2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
Vörös Skorpió
Révay András
2015.11.09 20:28
A Red Scorpion amerikai kalandfilm 1989-ben készült, nálunk is vetítették Vörös Skorpió címen. Bár a kalandosságon kívül egyéb összekötő kapocs nincs, hasonló névvel idehaza is találkozhatunk. A Red Scorpions biztonsági szolgálat 2001 óta áll ügyfelei rendelkezésére. Munkáját – csak az elmúlt esztendőkben – több tízmilliárd forintnyi visszatartott, eredményesen megóvott érték jellemezte.

 Ha egy vállalkozás elér egy bizonyos méretet, bevétele, telephelyének értéke is ezzel párhuzamosa nő. Egy idő után óhatatlanul felmerül az értékek őrzésének, szállításának kérdése. Többé nem történhet meg, hogy a titkárnő a munkaidő végén a táskájában viszi a bankba vagy a postára a pénzt. Ilyenkor lépnek színre a vagyonvédő cégek. A Red Scorpions tulajdonosa, Kaszab Árpád pályafutása huszonöt évvel ezelőtt a Rendőrségnél indult és tíz év rendőri munka után kezdett vagyon védelemmel foglalkozni. Irányítása alatt a mintegy nyolcszáz munkatársat foglalkoztató cégcsoport az ország egyik piacvezető vállalkozásává, évi egymilliárd forintot meghaladó árbevételű vagyonvédelmi nagyvállalattá nőtte ki magát. Elsősorban „élőerős” őrzéssel foglalkoznak. A csoportot három Kft. alkotja. Az első, a névadó Red-Scorpions, mely holdingként fogja össze a nagyvállalatot. A második a Control Sequrida Privada Kft. központja Jászberényben található, de az egész országban látnak el távfelügyeletet, mintegy 3500 helyen. Nem kevésbé fontos a pénz- és értékszállító tevékenységük is. A harmadik pedig a tevékenységét 2011-ben megkezdett Bross FR Kft.

 Küzdelmes az életünk, mondta el munkájukról szólva az igazgató helyettese, Csabai Csaba. Mostanában sok híradás szólt a vagyonvédelmi tevékenységről, hol pozitív, hol negatív képet adva róla. A 2016-os esztendő során várhatóan egy sereg dolog tisztázódni fog és segít is majd a szakma megbecsülésének, megítélésének javításában. Jelenleg komoly ellentmondás van a bérezésre irányuló előírások és a hétköznapi megélhetés valósága között. Ma a törvény azt írja elő, hogy egy vagyonvédelmi vállalkozó csak egy alvállalkozót foglalkoztathat. Azt viszont nem tiltja, hogy az alvállalkozó munkaerő-kölcsönzőtől fogadjon embereket. A Red Scorpions cég nem ezt az utat járja. Amióta a piacon van, arra törekszik, hogy megbízóinál olyan óradíjakat érjen el, amivel jogszerűen oldhatja meg a feladatait.

 A cég ötven gépjárművel dolgozik, ebből tizenöt páncélautó, melyen kamerákat is találunk. Az autókat kizárólag pénz és értékszállításra használják, bérbe nem adják. Felszereltségük különböző, attól függően, hogy milyen értéket kell bennük elvinni. Fontos személyeket nem szállítanak, de a pénz és értékőrzés mellett foglalkoznak még területőrzéssel, technika, tehát kamera, riasztó telepítésével. A vízhatlan értéktartó táska is kétféle, biztonsági rendszerét kívülről lehet – veszély esetén – működésbe hozni. Van, amelyik a benne tárolt – mondjuk pénz vagy irat – teljes megsemmisítésére is képes, más pedig csak megjelöli a tartalmát, miközben éles hangjelzést is ad. Burkolatuk rendkívül ellenálló. Kipróbálták, akkor sem sérült meg egyik sem, ha egy több tonnás Hummer terepjáró többször is keresztülment rajtuk!

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy egy biztonsági céghez próbál-e alkalmazottak révén beférkőzni az alvilág. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem tesznek ilyet. Nekik külön csoportosulásaik vannak. Valószínűleg azért sem teszik, mert olyan óradíjjal, amit a biztonsági őrök jelenleg kapnak, azok a körök nem lennének elégedettek. Ha jövőre ennek a tevékenységnek hatósági árai lesznek, a tisztességesen dolgozó cégek nem kényszerülnek árversenyre „kalózcégekkel”. Sajnos vannak ilyenek és róluk az a hivatalos vélemény, hogy az évente 10-20 ezer órában dolgozó vállalkozás túl kicsi. Azokat vizsgálni, megbüntetni sem érdemes, mert a rájuk fordított idő túl sok, nincs arányban a kiszabható büntetéssel.

A Red Scorpions működési körébe egy érdekes terület, a magánnyomozás is beletartozik. Itt senki ne gondoljon a kikapós férjek vagy feleségek követésére, egészen másról van szó. Egy igen fontos szempont az áruházak biztonsági helyzetének javítása. Ha valaki szakértő módon beszélget el egy pénztárosnővel, rengeteg olyan apró információt tudhat meg tőle, melyek felhasználásával hatásosan lehet meggátolni vagy visszaszorítani a lopásokat, csökkenteni a leltárhiányt. Elemezve az eddig ott folyó biztonsági tevékenységet, folyamatosan feltárhatják a meglévő kockázatokat és ezekből kiindulva hozhatnak intézkedéseket a lehetséges következmények megelőzésére. Folyamatosan figyelemmel kísérik a biztonságtechnikai berendezések fejlődését és ezeket fel is használják mindennapi munkájukban.

www.red-scorpions.hu

Kapcsolódó témák

Marokkó fővárosában, Rabatban rendezték meg 2022. november 28. és december 3. között az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenhetedik ülésszakát. Az itt meghozott döntés nyomán első alkalommal került egy lófajta és annak tenyésztési hagyományai az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Az idehaza mellőzött, külföldön világhírűvé vált magyar tudósok – sajnos eddig sem rövid – névsora 2020-ban újabb taggal bővült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 óta élő kutatóbiológus szinte egyik percről a másikra került a figyelem középpontjába, vált híressé. A Kínában 2019-ben tapasztalt első megbetegedések után kitört járványt a WHO már 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Megfékezése eleinte reménytelennek tűnt, mígnem a nagy lendülettel folyó kutatások során felbukkant egy magyar név: dr. Karikó Katalin. Az ő szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként, a klinikailag is bizonyítottan hatásos oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen!

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.