2018. december 10. hétfő, Judit és Loretta napja
A sokszínűség az egység
Révay András
2018.11.10 20:36
Meghirdetett címében: „Cherchez des Femmes” a kiállítás parafrazeálja a francia rendőrminiszter, Joseph Fouché híres mondását, mely akkor még egyes számban állt és őnála egészen másra vonatkozott. Itt, noha a cím ezt sugallja, olyan nagyon nem kell keresnünk a nőt – pardon, nőket – jelen vannak műveikkel, műveikben, teljes szellemiségükkel, sőt, személyesen is!

 A budapesti Benczúr Hotelben sajnálatosan csak rövid ideig látható kiállítás hét festőnő alkotását sorakoztatja egymás mellé. A címadás mellett van még egy dolog, ami a képek láttán a múlt század első éveinek Párizsát juttatja eszünkbe. Az akkor Párizsban színre lépő, új, modern, progresszív csoportosulás tagjai nagyon erős, harsány, élénk színeket használtak. Feljegyezték róluk, hogy az első kiállításukon a színek határozottan meglepő hatással voltak a látogatókra. Nos, ez a mostani tárlat sem elsősorban a figurális festészetről szól – noha a képek túlnyomó többsége ide sorolható – sokkal inkább egy bizonyos felfogásról. A festék formálásáról felhasználásáról más anyagokkal való kombinálásáról. Alapvető jellemvonásuk az anyagszerűség és a jó értelemben vett érzékiség.

Hét alkotó – öt magyar és két külföldi – Maharani (Indonézia), Veronica Chahin (Chile), valamint Hunya Márta, Bernhardt Veronika, Nagy Gyöngyi, Fülöp Viktória és Veress Gabi képei vidámak, élénkek, szemet vonzóak. A képek hangulatához roppant jól illett egy hármas formáció – Patricio zenekarának – fellépése. Patricio (képünkön középen) sokáig Magyarországon élt itt hozta létre együttesét, de később visszaköltözött Chilébe. Ott is igen sikeres előadóművész. Rövid időre ismét Budapestre látogatott és kifejezetten erre az estére az együttese újra összeállt. Nem teljesen véletlenül, jelenlétük inkább tiszteletadás. A kiállító művészek egyike ugyanis – őexcellenciája Veronica Chahin - a Chilei Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete! Számára a dinamika, a mozgás megjelenítése fontos.

Annak ellenére, hogy hét teljesen különböző ember, hét teljesen különböző stílust képvisel, pont ez a sokszínűség – a szó valódi értelmében is – foglalja őket egységbe. A nagykövet asszony három női portrét készített, az indonéz Maharani táncművész is egyben, ő saját táncát festette meg és egy önarcképe is látható. Ugyancsak három női portréval van jelen a tárlaton Bernhardt Veronika. Hunya Márta eredeti foglalkozása magyartanár és csak néhány éve kezdett el festéssel foglalkozni. Persze volt némi indíttatása, hiszen egy divatiskolában tanított, ahol a formatervezéssel is megismerkedett. Eddig még nem volt kiállítása, itt debütál! A művészek közül többen a Ver–Deco Művészeti Kör, Alkotó Egyesület tagjai. Az egyesület célja egy olyan képzőművészeti alkotó műhely létrehozása, amely lehetőséget nyújt fiatal (és nem fiatal) embereknek, hogy megismerkedhessenek különböző művészeti ágakkal.

A kiállítás egyik különleges darabja egy szimbolizált Nap, a nyár képe, Fülöp Viktória alkotása. Nem festmény, Paverpol technikával készült plasztika. A Paverpol holland művészek által kifejlesztett dekorációs és szobrászkellék termékcsalád, mely speciális ragasztó és keményítő is egyben. A szó erősítésnek, kövesítésnek fordítható. A textilt ezzel a ragasztóanyaggal vonják be és utána formázzák, alakítják. Ha megszilárdult, az alkotás akár- kül- akár beltéren elhelyezhető, minden időjárási körülménynek ellenáll, ugyanúgy, mint bármilyen más szobor. A méretei is bármekkorák lehetnek, felhasználásának csak a képzelet szab határt. Ez az útkeresés, stíluskeresés az egyesület többi tagjára is jellemző. A Művészeti Kör vezetője Veress Gabriella azon kívül, hogy maga is alkotó, oktatja is a szabadkézi festészet, textilszobrászat mesterfogásait. 

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.

