2024. április 26. péntek, Ervin napja
Mesterhármas
Révay András
2022.04.10 19:56
A Fővárosi Nagycirkusz ezen a nyáron két különböző műsorral várja a közönséget egészen szeptemberig. Április 9-től szeptember 18-ig, a hét öt napján, matiné időben egy különleges vízicirkuszi show-val, este pedig minden pénteken és szombaton egy felnőtteknek szóló, exkluzív műsorral. Május elején viszont egy igazi világszenzáció jön el hozzánk: a vietnámi „A O Show”-t május 5-8. között hat alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők, a megszokottól eltérő, új helyen, a Fővárosi Nagycirkusz mellett felállított cirkuszsátorban.

Van egy kislány, aki – miután látott egy előadást - már háromévesen arról ábrándozott, hogy artistaművész lesz. Látva lelkesedését, édesanyja ötévesen beíratta egy cirkusziskolába. A kislány kitartással, szorgalommal elérte célját és most itt van Budapesten, de ennek csak félszívvel örülhetünk. A 17 éves Ameli Bilyk egyike a sok száz ukrajnai menekültnek, aki most nálunk talált ideiglenes otthonra. A három nyári különleges műsor közül az első, az „Esőcirkusz” több fellépője is a biztos halál elől menekült hozzánk Ukrajnából! Ameli fő zsánere a lengődrót. Előadása cseppet sem szokványos, ugyanis kötéltánc közben kézen áll, bukfencezik, spárgázik, miközben zsonglőrködik és táncol a hulahopp karikákkal. Az ukrán reménység korábban több nemzetközi cirkuszfesztiválon is sikereket ért el.

Az idei már harmadik alkalom, amikor használni fogják ezt a látványos vízitechnikát – mondta el a műsor hátteréről szólva a Fővárosi Nagycirkusz cirkusz-szakmai igazgatója, Graeser József. Természetesen minden évben más a műsor, most is rendkívül magas színvonalú attrakciók lesznek. A szakmában mindenki tudja például, hogy jó bohócot roppan nehéz találni. Nekünk most sikerült egyet, ráadásul az illető hölgy, pedig a női bohóc igencsak ritkaságnak számít. Ő nagyon kedves, szerethető hölgy és még egy aranyos kiskutyája is van, „akivel” biztosan megnevetteti majd a nézőket. Másik fontos eleme még a műsornak, hogy vendégeink mellett három magyar produkcióra is sor kerül majd benne. Lesz egy – nem is teljesen veszélytelen – Donnert-Szécsényi páros görkorcsolya-szám, bemutatkozik a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik Arany-díjasa Grandpierre Gabriel, Dobos Richárd pedig egy látványos rúdszámmal kápráztatja el a közönséget.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter, korábban a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója volt és a porondnak ma sem fordít teljesen hátat. A három előadás közül kettőnek ő a rendezője. Azt is tudjuk róla, hogy ha valahová meghívják, mindig visz magával valami érdekes meglepetést. Most sem volt ez másként. A műsorszámokról szólva elmondta, jégesőként csapott le ránk ez a szomszédságunkban dúló háború. Nekünk is megváltoztatta a mindennapjainkat, több mint száz ukrán fiatalt fogadott be a Fővárosi Nagycirkusz, szinte a teljes harkovi és kijevi artistaképző iskolák növendékei itt vannak velünk! Ruhát, szállást, étkezést, a munkájukhoz felszerelést kapnak. Mellettük majdnem naponta érkezik még olyan ukrán artista család, akik itt megpihennek néhány napra, ruhát cserélnek, azután elindulnak Nyugat-Európa felé, ahol ugyancsak szívesen fogadják őket. Vannak olyan családok is, akik elmenekültek a háború elől és itt maradnak velünk, amíg haza nem térhetnek.

