2024. május 25. szombat, Orbán napja
Sörtúra, vártúra, Szlovákiában
Révay András
2016.12.29 22:16
Átalakul a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal. A Szlovákiában történt átrendeződés következtében munkáját 2017. január 1-től a Közlekedési Minisztérium Idegenforgalmi Főosztályán belül folytatja tovább. Magyarországi kirendeltségének idei utolsó rendezvényén két útikönyvet mutattak be.

A két könyv közül csak az egyik számít igazán újnak, a „Tematikus utak Szlovákiában” című túrakalauz. A másik is túrakalauz: a „Magas-Tátra”, de az a tény, hogy ezt a könyvet már harmadszor jelenteti meg a Kornétás Kiadó, azt mutatja, hogy van rá igény – mondta el a könyvek bemutatóján a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviseletének vezetője, Soňa Jelínková. Most a téli szezonra összpontosítanak, főleg a síelésre, bár találunk benne olyanokat is, amik nem csak a síelőknek szólnak. A Csorba-tónál újdonság egy program, mely reggel hétkor kezdődik. A szűz – géppel sávosra előkészített – hóra érkezve 9 óráig síelnek, ez után 1800 méter magasan várja őket a reggeli deszkákon előkészítve – némi szilvapálinkával! A Tátrai élményvacsora során a vendégek felmennek a Lomnici csúcs negyedéig a Start megállóhoz és ott ötfogásos vacsorát szervíroz nekik a pincér. A Kőpataki tónál felújították az Encián menedékházat – ma már galériaként szolgál – 2000 méter magasan. Ez is ritkaság!

 Tematikus utak című könyv korábban még nem jelent meg Magyarországon. Ilyen túraútvonalak idehaza is léteznek, de összegezve nem adták még az utazók kezébe. Szlovákiában is egyre több van belőlük, mert minden régió igyekszik ilyenekkel felhívni magára a figyelmet. Pusztay Sándor, Az éppen most 25 éves Kornétás Kiadó ügyvezető igazgatója és a könyv társszerzője joggal büszke rá, hogy az elmúlt negyedszázad alatt szinte minden évben megjelentettek könyvet Szlovákiáról. Tapasztalatból tudja, hogy míg pár évtizeddel ezelőtt Szlovákiáról szólva az emberek csak legyintettek, azóta kiderült, hogy oda érdemes elmenni! Közös történelmi, kulturális hagyományaink igen erősek, csakúgy, mint a családi kapcsolatok. A távolságok viszont jelentéktelenek.

 Szakmai szemmel nézve azt állapíthatjuk meg, hogy „más irányba ment el” Magyarország turizmusa és másfelé Szlovákia. Szlovákia sokkal kisebb területű ország, de ezen a kis területen is rengeteg a látnivaló, a műemlék. Csak várból van mintegy kétszáz és nagyjából ugyanennyi a várkastély is. Az elmúlt években ott hatalmas energiát fektettek abba, hogy ezek a lehető legjobb állapotba kerüljenek! Érthető tehát, hogy a könyvben vannak vártúrák, vannak UNESCO túrák, ott a Pálffy út, ami különböző kastélyokat várakat köt össze, de a szerző nem feledkezett meg a szlovák sör kedvelőiről sem. Akit az érdekel, elindulhat sörtúrára is. Felfedezheti azokat az apró helyeket, ahol a csak az ottani, kézműves söröket készítik, mérik. Fellendülőben van Szlovákiában – elsősorban Uniós támogatásból – a szőlészet, a borkészítés is. Lassan kezdenek bennünket is utolérni. Olyan borászatokat építettek fel, ahol az alapjaitól kezdve tanulták meg a szakmát és ebből következően kitűnő borokat tudnak készíteni. Erre szolgáltat példát a Kis-Kárpátok borút, ahol a közelmúltban lezajlott Nyitott Pincék rendezvényen 160 borász kínálta a jobbnál jobb termékeit!

 A Magas Tátra túrakalauz, nem egyszerű másolata a korábbi kiadásoknak. Ebben már pontos adatok vannak például a GPS használók mozgásának megkönnyítésére. A szerző, Nagy Árpád maga is többször végigjárta az általa ajánlott útvonalakat. A Tátrát inkább a közép korosztály és a valamivel idősebbek kedvelik, nemcsak a hegyvidéki, de a kulturális, városnéző utak esetében is. Túravezetőként sokat gondolkodik mostanában azon, hogyan lehetne a fiatalokat is elcsábítani ilyen kirándulásokra. Aki ezt a könyvet kinyitja a legfrissebb és legpontosabb információkat találja benne, olyan részletességgel, hogy megtervezhesse: mennyi ideig tart egy túra, mikor, hol kellene tartózkodni, mikorra kell visszaérkezni. A nehezebb túrákat inkább nyáron érdemes vállalni. A látóhatár igazán 1500 méter fölött nyílik ki, amikor már az erdőövnek vége. Amikor már mindenfelé csak sziklák vannak, a csúcsok látszanak – az a Tátra! 

Kapcsolódó témák