Blog ajánló
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Városlátogatások Korfu, a zöld sziget
Korfu, a zöld szigetKorfu a Jón tengerből kiemelkedő mediterrán sziget, buja, dús növényzetével érdemelte ki a turisták által ráragasztott jelzőt: „A zöld sziget” Ezen a szigeten esik a legtöbb eső a görög szigetvilágban. Az elnevezés különösen a kora-nyári időszakra igaz, mert nyár végére a forró, görög napsütésben még a falevelek is lebarnulnak. Korfu szigetéhez több mitológiai történet is kapcsolódik. Már a sziget nevének eredete is érdekes. Egyes kutatók szerint Korfu Kerküra nimfáról kapta a nevét. Poszeidón itt rejtette el szerelmét. A tengerek istene beleszeretett a gyönyörű nimfába és elrabolta. Nem volt hova rejtenie a lányt, ezért megvásárolta a szigetet és elnevezte Korkürának. A sziget első lakóit Poszeidón és Kerküra gyermekének, Phaiax leszármazottjainak tartják, a mai lakosság őseit phaiákoknak hívják.Korfu, Homérosz Odüsszeiájában megemlített phaiákok gazdag szigete. Odüsszeusz "kővé dermedt" hajója ma is ott horgonyoz Paleokasztritsa mellett. A kolostorral szembeni szikla volt a legenda szerint Odüsszeusz hajója, amelyet Poszeidón kővé változtatott.Egy kis történelem:Korfu stratégiai fekvése és szépsége miatt több birodalom uralma alá is tartozott, végül 1864-ben lett a Görög Királyság része. A fővárosa, a sokszínű Kerkira a mai napig megőrizte a római, a bizánci és a velencei korok jellegzetességeit. A klasszikus értékek jól megférnek a természeti kincsekkel és a modern infrastruktúrával. 2007-ben felkerült a Világörökségek listájára. A sziget védőszentje Szent Szpiridon, aki 1553-ban Korfut megmentette a pestisjárványtól, majd 1716.-ban elűzte a törököket. A csata egyik sorsdöntő pillanatában megjelent az erőd bástyáján egyik kezében kereszttel másikban égő fáklyával, közben a mennydörgő égbolton villámok cikáztak, a törökök pedig úgy megrémültek a látványtól, hogy elmenekültek és soha többé nem tértek vissza Korfura. Ennek emlékére minden évben, augusztus 11-én látványos körmenetet tartanak. Hálájuk jeléül a sziget lakosai ma is gyakran látogatnak el templomába a szent ereklyéihez. A város:A vidám hangulatú város túlnyomórészt velencei stílusú épületeihez jól illeszkednek a francia és angol építészet elemei. Az óváros szűk, macskaköves sikátorai mellett többszintes épületeket láthatunk, a sétálóutcákon kávézókkal és éttermekkel.A városképet a Régi erőd uralja, mely többszöri újjáépítés után mai formáját 1715-ben kapta. A Szent György kápolna klasszicista épületét az angolok emelték. Fentről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a kék tengerre.Esplanada tér:A város központja a régi erőd bejáratával szemben kialakított hatalmas tér. A tágas, levegős teret gyönyörű épületek szegélyezik, melyek az eltérő stílusok ellenére harmonikus összhangba olvadnak. Óváros felöli oldalán áll a Liston árkádos épülete. Ezt a szuezi csatorna építőjének édesapja Leseps mérnök tervezte. A nyári nap elől kellemes menedéket nyújtó árkádsoron lévő kávézók teraszán megkóstolhatjuk a frappét, ami görög módra készített jegeskávét jelent. A tér északi oldalát a Szent Mihály és György palota foglalja el.Homérosz által megénekelt sziget szépsége és a görög életérzés a mai napig vonzza a turistákat. A hely hangulata magával ragadó, elfedi az elhanyagolt, felújításra váró épületek látványát.Végezetül korfui tartózkodásunk egy aktualitása:„Péntek reggel, helyi idő szerint 10:12-kor a Richter -skála szerinti 5,1-es erősségű földrengés rázta meg Görögország középső részét. A legnagyobb földmozgások a Plastiras-tó mellett, Kartditsa elnevezésű településtől nyugatra voltak, de a földrengést Korfu szigetén is érzékelték. A földrengés sehol sem okozott nagyobb károkat, és sérültekről sem érkeztek hírek.”Úgy megijedtünk, hogy rögtön legurítottunk néhány pohár ouzót.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=IkWAwyL0rJU                                                                                                           By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!