2020. január 24. péntek, Timót napja
A madár nem ellenség!
Révay András
2019.11.08 17:11
Ez a kevéssé meglepő kijelentés „Az Év Természetfotósa” kiállítás megnyitásakor hangzott el és röviddel utána követte az is, hogy a természetfotózás ma a legsikeresebb művészetei ág Magyarországon! A kiállítás, mely ezen a néven sorrendben már a 27., december 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

 Ez az a pályázat Magyarországon, amit minden természetfotós szeretne megnyerni, állapította meg még az eredményhirdetés előtt Fáth Péter, a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Egyesület elnöke és ennek bizonyításául mindjárt hozzátette: idén 3300 pályázat érkezett kétezer fotóstól. Óriási volt a verseny és a zsűri véleménye szerint a 2019. évi pályázatra beérkezett fotóanyag minden eddiginél színvonalasabb volt. Ezzel máris megelőlegezhetjük, hogy a látogatók sem fognak csalódni, ha megnézik a képeket. A győzelemért idén is a mai hazai természetfotózás két óriása: Daróczi Csaba és Máté Bence csapott össze. Az idén Daróczi Csaba lett Az év természetfotósa. Amint ezúttal is beigazolódott, Csabának kimeríthetetlen a kreativitása. 10 képe került a falra - ebből három lett kategória győztes, egy olyan kiállításon, ahol egy-egy képpel szerepelni is dicsőség! Csaba egyébként ebben az évben a világ legeredményesebb természetfotósa!

 A pályázat névadó támogatója az idén is a Lenergy Magyarország Kft. Gál Péter, a Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta: Cégüknél azon dolgoznak, hogy az általuk kínált eljárás a lehető legkevesebb környezetszennyezéssel és széndioxid-kibocsátással járjon! Minden természetvédelemmel foglalkozó kezdeményezést, mindent, ami természetfotózással kapcsolatos, igyekeznek támogatni, a lehető legtöbbet megtenni érte. Álláspontjuk szerint ez a legjobb eszköz annak bemutatására, hogy milyen gyönyörű országban élünk, milyen természeti adottságaink vannak, és nem kell nagyon messzire menni annak, aki szép dolgokat akar látni, megörökíteni. Folyamatosan részt kívánnak venni a környezeti nevelésben és természeti értékeink, legfőképpen a Nemzeti parkjaink bemutatásában, népszerűsítésében.

 Ha az elmúlt huszonhét évnek ez a legszínvonalasabb kiállítása, akkor különösen büszkék vagyunk arra, ebben az évben is mi lehettünk a házigazdák – emelte ki Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató helyettese. A múzeum általában kiállítóhelyként jelenik meg a társadalom előtt, de mindemellett egy múzeum kutatóhely is. Mindig igyekszünk megtalálni azokat a pontokat, ahol a kutatási vonal és a fotóművészet összekapcsolódhat. Az idén összeszedtük, mik azok a plusz értékek, extrák, amiket a magas színvonalú fotózás segítségként nyújthat számunkra. Ilyenek például a drónnal készült felvételek természetvédelmi, gazdálkodási célú felhasználásai vagy a kameracsapdák adatainak elemzése, a ritka fajok megjelenéséről elterjedéséről. egy ilyen kiállítás képeinek feldolgozása számtalan hasznos információval egészítheti ki ismereteinket.

 Idén már a Nemzeti Közművek is kiemelt támogatóvá vált. A címben idézett kijelentést Tóth József, az NKM Áramszolgáltató hálózat ügyvezető igazgatója tette, amikor arról is beszélt, hogy évente mintegy négyszázmillió forintot fordítanak az áramvezetékek „madárbaráttá” tételére. Összesen 32 ezer kilométer vezeték hálózatot kezelnek. A drótok a madarak életterében húzódnak ezért nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az emberek és a madarak együttélését minél „simábbá” tegyék. Fészekrakó helyeket telepítenek az oszlopokra, a Kiskunságon eddig 35 kilométer szabad vezetéket cseréltek földkábelre, főleg a túzokok védelme érdekében és folytatják ezt a programot a Kőrös – Maros Nemzeti Parkban is. Naponta tapasztalják, hogy a természetvédelem a szemléletformáláson is múlik. Igyekeznek munkatársaik körében elfogadottá tenni, hogy a madár nem ellenség, hanem egy olyan élőlény, amelyik hamarabb volt itt, mint mi és nekünk kötelességünk, hogy a munkánk a lehető legkisebb nehézséget jelentse az összes többi élőlénynek. A szemléletformáláshoz pedig a természetfotózás igen jó eszköz.

A kiállított képek mellett QR kódok vannak, segítségükkel érdekes információkat lehet megtudni a felvétel készítésnek körülményeiről. A pályázat 14 kategóriát ölel fel, kezdve az állatok viselkedésétől egészen a természet és a fenntartható energiatermelés kapcsolatáig. A 14. az ifjúsági kategória. Fontos megkülönböztetni a két, nevében kissé hasonló díjat. „Az év természetfotósa” címet több képének magas pontozása alapján kapja a győztes. Az idén Daróczi Csaba mondhatja magáénak, már nem először. A pályázaton eddig 17 alkalommal vett részt, összesen 120-nál is több, kiállított képpel. A címet 1999-ben és 2012-ben is elnyerte. Egyik mostani képe, a „Háború és béke” Az emlősök viselkedése kategória győztese lett. Egymásnak ugró üregi nyulakat kapott el egy szerencsés pillanatban. Képeinek többségét a lakóhelye – Soltvadkert – 15 kilométeres körzetében készíti.

 „Az év természetfotója” – mindig csak egyetlen kép. Máté Bence, Békacomb című képét gondolatébresztőnek is szánta. „Ha látnánk, pontosan mivel etetnek meg bennünket, teljesen átalakulna az étrendünk. Legyen az állati vagy növényi eredetű táplálék, a 21. század embere nem sokat tud annak keletkezéséről, a gyártók pedig igyekeznek a kényes részleteket minél apróbb betűk mögé rejteni. Ez a felvétel erre a problémára hívja fel a figyelmet. Furcsa jelenség, hogy míg a békák combját levágó embereket a legtöbben elítélik, addig étlapról békacombot rendelni, nem kelt felháborodást. Hogy a kép mennyire telitalálat, arra nézve elég egyetlen adat, a World Press Foto fődíját is elnyerte. Máté Bence az egyetlen, akit az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának is megválasztottak már.

 Idén „Az Év Ifjú Természetfotósa” a 15 éves Koncz-Bisztricz Tamás lett. Ebben a kategóriában a versenyzők kötetlen témájú természetfotókkal nevezhetnek. Nyertes Képe Ópusztaszeren készült, eredetileg dámszarvasokat szeretett volna fotózni. Az erdőre hirtelenjében átláthatatlan köd és sötétség ereszkedett, ezért kimentek a közeli mezőre, ahol egy öreg tölgy állt. A fénykép a gép beépített vakujával készült, a karikák a vaku fénye által kirajzolt ködcseppek. Tamás tízéves kora óta fotózik, családjától fokozatosan kapott egyre jobb teljesítményű gépeket. A fotózás apró fortélyait édesapjától sajátította el. Példaképe Daróczi Csaba, akivel már több alkalommal volt szerencséje együtt fotózni. Kedvenc témái  a hangulatos tájak és a vadon élő állatok.

(A díjnyertes képek publikálása a szervezők engedélyével történt.)

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!