2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Megvalósult csodák
Révay András
2020.01.03 19:01
Rendhagyó módon, a Liszt Ferenc Repülőtér SkyCourt Konferencia Központjában tartották a XIII. Budapesti Cirkuszfesztivál tájékoztatatóját – és a szervezőknek erre jó oka volt. A rendezvényt a Fesztiválon majd fellépő, fiatal kínai cirkuszművészek érkezéséhez igazították.

Január második hetében Budapest joggal tekintheti magát dupla fővárosnak! Amellett, hogy változatlanul megmarad hazánk fővárosának, bátran nevezhetjük a cirkuszművészet fővárosának is. Január 8. és 13. között itt találkozik majd a világ cirkuszművészetének krémje. Az artistaművészek nemcsak a közönségnek, hanem a világ különböző pontjairól érkezett cirkuszigazgatóknak, menedzsereknek, impresszárióknak is ekkor fognak bemutatkozni. Budapesten a legelső ilyen fesztivált még 1996-ban tartották és rövidesen már együtt emlegették a nagy, nemzetközi fesztiválokkal, Monte Carlo, Verona, Moszkva, Wiesbaden, Párizs hasonló rendezvényeivel. Az évek alatt méltán híressé vált program azóta is kétévente várja az egymással versengő produkciókat és előadóikat. Ma már a világ vezető cirkuszfesztiváljai közé nőtte ki magát!

 

Nem akármilyen egy hét előtt állunk, erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter. A világ legnagyobb cirkuszi műhelyeiben két év óta erre készültek az artisták, hogy itt mutathassák be rendkívüli tudásukat. Azt pedig, hogy a kínai művészek érkezéséhez kapcsoltuk a tájékoztatót, az indokolja, hogy velük hosszú évek óta szoros kapcsolatunk van és szeptembertől pedig a Baross Imre Artistaképző Intézet egyik osztálya Pekingben folytatja majd a tanulmányait a világhírű Pekingi Nemzeti Akrobata Iskolában! Lapunk kérdésére válaszolva az államtitkár elmondta: „A cirkuszművészet szerepe az utóbbi időben jelentősen átértékelődött, a szórakoztatás mellett megjelent a társadalmi felelősségvállalás. Ahogy a művészetek többi ága is a mindennapi életünkre reflektál, az abban megtörtént dolgokat emeli ki, tanít bennünket, úgy a cirkuszművészet is az egymásra figyelésről, egyensúlyról, kitartásról, szorgalomról, megvalósítható csodáról szól. Olyan művészeti ág, ahol a szemünk előtt történik meg a csoda. De erre bárki képes, ha olyan komolysággal tekinti ezt a művészetet, mint az artisták. Ha reggel hét órakor már gyakorol, ha nem adja fel, amikor leesik a labda a kezéből, újból fölemeli, ismét nekifut, ha valami nem sikerült, akkor el tudja érni a csodát. A labda végül a levegőben marad, ő maga repülni tud a levegőben - mi pedig ezt látjuk a nézőtérről és ezért szeretjük a cirkuszművészetet, a művészeket!

A Fővárosi Nagycirkusz cirkusz-szakmai igazgatója, Graeser József szerint most olyan időszak következik, amikor mindenki szeretné a maximumot nyújtani. A produkciók során nagyon fontos a fény, a zene és mindazok, akiknek ebben feladatuk van, tisztában vannak a felelősségükkel. Bent maradnak akár éjjel is, hogy a fellépőket a gyakorlásuk során segíthessék. Az előadásokat legalább tízezer ember fogja látni, a felelősségük tehát egyáltalán nem kicsi. Ráadásul ez még egy verseny is, ahol zsűri van, rangos díjakat osztanak és az csak természetes, hogy minden művész kapni szeretne belőlük. Azt se felejtsük el, hogy január 13-án csak ez a fesztivál ér véget. Követi majd a tavaszi műsor, ahol két és fél hónapon keresztül a győztesek fognak szerepelni a Fővárosi Nagycirkuszban.

A fesztiválra érkezett, 31 tagú Kínai Nemzeti Cirkuszművészeti Csoport igazgatója. Wang Jie Min elmondta: A Pekingi Nemzeti Akrobata Iskolát 1999-ben alapították. Közel 67 ezer négyzetméteres campus területén helyezkedik el. Igen sok modern edzőterem, hanglabor, számítógépes terem, festőműhely és multimédiás tanterem segíti a munkát, kollégium és 24 órás orvosi szolgálat áll a kínai és a külföldi diákok rendelkezésére. Az egytől hat évig terjedő képzési idő alatt a tanulókat a cirkuszművészeti ágak legkitűnőbb tanárai oktatják. Ennek az igen magas színvonalú képzésnek köszönhetően az iskola tanulói nagyszerű eredményeket érnek el a legrangosabb nemzetközi cirkuszfesztiválokon. Az iskolában különös gonddal vizsgálják, mikor kell elkezdeni az artistanövendékek képzését, hogy a legoptimálisabb eredményt érhessék el.

