2024. május 25. szombat, Orbán napja
Téli mennyország
Révay András
2014.10.09 22:57
Svájc idegenforgalmában a magyar turisták részaránya még nem túl jelentős, de évről-évre növekvő képet mutat. A magyarok többsége nyáron látogat Svájcba, pedig az ország télen is igen vonzó lehetőségeket kínál.

Svájcról a magyarok körében sokféle kép él: ez az ország a csokoládé, a sajtok, a márkás órák hazája, de azt valószínűleg kevesen tudják, hogy itt „találták fel” a téli turizmust. A graubündeni St. Moritzban Johannes Badrutt szállodatulajdonos 1864 őszén fogadást kötött hat angol vendégével, hogy a szállodája teraszán akár télen is napozhatnának. Amennyiben veszít, kifizeti a társaság úti költségét Londontól St. Moritzig. Az angolok a következő tavasszal barnára sülve tértek haza. Svájcban ezt tekintik a téli turizmus kezdetének. A másfél évszázados évforduló alkalmából a Svájci Idegenforgalmi Hivatal a 2014/2015-ös téli szezon fő témájának választotta a mindenkori kezdeményező szellemet.

 A Svájci Idegenforgalmi Hivatal ausztriai és magyarországi kapcsolatokért felelős igazgatója, Urs Weber szerint az elmúlt százötven évben az ország sok érdekességgel gyarapodott. Más országok nyári üdülőparadicsomai mellett nyugodtan nevezhető akár téli mennyországnak is. Jungfraujoch-ban 1912. augusztus 1-én nyitották meg Európa legmagasabban fekvő vasútállomását – 3454 méteren. Azóta is ez a legmagasabb, csakúgy, mint az utasait 3899 méterre felvivő kötélpályás felvonó. Amit pedig első hallásra bárki nehezen hinne el: területét tekintve Svájc Európa legnagyobb állama – lehetne! Amennyiben a hegyek felszínét lesimítva, síkban terítenénk ki! Persze azért vannak ennél hitelesebb adatok is. A curling és a jéghoki Davosból indult világhódító útjára. Síversenyeket már 1905-től, síoktatást pedig 1907-től tartanak Svájcban.

A hó és a jég lehetőségeinek kihasználását az idők során számos furcsa, hasznos vagy értelmetlen találmánnyal tették próbára, mint a gólyaláb-korcsolya, a hóbringa vagy jégvitorlás. Még ma is érdekes a Velogemel, amit Grindelwaldban találták ki. A feltaláló, Christian Bühlmann nyáron kerékpárt használt, amiről úgy gondolta, hogy a szán elvével össze lehetne kapcsolni. 1911-ben készült a hókerékpár, ami sík és lejtős utakon juttatta gyorsan célba a felhasználót. A fából készült kereten két kormányozható talp van, melyet lábbal irányít használója. A helyi nyelvjárásban a „gemel” szót használják fuvarozásra, az irányítható jármű hamar megkapta a Velogemel nevet. Megfelelő hóviszonyok esetén a mindennapi ház körüli munkákhoz használják, de a Velogemel egyre inkább csak sporteszköz, bár a gyűjtők is őrzik példányait. Grindelwaldban nagyon népszerű a szánkózás, a szánkópályán nagyon gyakran találkoznak a Velogemel versenyzők. 1996 óta a sportágból Grindelwald világbajnokságot rendez. Az eszközt Svájcban sehol máshol nem használják, svájci unikum.

A Grimsel Hospiz vendégházat először 1142-ben említik. Később ez lett Európa első villamos fűtésű hotelje (1932). A Grimsel-hágónál, fantasztikus helyen fekszik, belső berendezése erős romantikát sugároz. Egy alagúton keresztül, sígondolával közelíthető meg – minden érkező számára páratlan élmény, de a különlegességeknek ezzel még nincs vége! Lenkben található az első napelemmel világított sípálya éjszakai sífutók számára. A tobogganing sem mindennapi szórakozás. Park Leysinben ugyanis felfújt teherautó-gumikon lehet lecsúszni, erősen kanyargó pályán. A St. Moritz-i Corvigliában van a világon az első sí-jóga pálya. Azok pedig, akik titokban abban reménykednek, hogy esetleg párra is találnak a téli szabadságuk alatt, a legjobban teszik, ha Neusellben vagy Rothenturmban beszállnak a speed dating liftek valamelyikébe. Öt percet kapnak az ismerkedésre!

