2019. június 16. vasárnap, Jusztin és Arany napja
A sokszínűség az egység
Révay András
2018.11.10 20:36
Meghirdetett címében: „Cherchez des Femmes” a kiállítás parafrazeálja a francia rendőrminiszter, Joseph Fouché híres mondását, mely akkor még egyes számban állt és őnála egészen másra vonatkozott. Itt, noha a cím ezt sugallja, olyan nagyon nem kell keresnünk a nőt – pardon, nőket – jelen vannak műveikkel, műveikben, teljes szellemiségükkel, sőt, személyesen is!

 A budapesti Benczúr Hotelben sajnálatosan csak rövid ideig látható kiállítás hét festőnő alkotását sorakoztatja egymás mellé. A címadás mellett van még egy dolog, ami a képek láttán a múlt század első éveinek Párizsát juttatja eszünkbe. Az akkor Párizsban színre lépő, új, modern, progresszív csoportosulás tagjai nagyon erős, harsány, élénk színeket használtak. Feljegyezték róluk, hogy az első kiállításukon a színek határozottan meglepő hatással voltak a látogatókra. Nos, ez a mostani tárlat sem elsősorban a figurális festészetről szól – noha a képek túlnyomó többsége ide sorolható – sokkal inkább egy bizonyos felfogásról. A festék formálásáról felhasználásáról más anyagokkal való kombinálásáról. Alapvető jellemvonásuk az anyagszerűség és a jó értelemben vett érzékiség.

Hét alkotó – öt magyar és két külföldi – Maharani (Indonézia), Veronica Chahin (Chile), valamint Hunya Márta, Bernhardt Veronika, Nagy Gyöngyi, Fülöp Viktória és Veress Gabi képei vidámak, élénkek, szemet vonzóak. A képek hangulatához roppant jól illett egy hármas formáció – Patricio zenekarának – fellépése. Patricio (képünkön középen) sokáig Magyarországon élt itt hozta létre együttesét, de később visszaköltözött Chilébe. Ott is igen sikeres előadóművész. Rövid időre ismét Budapestre látogatott és kifejezetten erre az estére az együttese újra összeállt. Nem teljesen véletlenül, jelenlétük inkább tiszteletadás. A kiállító művészek egyike ugyanis – őexcellenciája Veronica Chahin - a Chilei Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete! Számára a dinamika, a mozgás megjelenítése fontos.

Annak ellenére, hogy hét teljesen különböző ember, hét teljesen különböző stílust képvisel, pont ez a sokszínűség – a szó valódi értelmében is – foglalja őket egységbe. A nagykövet asszony három női portrét készített, az indonéz Maharani táncművész is egyben, ő saját táncát festette meg és egy önarcképe is látható. Ugyancsak három női portréval van jelen a tárlaton Bernhardt Veronika. Hunya Márta eredeti foglalkozása magyartanár és csak néhány éve kezdett el festéssel foglalkozni. Persze volt némi indíttatása, hiszen egy divatiskolában tanított, ahol a formatervezéssel is megismerkedett. Eddig még nem volt kiállítása, itt debütál! A művészek közül többen a Ver–Deco Művészeti Kör, Alkotó Egyesület tagjai. Az egyesület célja egy olyan képzőművészeti alkotó műhely létrehozása, amely lehetőséget nyújt fiatal (és nem fiatal) embereknek, hogy megismerkedhessenek különböző művészeti ágakkal.

A kiállítás egyik különleges darabja egy szimbolizált Nap, a nyár képe, Fülöp Viktória alkotása. Nem festmény, Paverpol technikával készült plasztika. A Paverpol holland művészek által kifejlesztett dekorációs és szobrászkellék termékcsalád, mely speciális ragasztó és keményítő is egyben. A szó erősítésnek, kövesítésnek fordítható. A textilt ezzel a ragasztóanyaggal vonják be és utána formázzák, alakítják. Ha megszilárdult, az alkotás akár- kül- akár beltéren elhelyezhető, minden időjárási körülménynek ellenáll, ugyanúgy, mint bármilyen más szobor. A méretei is bármekkorák lehetnek, felhasználásának csak a képzelet szab határt. Ez az útkeresés, stíluskeresés az egyesület többi tagjára is jellemző. A Művészeti Kör vezetője Veress Gabriella azon kívül, hogy maga is alkotó, oktatja is a szabadkézi festészet, textilszobrászat mesterfogásait. 

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!