2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
Utazni jó! - II. rész
Révay András
2015.03.03 21:50
Ismerős a mondás: „A legjobb otthon!” Körülnézve az Utazás kiállításon, nem is kellett nagyon tolongnunk, hogy a közmondást igazolva lássuk. Természeti szépségeket, jó ételt, italt bőséggel találunk itthon is.

A hazai lehetőségek iránt érdeklődőknek elég volt az A-épület felét bejárniuk. Azt a felét, ami a színpad, a hozzá tartozó nézőtér és a LEGO térkép után még megmaradt. Persze panaszra azért így sem volt ok. A Pannonhalmi Borvidék pultján például tucatnyi palack sorakozott, mutatva mennyi – és még ennél is több - finom italt kóstolhat, aki a vidék egyik-másik bortúrájára vállalkozik. A 650 hektárnyi terület hazánk egyik legkisebb, ugyanakkor talán a leghosszabb szőlészeti – borászati múltra visszatekintő régiója. A bencés szerzetesek évezredes tevékenységén alapuló hírneve mostanában mindinkább erősödik. Az Apátsági Pincészet mellé felzárkózott a Babarczi, a Hangyál, a Huszár Pincészet és ekkor még nem beszéltünk a Győrtől Pannonhalmáig terjedő terület kulturális értékeiről.

Végigjárásukhoz, no meg persze az ország más tájainak bebarangolásához is kiváló segítséget jelent majd a Hungary Card. A szabadidő eltöltésének hasznos társa lesz, mert tulajdonosa kedvezmények garmadát veheti igénybe általa. Idei újdonsága, hogy a hozzá tartozó füzetben ismét van félárú vonatjegy váltására jogosító szelvény! A kártya érvényességi ideje tizennégy hónap. Kapható volt ugyanis már 2014 decemberében és érvényes 2016. január 31-ig, tehát a karácsonyi-szilveszteri időszakban akár mindkettő használható, a régi és az új. Ez jövőre is így lesz. Sokkal több kedvezmény igénybevételére ad lehetőséget pont akkor, amikor téli szünet van, a gyerekeknek és a családok jobban mozoghatnak! Újdonságnak számít az idén néhány wellness centrum kedvezménye és szabaduló szobák, kalandparkok is felkereshetők vele – olcsóbban! Érdemes folyamatosan figyelni a kínálat változását a www.hungarycard.hu oldalon, mert az ajánlatok év közben is szaporodnak.

Szatmár – ez a folyókban gazdag, elszigetelt, különös világ sajátos nyelvét, szokásait, hagyományait tisztán tudta őrizni. A nagyvárosból érkező számára mintha itt megállt volna az idő. Az eldugott szatmári falvakat az ország legszegényebb települései között tartják számon. Ám ez a megállapítás csak részben igaz. Látnivalókban, kulturális emlékekben igencsak gazdagok. Ezt a lehetőséget szeretnék a korábbiaknál jobban kiaknázni – mondta el Kelemen Róbert, Cégénydányád község polgármestere. A Szamosháton fekvő ikerfalu lakóinak száma nyolcszáznál is kevesebb, mégis önállóan mutatkoztak be az Utazás kiállításon – ráadásul igen nagy sikerrel! Folyamatosan szólt náluk a zene, percet sem pihentek a táncosok. Méltó képviselői voltak „Szilvaországnak”, ahol a jelszó: „tele has és jó hangulat!”

Mutasson valaki olyan vidéki fesztivált, ahol nincsenek fesztiválmenza-ételek, nem gyártanak futószalagon gyrost, kürtős kalácsot vagy jégkását. Ahol minden igazi – a sparhelt nem hangulati elem, hanem mindennapos használati tárgy? Cégénydányádon júliusban a Szatmárfeszt idején olyan hagyományos szatmári ételeket főznek a helyi asszonyok (és férfiak), melyeket csak ott lehet megkóstolni. A receptek ősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 km-től nagyobb távolságról. Igazi házi koszt, mint a nagymama ebédje. A rendezvényen – mások mellett - kalotaszegi programmal lép fel a Muzsikás együttes, a Bakator zenekar pedig táncházat tart. Errefelé az év többi napjain sem kell unatkozni.

Szatmár karakteres regionális konyhával büszkélkedhet. Arra is érdemes felkészülni, hogy egy szatmári gasztrotúra nem éppen a visszafogottság jegyében telik: a helyiek természetes vendégszeretete nem ismer határokat. Szatmárban a vendégnek jól kell lakni, de úgy, hogy emlegesse azokat az ízeket! A szatmáriak ezen kívül télen hagyományos disznótoros programokat, szatmári főzőtanfolyamot, pálinkafőzde-túrákat és kenyérsütő iskolát szerveznek. Meg lehet tanulni rétest nyújtani, tésztára csomót kötni, kemencés ételeket készíteni – és akár kemencét rakni is. Négynapraforgós, falusi vendégházakban gondoskodnak a has megtöltéséről, hozzá a szilvapálinka, majd pedig a szem jóllakatása sem marad el, hiszen a környék az ország legszebb középkori templomait rejti. Három folyó kínál egy kis vadregényes kajakozást, a partok mentén pedig táborozni, kerékpározni is lehet.