 A téli Svájc érdekességeit bemutató tájékoztatón jelen volt Molnár Anita, a Swiss International Air Lines képviselője, aki elmondta: Zürichből könnyen juthatunk el a világ más tájaira is. Miamiba, Sao Paoloba vagy Las Vegasba például napi két járat is indul. Honlapjuk (http://www.swiss.com/hu/en) megújult, már szállást és autót is lehet rajta foglalni. A kiválasztott célállomásunkról pedig részletes információt is találunk rajta. A SWISS Choice alkalmazásával az utas saját igényei szerint tervezheti meg az utazást, az indulás előtt 24 órával a repülőgép-ülését is ingyen foglalhatja le. A fedélzeten különleges diétás étkezést is rendelhet, ha ilyenre szüksége van. A sífelszerelést ingyen szállítják és arra is van lehetőség, hogy a repülőtéren feladott csomagját mindjárt a szállodájába vigyék ki.

Mindezt dr. Békefi Veronika, a Neckermann Utazási Iroda ügyvezetője még azzal egészítette ki, hogy a SWISS Travel System kiváló módszer az ország felfedezésére. Több olyan szálloda is van, ahol a szoba árában már a síbérlet is benne van. Ha ezt összehasonlítjuk más országok kínálatával, kiderül: a drágának tartott Svájc esetében ez egyáltalán nem igaz. Az apartmanok is kitűnően felszeretek, oda semmit nem kell vinnünk magunkkal. Olcsók is mert négyszemélyes, már napi 30 Euró körüli áron kapható. Megtalálják a szórakozásukat azok is, akik kalandra vágynak. Engelberg környékén például az éjszakát eszkimó igluban, jégkunyhóban tölthetik, ahol vacsorára a nevezetes svájci ételt a fondüt is megkóstolhatják.

www.MySwitzerland.com

Kapcsolódó témák

Nemcsak ember, egy ügy is válhat szentté, és a haza védelme bizony lehet egy ilyen ügy. Szombathelytől mindössze húsz kilométerre van egy város, melynek nevét kimondva, mindenkinek azonnal egy nagyszerű és hősies várvédelem jut eszébe, a vár és kapitányának neve is örökre összeforrott. A két név: Kőszeg és Jurisics, egymástól ma már szétválaszthatatlanok.

Aki eljön Szombathelyre, hogy a város sok száz éves múltjával ismerkedjen, meglepve fogja tapasztalni: a közelmúlt évtizedei, sőt még napjaink is szolgálnak figyelemre méltó helyszínekkel. No és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a turista bizony előbb utóbb megéhezik, megszomjazik, esetleg megtetszik neki, amit látott és szeretne egy napnál többet is eltölteni errefelé. Nos, ha így dönt, nem fog csalódni!

Valószínűleg kevesen tudják, melyik Magyarország legrégebben alapított városa? Melyik az, ahol két szent is járt, az egyik itt is született? Itt haladt át az egyik legfontosabb római kereskedelmi útvonal, római kori szentélye világszerte ismert. Mai nevét hetivásárról kapta, történelmi múltja, öröksége igen gazdag. Szokták a Nyugat kapujaként is emlegetni, percek alatt lehet innen átjutni Ausztriába. Így már könnyebb kitalálni?

A számos különböző szellemi hatásokból táplálkozó zsidó kultúra bemutatása fontos feladat. Hiszen a közös kultúra köti össze a zsidókat és nem zsidókat, a vallásosokat és nem vallásosokat, a fiatalokat és időseket, az anyaországi és a határon túli magyarokat. Erre a feladatra vállalkozik évek óta Budapest legnagyobb zsidó rendezvénye, a most már 22. alkalommal megrendezett Zsidó Kulturális Fesztivál.

A Kiskunságban olyan ételeket és italokat kóstolhatnak az érdeklődők, melyek egyedülállóak hazánkban. Azon belül is, a Kiskunmajsához közeli, mindössze 2600 lakosú kisközség, Szank hívja fel magára számos érdekességgel a figyelmet. Aki már járt ott, egyet fog érteni azzal; még átutazóban is érdemes megállni itt, kicsit körülnézni, enni egy jó ebédet, megkóstolni más, helyi különlegességet. Az ittenieknek két jelmondatuk is van, a vendég tetszés szerint választhat belőlük. Az egyik filozofikusabb: „Tedd a jót és kerüld a rosszat!”, a másik vidámabb: „Itt édesebb a meggy, mint máshol a cseresznye”. A falu lakói dolgos, szorgalmas emberek és mindenek előtt optimisták. Hisznek abban, hogy még nagy fejlődés áll előttük. Erre a legjobb bizonyíték a falu határában felállított – a látogatókat fogadó – kép, melyen községükben toronyépületek láthatók. Ez az ő jövőjük: Szank-Franciso!