emil miniatúrafestészete

Hét év – 150 kiállítás - 125 éves a Műcsarnok

 A fény képei a II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021” című kiállításon 208; a „Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói” c. kiállításon 75; a „Kik vagyunk - Fotográfiák képzőművészekről” című. kiállításon 44 fotográfus munkája látható. A „FOTÓIKONOK - Archívumból történelem” a Howard Greenberg Gallery, New Yorktárlata - 41 világhírű fotográfust mutat be. Nyitva tartását augusztus 22-ig meghosszabbították. Milyen szerepe volt a képes magazinoknak a divatfotó önálló műfajjá válásában? Miért tartották érdekesnek a szürrealisták Eugène Atget tárgyilagos, dokumentatív fotográfiáját? Milyen kellékeket használt Ralph Eugene Meatyard bizarr képi világának megkonstruálásához? Ezeket és sok egyéb témát is érint Tulipán Zsuzsanna kurátorasszisztens hagyományos tárlatvezetése július 15-én és 29-én, amely a 20. századi fotográfia legnagyobb hatású alkotóinak pályájába kínál betekintést a „Fotóikonok - Archívumból történelem” című kiállításon. A Fotóikonok tárlata ritkán adódó lehetőség a magyar közönség számára. A kitűnő New York-i galéria kiállítás-látogatását kínálja itthon, a Budapest Fotófesztivál és a Műcsarnok közös kiállításán.

Az aktuális fotókiállításokhoz kapcsolódóan hamarosan, július 15-től, a Városliget Műcsarnok melletti területein rendezik meg a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítást, melyre 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett be. Az öttagú nemzetközi zsűri összesen tizennégy kategóriába sorolta és értékelte a képeket. Ilyenek voltak például a Hír-eseményfotó, Képriport, Mindennapi élet vagy az Emberábrázolás, Művészet, Sport kategóriák. A körülmények természetesen igen fontos szerephez jutottak a pályaművekben. Érthető tehát, hogy a Hír-eseményfotó kategóriában Hegedűs Róbert: Segítő kéz című képe lett az első helyezett. További információ a Magyar Sajtófotó Pályázat portálján található: https://www.sajto-foto.hu

MINIKONCERTEK A MŰCSARNOKBAN: Nyári hétvégeken, a Műcsarnok teraszán ad koncerteket a „Voices of Budapest” együttes egy formációja, műsorukon régi pesti sanzonok és dalok hangzanak el tangóharmonika kísérettel. A rövid előadásokra július 17., 31., augusztus 28., 29. 15 órakor kerül sor, ezek mindegyike ugyancsak ingyenesen látogatható. Közreműködők: Szilágyi Éva, Bardóczy Attila énekesek, Berec Péter tangóharmonika „A Voices of Budapest” koncertsorozatot azzal a céllal hozták létre, hogy megmutassák, milyen színes és szerteágazó a vokális zenekultúra ma is Magyarországon. A zene nemzetközi nyelvén szólnak, énekelnek mindenkihez: kicsikhez és nagyokhoz, budapestiekhez és vidékiekhez, magyarokhoz és hazánkba látogató külföldiekhez, mert Kodály országában közös hitvallásunk: „legyen a zene mindenkié!” A program ötletgazdája és művészeti vezetője Fülöp Zsuzsanna operaénekesnő. Idén újra lesz „Zenélő Budapest!” Több helyen ingyenes szabadtéri koncertek szólalnak meg városunk legjobb muzsikusaival. Erkélykoncert, huszárruhás rézfúvósok, múltidéző szaxofonzenekar, harangjáték, korhű jelmezes vonósnégyes, erdélyi népzene – csak sétálnunk kell Budapesten, és rálelhetünk egy-egy zenei csemegére. A Műcsarnok oszlopcsarnokában négytagú szaxofon együttes ad ízelítőt klasszikus művek dzsesszfeldolgozásaiból, alkalmanként húsz percben.

Időpontok: 2020. július: 2., 4., 9., 11., 16., 18., 23., 25. és augusztus 1., 6., 8., 13., 15., 22., 27., 29. napokon 11:00 és 11:30 órakor. Részletes program és információ a koncertekről a http://zenelobudapest.hu oldalon valamint az esemény facebook oldalán, a www.facebook.com/zenelobudapest található.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.