A kiállításon sétálva találkozhattunk borral, pálinkával, furcsa lenne, ha pont a sör hiányzott volna. Bemutatkozott Magyarország első és egyetlen interaktív sörmúzeuma. A szolnoki Sörárium a városháza egykor pusztulóban volt pincéjét varázsolta mintegy ezer négyzetméter területű érdekes látnivalóvá. Onnan lehetetlen száraz torokkal kijönni. A sörtörténeti kiállítás megismerteti a nemes ital eredetét, a látogató elkészítheti saját – névre szóló – söralátétjét, a főzdében nyomon követhető az ital előállítása, míg végül a helyben főzött sörök kóstolása kerülhet sorra. Családi programnak sem utolsó, mert amíg az apukák, a feleségek óvó tekintete mellett a korsók emelésben edzik magukat, a gyerekeket játszószoba várja.

Természetvédelmi ismeretekkel is gazdagodhatott a látogató az Utazás kiállításon. Gemenc nagyon sokáig Homoki Nagy István filmjeiből volt ismert nálunk, a helyzet azóta egy kissé megváltozott. Előfordulhat mostanában, hogy a kirándulók korlátozva érezhetik magukat, nem engedik be őket az erdőbe – de ennek oka van. Igaz az is, hogy a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nem zárja el teljesen az erdőt a kirándulóktól. A kijelölt túra-útvonalak látogathatók és a kirándulók a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból induló, a téli időszakban fűtött, zárt kocsikkal közlekedő Erdei Vasúton is utazhatnak. Ám február elejétől március közepéig az ártéri erdőben erdőlátogatási tilalom van. Ilyenkor ellenek a vaddisznó kocák és az ő nyugalmuk nagyon fontos. A gímszarvasok is ilyenkor hullatják az agancsukat, azokat az „illetéktelenek” is gyűjtik sőt, tiltott eszközökkel próbálnak minél több agancshoz jutni. A korlátozás tehát a vadak védelmét szolgálja és ebben az időben a vadászok rendőrökkel együtt járják, óvják az erdőt. Később viszont akár kenuval is bekalandozhatók a Duna mellékágai.

 Bemutatkozott a kiállításon egy olyan helyszín is, mely valójában ma még nem létezik. A Bük közepén épülő Avalon park két ütemben készül majd el. Előbb májusban adják át a 2500 négyzetméteres, Maya Játszóparkot, a Sörkertet, valamint a 150-200 személyt befogadó konferencia központot. Októberben a 32 szobából és 3 lakosztályból álló Avalon **** Superior Hotel és a 15 kétszintes rönkház apartmant is készen áll majd. Az összes épület a finn HONKA rönkház technológiával készül, rendkívül környezetbarát, a fa biológiai hatása már a belépés pillanatában érezhető lesz. Külön érdekesség, hogy autót a park egész területén senki nem használhat, a vendégeket elektromos golf autók és DOTTO vonatok fogják szállítani. Bár a park még nem működik Facebook oldala már van, az érdeklődők ott tájékozódhatnak.

(Az Utazás kiállítás külföldi kínálatából szemezgető I. rész a http://www.utazonet.hu/utazni-jo---i.-resz-c201.html oldalon olvasható.)

Kapcsolódó témák

Amint azt az első részben már szomorúan megállapítottuk, az idei UTAZÁS kiállításon tapasztalható változások nem sok örömre adtak okot. De mindazok, akik valóban azért jöttek ki ide, hogy használható, gyakorlati utazási tanácsokhoz jussanak, mégsem távoztak üres kézzel. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy megállapítsuk, a hazai díszvendég, Gyula és Békés Vármegye igazán kitett magáért! A pultjaikon rengeteg, részletes, írásos anyag várta az érdeklődőket, és a szórakoztatásukról is gondoskodtak.

(Ut-2024-1) Igen, tudjuk, fölösleges azon tépelődni, hogy körülöttünk minden megváltozik. Így volt ez, amióta ember él a fölön – sőt már annak előtte is! A szomorú csak az, amikor látjuk, hogy amit szeretünk, nem az előnyére változik, ez pedig sajnos igaz a 46. budapesti UTAZÁS Kiállításra is. Sejtették a szervezők is, ezért a szó mellé egy külön + jelet tettek, hangsúlyozták is erősen a plusz szócskát, elsorolva: mi minden egyéb társult hozzá az idén. Így viszont a „plusz” vált dominánssá! A megszokott „A pavilon” kétharmadát, biciklipálya, lakóautó dömping, és bazárárusok csapata töltötte fel. Az igazán fontos, nagy, ismert, magyar utazási irodák közül egyetlen egy sem volt jelen!

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. Célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

Már 45 éve, hogy a Szent Korona újra és végérvényesen hazatért. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete azóta minden ötödik évben megünnepli ezt az eseményt. Idén január 6-án tartottak ünnepi megemlékezést Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, melyen részt vett David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

2022.11.06 20:39

Ez a kopott ház Budapesten, a XIII. kerületben, a Hun utca és Lehel utca sarkán áll. Bármelyik irányból is jönnénk, elmegyünk mellette, nincs miért felfigyelni rá. Most néhány napig ez másként lesz! A Hun utcai oldalon, a ház falán emléktábla van – egy ideig még friss koszorúk díszítik. Illyés Gyula születésének százhuszadik évfordulóján helyezték el őket, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ebben a házban élt és dolgozott.