Kétség sem fér hozzá - állapította meg Kovács Gábor Dénes, a Fővárosi Nagycirkusz oktatási igazgatója - hogy Kína ma a világ cirkuszművészeti nagyhatalma. Amikor pedig ennek a ténynek hátterét vizsgáljuk, kulcsát keressük, nyilvánvalóvá válik, hogy az oktatási, képzési rendszerük - ami az elmúlt 2000 évben csak fejlődött és tökéletesedett – áll jelenlegi sikereik mögött. Ha mi a magyar cirkuszművészetet megújítani szeretnénk, akkor elkerülhetetlen, hogy új irányokat, új ösvényeket fedezzünk fel, ismerjünk meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy magyar tanulócsoportot küldjünk a cirkuszművészet fellegvárába. Ma már be is jelenthetjük, hogy ez a csapat szeptembertől megkezdheti tanulmányait Pekingben. Világviszonylatban is egyedülálló lehetőséget kapnak majd növendékeink, ezért rendhagyó lesz a kiválogatás, a tehetségkutatás is. Több fordulón át, hosszú hónapokon keresztül fogjuk kiválasztani a résztvevőket – és ez a nyilvánosság előtt folyik majd. Televízió-műsort tervezünk a válogatásról, hogy a közönség is megismerhesse – ne csak a növendékeket – hanem a munkát is, ami a teljesítmények és a sikerek mögött a cirkuszművészetben szükségszerűen jelen van.

Azt várjuk ettől a csapattól, hogy egy sikeres évet töltsenek Pekingben, amelyet majd két másik év is követhet. Hazahozzák és az itthoni cirkuszművészetbe beépítik azokat az alapvető ismereteket, előadó-művészeti készségeket, szemléletmódot, tökéletesíthető, és tökéletességre törekvő technikai tudást, ami a kínai cirkuszművészeket jellemzi és a sikerekhez hozzásegíti őket. A mostani, XIII. Budapesti Cirkuszfesztiválon már láthatók lesznek produkciók, melyek a pekingi iskola falai közül érkeztek hozzánk. az egyik ilyen lesz a „Black and White Fantasy” című műsorszám, melyet az iskola kínai növendékei adnak elő, és aminél jobb reklámot az ott képviselt oktatási módszereknek nem is lehet adni. A budapesti Fesztiválhoz két szakmai program is kapcsolódik majd. Január 9-én a Szépművészeti Múzeumban UNESCO konferencia lesz a cirkusz kulturális örökségeiről, 10-én pedig az artistaképzés jövőjéről lesz szó a Mezőgazdasági Múzeumban.

 

 

Kapcsolódó témák

A járvány miatt sajnos tavaly elmaradt 23. Zsidó Kulturális Fesztivált az idén bepótolják. Az augusztus 22. és 30. között mindjárt öt helyszínen futó nagyszabású eseménysorozat szerves részét képezi Budapest művészeti és kulturális életének. Jelmondata: az „Éljük át újra!”, magában hordozza annak kívánságát, hogy újra megélhessük az együvé tartozás örömét a zenében, irodalomban és a társművészetekben. A fesztivál feladata, hogy felmutassa a magyar és zsidó kultúra legszebb kincseit, azokat az örökbecsű művészi alkotásokat, melyek meghatározzák Magyarország és a Kárpát-medence kulturális arculatát – hangzott el a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón a felújított Rumbach utcai zsinagógában.

Néhány évi kényszerű szünet után ismét megrendezik az ország legnagyobb pörköltfőző fesztiválját szeptember 21-23. között Budapesten, a Népligetben. A rendezvény érdekessége, hogy 22-én, szombaton csatlakozik hozzá a Millenárison a Rockfesztivál is.

Magyarország egyik legnagyobb, összművészeti rendezvényét június 21. és 24. között tartják Tatán. A 25. évébe lépett Víz, Zene, Virág Fesztivál családi fesztiválnak is mondja önmagát, de több fontos gondolat hirdetését is felvállalja. A címében mindjárt hármat, ám az idén ezek mellé még egy negyedik – legalább annyira lényeges – is társul.

A franchise rendszerben működő népszerű borkereskedés, a Borháló, már harmadik éve kizárólagos beszállítója a „Sziget” nyári rendezvényeinek. Az ő boraikat vásárolhatja a fogyasztó a VOLT, a Balaton Sound, a Sziget, a B. my Lake, az EFOTT és a Strand Fesztivál rendezvényein, ez pedig hatalmas felelősséget ró a kereskedésre. Az elmúlt két év tapasztalatai után az idén a Mátrai borvidék feltörekvő pincészetére, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokra esett a választásuk, velük építettek ki együttműködést.

Elképesztő bőségű, szinte felmérhetetlen gazdagságú programmal várja vendégeit az idén 25 éves Sziget Fesztivál. Az érdeklődésre jellemző, hogy az augusztus 8-tól 15-ig tartó rendezvényre az ötnapos bérletek már el is fogytak és a Diákprogram keretében vásárolható jegyekből is alig van már!