Amikor jégeső közeledett, az gazdák megpróbáltak védekezni ellene és ennek volt eszköze az 1970-es évekből származó jégelhárító rakéta, amit az államtitkár a Meteorológiai Múzeumból kért kölcsön, hogy itt bemutathassa. Amikor fellőtték, a jégből vizet, esőt csinált, megmentette a vetést, a termést. Erre az esőre van szükségünk, hogy lemossa a könnyeinket, lemossa a sarat az utakról, hogy hazamehessünk. Az „Esőcirkusz” című műsorunk egy kicsit erről szól. A művészetnek feladata, hogy könnyítsen a terheken, elterelje a figyelmet, de ugyanúgy kötelessége, hogy a mindennapi történésekre reflektáljon. A mi előadásunk is egyik oldalról felhőtlen boldogság, de a másikról nem engedi elfeledni, hogy várjuk, elmúljon a háború, kisüssön a nap!

 

Talán nem is volt még ilyen a Fővárosi Nagycirkusz életében, hogy egyszerre, párhuzamosan két programot kínáljon. Az egyik, a napközben látható, a családoknak szól, a másik pedig – amilyen még valóban nem volt – pénteken és szombaton este a színházba járó közönséget kívánja megszólítani. Kicsit konkurenciája kíván lenni a 7 órakor kezdődő színházi előadásoknak! Azt mondja: kedves szerelmes párok, gyertek el hozzánk, hiszen itt terített asztal, egy pohár pezsgő fog várni és az a csoda, aminek egyik része cirkusz, nagyobbik része bűvészet, varázslat, szórakozás. Ez nálunk új, bár a cirkusz világától nem távoli, hiszen a varieté világa mindig jelen volt a cirkusz életében – hát most visszacsempésszük. Persze a francia sztár, az orosz-ukrán sztár mellett a magyar bűvészet nagyjai is megjelennek.

Furcsa, felborult világban élünk. Van ahol Csajkovszkijt is be akarják tiltani, van ahol – tiltakozásul – hazaküldik az orosz művészeket, mi ezt nem tesszük. A cirkusz különleges műfaj. Itt bőrszínre, világnézetre, vallásra, nemzetiségre tekintet nélkül bízunk egymásban. Ha a kupola egyik sarkában valaki elugrik, úszik a levegőben, biztos lehet abban, hogy mire átér a kupola másik oldalára, ott valaki biztosan elkapja. Nálunk sincs megkülönböztetés. Lesz a porondon olyan család, ahol az apuka ukrán, az anyuka orosz – a kislányukat minek nevezzük? Fontos kijelentenünk, hogy nagyon együtt érzünk a háborúban szenvedőkkel, de semmiképpen nem különböztetünk meg senkit, aki a cirkuszba tartozik. A mi üzenetünk, hogy itt, a cirkuszban mindenki otthon van!

Lesz még egy harmadik előadás is. A Madách Nemzetközi Színházi  Találkozó (MITEM) keretében egy különleges cirkuszi-mozgásszínházi darabot láthatnak az érdeklődők május 5. és 8. között. A hat alkalommal megtekinthető „A O Show” a bambusz cirkusz, az akrobatika, a kortárs művészet és a színházi látványművészet egyedi ötvözete. A produkció nagyságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a Fővárosi Nagycirkusz kicsinek bizonyul ehhez az előadásához, ezért az Állatkert területén felépített sátorban mutatják be. A Cirque du Soleil költségvetésénél is nagyobb összeggel gazdálkodó Lune Production műsorának címét adó „A O” a „Lang Pho” szavakból ered, mely „falu és város”-t jelent. A zenés előadás a vidék és a város közötti kontrasztot érzékelteti, ezek izgalmas átalakulását és összeolvadását. Hitelesen mutatja be Vietnám szépségét. A show-ban a bambusz és a rattan anyagok kreatív felhasználásával és a különböző művészeti ágak kombinálásával dinamikusan jelennek meg az életképek, a hagyományok, a félelmek, a vidámság és a népi hiedelmek.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.