2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Megnyílnak a múzeumaink
Révay András
2020.06.19 13:26
Három hónap kényszerű zárva tartást követően június 20-án, szombaton újra megnyitják kapuikat nagy múzeumaink. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, a Nemzeti Múzeum és társintézményei, Fertődön az Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-kastély, valamint az Ybl Budai Kreatív Ház. A részletes információkat a múzeumok honlapján érhetik el a látogatók.

 A Szépművészeti Múzeumban a megnyitást követően a múzeum állandó kiállításai tekinthetők meg. Az újranyitásra a múzeum színvonalas grafikai kamara-kiállítással igyekszik a látogatók kedvébe járni. A most nyíló és október közepéig látható Dürer kora. Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kiállítás az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázad német nyelvterületen készült rajzait mutatja be. A kiállított rajzok Dürer legkiemelkedőbb réz- és fametszetével együtt láthatóak, így összesen 54 művel találkozhat majd a nagyközönség a kiállításon. Hasonló tárlat a múzeum német rajzainak gyűjteményéből utoljára fél évszázada volt látható a Szépművészetiben.

A Magyar Nemzeti Galériában az Egymásra hangolva – A Magyar Nemzeti Galéria és a hetvenéves Budapest Bábszínház gyűjteményének találkozása című időszaki tárlat várja a látogatókat, hétfő kivételével hétköznap 13 és 18 óra között, hétvégén 10 és 18 óra között. A Szépművészeti Múzeum pedig – szintén hétfő kivételével - 10 órától 18 óráig látogatható. A múzeum óvintézkedések betartása mellett nyitja meg kapuit, a látogatókat másfél méteres távolság betartására kérik, a múzeumi dolgozók pedig maszkot viselnek a nyitva tartás ideje alatt. Az intézményekben tárlatvezetésekre és kisebb rendezvények megtartására is lehetőség lesz, megnyílnak a kávézók és a múzeumshopok is.

A Magyar Nemzeti Múzeum és tagintézményei (Esztergomi Vármúzeum, Balassa Bálint Múzeum, Babits Mihály Emlékház, sárospataki Rákóczi Múzeum, visegrádi Mátyás Király Múzeum, vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény, nyírbátori Báthori István Múzeum, balassagyarmati Palóc Múzeum) 2020. június 20-tól, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum pedig 2020. június 23-tól várja az érdeklődőket. A Magyar Nemzeti Múzeumban az állandó kiállítások mellett, a járvány előtt épphogy megnyitott Közös Időnk ’89-90 című közösségi kiállítás látogatható. A tervekkel ellentétben a "CLARA - Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött" című időszaki kiállítás technikai okok miatt egyelőre még zárva tart. Az épületben a 2 órás idősávokban 250 látogató tartózkodhat. Előzetes jegyvétellel 200-an érkezhetnek, de az intézmény azokra is gondol, akik korábban nem regisztráltak: az idősávokon belül maximum 50 fő - a pénztárban, bankkártyával történő fizetés után - szintén beléphet. Amennyiben a múzeumban egy időben jelenlévő látogatók száma eléri a 250 személyt, az ezen felül érkező látogatóknak a következő idősávig várakozniuk kell. Akik többet szeretnének megtudni a kert múltjáról és a fák alatt megbújó szobrokról, 2020. június 20-tól, minden szombaton és vasárnap egy vezetett kerti sétán vehetnek részt. A kicsikre és szüleikre is gondolt a múzeum múzeumpedagógiai csapata: öt héten keresztül, 2020. június 29-i indulással tábort szervez, mindegyik turnus más történeti kort érint majd.

 A fertődi Esterházy-kastély - június 20-tól, szombattól - a hét minden napján 9 és 18 óra között fogadja ismét látogatóit káprázatosan szép tereiben. A félóránként induló vezetett kastélytúrák a nyári ebédlő - sala terrena - hercegnéi előszoba, majd a Haydn-terem - Apolló-terem útvonalon, a lakk-kabinet - kastélykápolna, végül az Esterházyak mesélő kincsei kiállítás érintésével tárják fel a barokk-rokokó kor fényűző világát a látogatók előtt. A naponta kétszer induló Barokk színháztörténeti túra Pietro Travaglia életművét és a felújított marionettszínházat mutatja be, majd körpanorámás vetítésen elevenedik meg a XVIII. századi Eszterháza. A kastélyparkok nyitásakor népszerűvé vált szabadtéri kastélypark-túra is megmarad a programkínálatban, amelyet naponta egy alkalommal, 10 órakor indítanak.

Június 20-án a nagycenki Széchenyi-kastély is kitárja kapuit látogatói előtt. A kastély földszinti termei a Széchényi-család történetét, felemelkedését, kiemelkedő alakjait, és gróf Széchenyi István életét mutatják be. Megtekinthető lesz ismét a kastélykápolna is. Az emeleten a „Megint, s megint szünetlen” – Széchenyi napjai című tárlat várja az érdeklődőket. Sokak számára erőt adó zarándokhelyeként, a legnagyobb magyar nyughelye, a Széchényi-mauzóleum is látogatható lesz június 20-ától! A múzeumi (beltéri) tárlatvezetésen legfeljebb 25-en vehetnek részt egy időben. Itt, az újranyitott kastélyterekben – de a többi most megnyíló múzeum helyszínein is - fontos a megelőzési, higiéniai szabályok betartása: kötelező a kézfertőtlenítés és a maszkhasználat, tüsszentés, köhögés esetén a zsebkendőhasználat. Kérik a fizikai érintkezés kerülését, valamint a 1,5 méter kötelező távolságtartást.

 Az Ybl Budai Kreatív Ház – két izgalmas, kortárs kiállítással - ugyancsak június 20-án nyílik. A Munkácsy-díjas iski Kocsis Tibor ceruzarajzaiból és egyedi installációiból készült „A HOLD”, valamint a Random fotóművészeti csoport három tehetséges alkotójának „BELSŐ TÁJAK” című kiállítása egyaránt különleges élményt és kulturális feltöltődést kínál a látogatók számára. Az emeleten kiállított tájképszerű rajzokat az Apollo-program űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Bár fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában is teljes értékű, kompozícióra épülő alkotás. A Hold-sorozat rajz-installációi első pillantásra tájképek hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodálhat meg. A RANDOM fotóművészeti csoportban, a három különböző karakterű művész alkotásában, közös pont a gyengéd kapcsolódás a világ esendő jelenségei, törékeny együttállásai iránt, amelyek pont a világhoz való poétikus viszonyulás miatt lesznek szokatlanok és különösen elbűvölőek. Mindkét kiállítás ingyenesen látogatható 2020. július 20-ig.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.