2024. május 25. szombat, Orbán napja
Kétszáztízezer muskátli
Révay András
2015.07.24 21:43
A cím lehetne akár „Tizenharmadik a tizenharmadikban” is, mert tizenharmadszor nyílt meg a joggal hagyományosnak nevezhető virágkiállítás Budapesten a XIII. kerületben, a Gyöngyösi sétányon.

 A kerületben nem ez az egyetlen hely, ahol friss virágokban gyönyörködhetnek, akik arra járnak. Május első felében tizenhatezer tő muskátlit és más virágos növényt helyeztetett ki az Önkormányzat az utcai virágtartókra – mondta el a megnyitón Holopné Schramek Kornélia alpolgármester. A kerület huszonegy pontján, mintegy háromezer négyzetméteren, több mint 65 ezer tő egynyári virágot is elültettek, melynek egy része – 26 ezer virág – éppen itt a Gyöngyösi sétányon látható. Visszatekintve az elmúlt tizenkét évre – a mostanival együtt – csak muskátliból kétszáztízezer tő szépítette a kerületet. Az egynyári növények száma még nagyobb, meghaladja a 840 ezret! A díszítésen kívül a hasznosságra is gondoltak a szakemberek, az ágyásokban előszeretettel használták a gyógy- és aromanövényeket, illetve a magyar nemesítésű fajtákat, mint például a Bikavér, a Tokaj, az Ezerjó, a Sárgarigó, a Napfény vagy a Hópehely is megtalálható a parkokban.

Az Önkormányzat a korábban már elfogadott „Angyalzöld” program keretében folyamatosan végzi a közparkok megújítását. Az idén több mint négyszázmillió forintot fordítanak a zöldterületekre. A tavaszi és őszi időszakban ötszázhatvan fát is telepítenek, melyik közül 117 a sűrű beépítésű Újlipótvárost gazdagítja majd. A parkok karbantartása, a zöldfelületek növelése mellett jut pénz és figyelem a játszóterek korszerűsítésére, pihenőterületek kialakítására. A játszótereken folyamatosan, egyre több helyen lesz gumiburkolat, cserélik az elhasználódottat és javítják a terek világítását. A legfontosabb cél, hogy a parkok, játszóterek, az ott élők igényei szerint alakuljanak át, ezért kérik és gyűjtik a lakossági véleményeket, kívánságokat.

Az egynyári virágok bemutatása jó alkalom arra is, hogy elismerjék a kerület szépítésében leginkább sikereseket. Az idei év a harmadik, amikor díjazzák a legvirágosabb erkély és a legszebb vendéglátóterasz elkészítőjét, tulajdonosát. Az erkélyek közül a zsűri választása az idén a Tátra utca 12. egyik erkélyére esett, ahol a leomló futómuskátli és a sarokban elhelyezett szobapálma gyönyörű összhangban van a klasszicista épület-homlokzattal. A nyár folyamán az erkélyt majd a hajnalka is teljesen befutja. A legszebb vendéglátóterasz címéért kiírt pályázatot a Pozsonyi út 16-ban található „Édesmindegy” desszertbár nyerte. Itt, a belvárosi környezetben, a járdán létesített teraszt színes, egynyári növényekkel beültetett virágládák, este pedig a jól megtervezett világítás fényei teszik hangulatossá.

A virágbemutatóra összegyűlt közönséget a Parkfenntartó Kft. igazgatója, Bubláné Latinovics Eszter kalauzolta végig a milliónyi színben díszlő ágyások között. Elmondta, hogy a sétányra az idén hetvennyolc féle, összesen huszonötezer ötszáz tő egynyári növényt ültettek. Ezek közül tizenhatféle a magyar nemesítésű. Télen, amikor a virágosítást még csak tervezik, az Önkormányzat mindig kéri, hogy legyen majd valami újdonság is. Olyan virág, ami eddig még nem volt vagy olyan növénykombináció egy ágyáson belül, ami ugyancsak nem volt még soha a kerületben. Idén öt új virágot hoztak. Kétféle dáliát, egy magasabb és egy alacsonyabb növésűt. Ez utóbbitól óvták őket a termesztők, mert – állítólag – a virághozama elmarad a várhatótól. Bár ez részben igaz is, ellensúlyozza, hogy bordó levelével nagyon szépen mutat egy vegyes ágyásban.

 Új növény még a Hajnalka egyik változata, melyet általában levelével díszítő futónövénynek ismerünk, de ide kisvirágú változatát ültették ki. Meghálálta a bizalmat a Verbéna is; növényvédelemre egyáltalán nem volt szüksége. Kiderült viszont, hogy az elmúlt évek igénybevétele miatt a talaj több helyen is tápanyaghiányos lett, ezen még a növények ültetése előtt sikerült segíteni. Ugyancsak előfordult, hogy talajlakó rovarkártevők is megjelentek, de átgondolt munkával ezt az akadályt is elhárították. A virágbemutató hagyományos színhelye eléggé tagolt, a terület tágas. Így lehetőség van arra, hogy a park különböző részein eltérő, más-más színkombináció érvényesüljön, egészében roppant látványos összhatást eredményezve. Néhány ponton még a növények nevét jelző táblákat is elhelyeztek, hogy akinek kedve és lehetősége van – megismerve a virágokat – maga is ültethessen a saját kertjében, erkélyén hasonlókat.

Kapcsolódó témák

(Ut-2024-1) Igen, tudjuk, fölösleges azon tépelődni, hogy körülöttünk minden megváltozik. Így volt ez, amióta ember él a fölön – sőt már annak előtte is! A szomorú csak az, amikor látjuk, hogy amit szeretünk, nem az előnyére változik, ez pedig sajnos igaz a 46. budapesti UTAZÁS Kiállításra is. Sejtették a szervezők is, ezért a szó mellé egy külön + jelet tettek, hangsúlyozták is erősen a plusz szócskát, elsorolva: mi minden egyéb társult hozzá az idén. Így viszont a „plusz” vált dominánssá! A megszokott „A pavilon” kétharmadát, biciklipálya, lakóautó dömping, és bazárárusok csapata töltötte fel. Az igazán fontos, nagy, ismert, magyar utazási irodák közül egyetlen egy sem volt jelen!

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. Célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

Már 45 éve, hogy a Szent Korona újra és végérvényesen hazatért. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete azóta minden ötödik évben megünnepli ezt az eseményt. Idén január 6-án tartottak ünnepi megemlékezést Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, melyen részt vett David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

2022.11.06 20:39

Ez a kopott ház Budapesten, a XIII. kerületben, a Hun utca és Lehel utca sarkán áll. Bármelyik irányból is jönnénk, elmegyünk mellette, nincs miért felfigyelni rá. Most néhány napig ez másként lesz! A Hun utcai oldalon, a ház falán emléktábla van – egy ideig még friss koszorúk díszítik. Illyés Gyula születésének százhuszadik évfordulóján helyezték el őket, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ebben a házban élt és dolgozott.

A Főváros centenáriumi ünnepsége keretében, 1973-ban, Debrecen városa parkot ajándékozott Budapest XIII. kerületének. A hajdúsági városban készültek a tervek és onnan hozták akkor a növényeket is, amikkel a parkot betelepítették. Bár azóta, az elmúlt években történtek benne kisebb javítások, a kerület Önkormányzata tavaly a teljes felújítás mellett döntött. A munka július végén befejeződött.