2024. május 25. szombat, Orbán napja
Két hét és ötven esemény
Révay András
2023.04.10 09:29
Április 20-án kezdődik a főváros legnagyobb összművészeti fesztiválja, mely minden műfajban és minden korosztály számára tartogat valami izgalmas, váratlan és színes programot. Május 2-ig 50 eseményen töltődhetünk fel kultúrával a kiváló hazai és külföldi művészek előadásain. A Budapesti Tavaszi Fesztivál fő attrakciója az idén 150. születésnapját ünneplő Budapest. A Katona József Színházban tartott beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők ízelítőt adtak az idei programkínálatból.

Először a fesztivált szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója, Faix Csaba köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy idén kiemelt figyelmet kap a 43. Tavaszi Fesztivál és ennek több oka is van. Nagyon sok kerek számú évfordulóhoz kapcsolható ez a rendezvény. Kezdve Pest, Buda és Óbuda egyesítésének, Budapest megszületésének 150. évfordulóján, de mellé még 10 éves a Stereo Akt Alkotócsoport, 20 éves a Gödör Klub, 40 éves a Katona József Színház, a Kossuth-díjas zeneszerző, Ligeti György 100, a világhírű matematikus, Neumann János pedig 120 éve született. A föld, a tánc és a jazz világnapja is egy-egy program formájában, mind az idei rendezvénysorozat részét képezik, de május elsején Szerb Antal születésnapjáról és a munka ünnepéről is megemlékeznek a szervezők.

A három városrész egyesítését az egész év folyamán ünnepelni fogjuk és ennek egyik kulcseleme a sokszínűség, a város alapításától kezdve jelen lévő sokarcúság. Hiszen egy német nyelvű kereskedőváros, egy királyi közigazgatási központ és egy mezőváros együtteséből jött létre a főváros és ez a többirányúság azóta is érzékelhető. Ebben a valamivel több, mint két hétben összesen ötven programot fogunk bemutatni. egyszerre lesz benne idén újra jazzfesztivál, tánctér, nagy koncert a Zeneakadémián és olyan előadások is, melyek helyszíne egyáltalán nem nevezhető szokványosnak. Azok a témák és tabuk is felszínre kerülnek, melyekről ma a társadalmi közbeszédben csak kevés szó esik, mint például a szexualitás es a gender kérdés. Ezekkel foglalkozik - többek között - a Trojka Színházi Társulás és néhány más produkció is.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerint az évek során a Fesztivál sokat változott. A legutóbbi változás éppen az, hogy a főváros visszakapta a fesztivált, ám most már neki kell finanszíroznia ezekben a válságos időkben. Viszont megkapta a szabadságot is arra, hogy tartalommal töltse meg és a kultúra szempontjából talán mégis a szabadság a legfontosabb. A sokszínűséget megőrizve szeretnénk lakóinkat közösséggé formálni. Az évfordulók sorába illeszkedik, hogy a világ egyik leghíresebb együttese a Budapesti Fesztiválzenekar is 40 éve kezdte a munkáját. Ez a Tavaszi Fesztivál olyan programot kínál idén, amely feszegeti a határokat, szembesít azokkal a társadalmi, közéleti vagy akár ökológiai kérdésekkel, amelyekkel foglalkoznunk kell, nem tabusít, hanem az előttünk álló kihívásokra fókuszál. Pontosan olyan sokrétű és sokszínű, mint a főváros – mondta el a főpolgármester.

A Fesztivál egyik roppant izgalmasnak ígérkező és valószínűleg vitákat kiváltó programja lesz – a már említett - egyik „nem szokványos” helyszínen bemutatott „SZX_MCHN avagy vágyaink meghurcoltatása” című előadás. Három napig, április 28-29-30-án lesz látható az Alteregó Clubban. Gryllus Dorka, a Trojka Színházi Társulás színész-rendezője úgy látja, ez nem egy hagyományos előadás, hanem a mi történeteink elmesélése, ötvözve a hely szellemével és ismert popslágerekkel. Nagy, vidám este lesz. Üdvözölte a fesztivál szervezőinek nyitott fogadtatását, hozzáállását, valamint azt, hogy végül több produkcióval is csatlakozhattak az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz. A nézők figyelmébe ajánlotta Eke Angéla fotókiállítását, valamint a Trojka divatbemutatóját is.

Az előadás színpadi szövegét Závada Péter, költő, drámaíró, zenész készítette, interjúk alapján. A darab olyan témákat boncolgat – mondta - amelyekről nem mindig beszélünk nyíltan, vagy elég bátran. A Trojka színészeivel és barátaikkal készült interjúk és beszélgetések alapján állt össze, és egyéb szövegeket is beemeltünk, mely által egy nagyon érdekes elegy jött létre, ezt tekinthetik meg az érdeklődők. Kapcsolódik majd a színdarabhoz néhány más rendezvény is. Április 26-án, szerdán egy felolvasóest az Eötvös 10-ben, a címe Nádasdy Ádám egyik verssora: „Énnekem fáznom kell és epekednem” – itt a szerző mellett Borda Réka és Ferencz Mónika költők is felolvasnak saját műveikből, melyek ugyancsak a szexualitásról a vágyaink szabad megéléséről szólnak.

Április 29-én, szombaton este egy hatalmas divatbemutató lesz. Lakatos Márk, a divatbemutató művészeti vezetője erről szintén azt emelte ki, hogy viszonylag keveset beszélünk őszintén a szexualitásunkról, de mindannyiunkban van egy hatalmas szürke zóna a kimondott szavak mögött. A Szexmasinban pont itt kutakodunk majd. A „No gender, no war” gondolat nagyon megtetszett nekünk, így ezt a címet adtuk a genderfluid, multibrand fashion shownak is, melyet az Akvárium teraszán rendezünk meg a fesztivál keretein belül. Több generáció tervezőit hívtuk meg, a ruhákat pedig profi modellek és a Trojka színészei mutatják majd be. Úgy gondoljuk, hogy a szex, az öltözködés és a divat is olyan kommunikációs lehetőség, amelyekkel nagyon sokat lehet mondani, ha van szabadság az önkifejezésre, a fantázia megvalósítására. A kollekció kialakításában több generáció tervezői vettek részt. A 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál részletes programja a btf.hu oldalon található.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.