2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Artisták, kutyusok, nevetés
Révay András
2019.04.19 22:14
Varázslatos időutazáson vehetnek részt a nézők április 20. és szeptember 8. között a Fővárosi Nagycirkuszban. A Repülőcirkusz című produkció visszarepít a száz évvel ezelőtti nagy cirkuszok pompás világába, megidézve a cirkuszművészet igazi csodáját: ezen a nyáron ugyanis a bohóc és a nevettetés kerül az előadás középpontjába!

Hogy ez a bohócokra vonatkozó állítás mennyire igaz, arra nézve nincs is jobb bizonyíték, mint az, hogy a világ leghíresebb bohócai jönnek el – most először – Budapestre. Natalino Giovanni Huesca – vagy, ahogy az egész világ ismeri – Fumagalli, művésznevét édesapjától, Enricótól örökölte, aki ezen a néven vált híressé. Még Fellini 1970-ben készült, Bohócok című filmjében is szerepelt. Giovanni sokáig egy kötélszámban lépett fel a sógorával és bátyjával, Darisszal. Bohócként 1994-ben kezdte a pályát a Roncalli Cirkuszban és ekkor vette fel apja művésznevét is. Az „Adj mézet méhecske” című bohózatával azonnal átütő sikert aratott, nyomban belopta magát a közönség szívébe. Műsorával a 2001-es Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon az Ezüst Bohóc-díjat nyerte el, majd 2015-ben ugyanezen a rendezvényen – akkor már a bátyjával, Darisszal közösen – Arany Bohóc-díjat kaptak.

A Repülőcirkusz előadást Kristóf Krisztián rendezte, aki szintén nem ismeretlen a nemzetközi cirkuszvilágban. Világhírű artistacsalád tagja, kisgyermek korától a cirkusz bűvöletében él. Iskolái végeztével egyedülálló zsonglőr-számmal hívta fel magára idehaza és külföldön a figyelmet. Mutatványával bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is. Ő volt 1996 és 2012 között a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál rendezője és megalapítója a Magyar Cirkusz és Varieté Mester stúdiójának. Álláspontja szerint a hagyományos cirkusz három alapelemből tevődik össze Ezek: az akrobatika, tehát az artisták, a másik az állatprodukciók, a harmadik pedig – ami nagyon fontos – a humor, a nevetés, a bohócok. Szakértelmének nemzetközi elismertségét jelzi, hogy ő rendezte a március végén mozikba került hollywoodi szuperprodukció, a Dumbó cirkuszi jeleneteit. A Repülőcirkusz című nyári műsornak dramaturgiailag semmi köze sincs a filmhez, közös pontokat mégis felfedezhet a néző. Abból a varázslatból, ami a filmforgatás sajátja volt, próbál meg most néhány mozzanatot áthozni a budapesti cirkusz előadásába.

A Fővárosi Nagycirkusz porondjára lép például Jana Posna, aki színes kutyáival többször is feltűnik a Tim Burton által rendezett Dumbóban. Németországban filmegyetemet végzett, forgatókönyvíróként és rendezőként dolgozik német televíziós csatornák és nemzetközi varieté showk számára, de – mindezek mellett – állatidomár. A kutyákat jutalomfalatokkal és pozitív visszajelzésekkel idomítja. Férjével közösen lépnek fel pudlijaikkal Európa manézsaiban. Bemutatkoztak már Franciaországban, Belgiumban, Norvégiában, Dániában, az Orosz Állami Cirkuszban és a földkerekség legnagyobb színpadán, a berlini Friedrichstadt Palastban is. Az ember és állat harmonikus viszonyában hisznek és ennek megfelelően élnek, bánnak állataikkal.

 A mongol akrobatacsoport golyós bemutatója egyfajta tisztelgés a magyar cirkuszművészet előtt. Ilyen golyós produkciót Magyarországon mutattak be először. A közönség a Sallai csoporttól láthatta ezt a műsorszámot még a negyvenes évek végén, ennek technikáját vették át és fejlesztették tovább a mongol cirkuszművészek. Szinte hihetetlen, hogy miközben a lábuk alól bármelyik pillanatban kigurulhat a támaszték, ők a tetején állva, mégis biztos kézzel tartják a társaikat. A Mongol Cirkusz Társulat akrobatái egy ugrókötél-számot is bemutatnak, mellyel a 2019-es gironai Elephant d’Or Cirkuszfesztivál Arany Elefánt-díját és a 8. Bayeux-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst-díját is elnyerték. Műsorukban a közönség nemcsak kiváló produkciók megtekintésével lesz gazdagabb, hanem betekintést nyerhet a különleges mongol kultúrába is.

Az orosz Trió Arabey három művésze Edvin Marton zenéjére adja elő gúlaszámát. Bemutatójuk kiegészül a Fővárosi Nagycirkusz állandó tánckarának közreműködésével. Egy akrobatikus, tizennégy táncosnőből álló csoport csatlakozik hozzájuk. Ez a tánckar szintén a régi koroknak megfelelő jelmezekben táncol charlestont, swinget és keringőt, nemcsak ennél a produkciónál, hanem a látványos bevonuláskor, a fináléban, valamint a műsorszámok között is. Koreográfusuk, Szabó Réka, négyéves kora óta táncol, az általános iskolai évek alatt sok klasszikus versenytánc és rock and roll versenyen vett részt. A Budapesti Táncművészeti Stúdió Szakközépiskolájában színházi táncosként végzett. Rendszeres fellépője Mága Zoltán újévi koncertjeinek. A Fővárosi Nagycirkuszban is többször szerepelt már, ez lesz az első koreográfusi munkája.

Az artisták között kiemelkedik majd a Trio Dandy, az orosz rúdugró akrobaták pillanatnyilag a legjobbak ebben a műfajban. Minden előadáson garantálnak két hármas szaltót, mindenféle biztosítás – kötél, matrac – nélkül. A műsor nagy meglepetése a címadó produkció, ami valóban repülés lesz a porond fölött. Az előadásban a magyar cirkuszművészet egyedüli képviselőiként, a hosszú külföldi turné után hazatérő Trio Sárközi zsonglőr produkciójában a gyorsaság és az elegancia ötvöződik. A Repülőcirkusz előadása korhatárok nélküli, célja pedig, hogy visszarepítse a nézőket a korabeli cirkuszok pompás világába. Minden felnőtt újra gyermek lehet, és minden gyermek megismerheti azokat az élményeket, melyeket szüleik kiskorukban élhettek át!

 

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!