2019. június 19. szerda, Gyárfás napja
Az ünnepi asztal dísze
Révay András
2014.09.05 22:35
Összesen már a hatodik, de Budapesten csak a harmadik alkalommal nyílott meg az ínyenc csemegéket felvonultató Libamáj Fesztivál az Erzsébet téren. A vasárnap este nyolcig nyitva tartó rendezvény ingyenesen látogatható.

Az elsőt még Orosházán tartották, 2012-ben jöttek Budapestre és már két éve az Erzsébet tér a színhelyük – mondta el a megnyitón a Magyar Ízek Alapítvány alapítója, Papp Krisztián. Az Alapítvány működésében pedig ez már a 13. esemény, hiszen ők szervezik az ugyancsak nagy sikerű Kézműves Magyar Ízek vásárát is. Ennek a mostani fesztiválnak az egyik jelentőségét az adja, hogy a világon összesen megtermelt libamáj nyolcvan százalékát Magyarországon állítják elő. A kétezres évek elején több mint tízezer család élt ebből és az Alapítvány kutatásai azt bizonyítják, hogy ez a szám még növelhető.

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága a Budapesten megrendezett Libamáj Fesztiválon indította útjára a magyar baromfihúst népszerűsítő kampányát. Az akció célja, hogy tovább erősítse a fogyasztók bizalmát a magyar termékek iránt, valamint bemutassa a baromfitermékek hangsúlyos szerepét a modern gasztronómiában. Lipcsey György Imre az AMC vezérigazgató-helyettese a kampány megnyitóján elmondta, hogy a legújabb kutatások szerint a magyar fogyasztók egyre tájékozottabbak a táplálkozást illetően és támogatják a hazai termékeket. A magyar baromfi jelenleg az egyik legnépszerűbb húsfajta hazánkban, azt azonban kevesen tudják, hogy ásványianyag-tartalma is rendkívül magas.

Zsírtartalmuk tág határok között változhat, így a zsírszegény csirkétől a zsírban gazdagabb liba- és kacsahúsok megfelelő összetételével jól kombinálhatók a diétás és a hagyományos magyar konyhával is. A baromfihúsoknak további nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük -sütés, főzés, párolás - során is megtartják. Zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek, de a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint a nem szárnyas húsoké. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentős előnyük van.

 Dr. Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a libatartás már évszázadok óta hozzátartozik a magyar vidék életéhez. A libapecsenye, a libamáj mindig is az ünnepi asztal díszének számított. A XIX. század közepe óta komoly szerepet tölt be az étkezési kultúránkban. Több alföldi településünkön az export-célú libahízlalás jelentős mezőgazdasági ágazattá vált és mintegy tízezer ember megélhetését jelenti. Magyarország jelenleg a világ legnagyobb libamáj-termelője. Próbálják is ezt a helyzetünket igaztalan támadásokkal megingatni. Az elmúlt évben hatvan különböző országba szállítottunk baromfihús termékeket, melyek 91 %-a európai piacon talált gazdát. Egyiptom és Kína érdeklődése is egyre fokozódik áruink iránt.

 Joggal lehet büszke Elekes Lajos, Orosháza alpolgármestere, hiszen 2008-ban ők voltak a kezdeményezők, a fesztivál tőlük indult. Most ők a jelenlegi, budapesti fesztivál díszvendégei. Náluk a libatenyésztésnek valóban nagy hagyományai vannak. A XVIII. század hatvanas éveiben már olasz kereskedők járták a vidéket és közülük a Bernaldinelli családnak annyira megtetszett a környék és a tevékenység, hogy le is telepedtek és vállalatot alapítottak libatenyésztés -vágás és értékesítésre. A termék nagyon gyorsan a bécsi, császári udvar kedvencévé is vált. A különböző, kisebb-nagyobb vállalkozásokat 1948-ban államosították az akkor létrejött cég jogutódja a mai napig dolgozik, jelentősen járul hozzá a város fejlődéséhez. Orosháza ma már sokkal több, mint egyszerű vidéki kisváros. A Gyopárosfürdőn felépült gyógy- park- és élményfürdő joggal tart számot az „Alföld gyöngye” elnevezésre. A fürdő wellness szolgáltatásai mellett számos egészségügyi problémára is megoldást kínál.

A szervezők az idei Fesztiválra változatos programokkal készültek. Szeptember 5-7. között: libaolimpia, színpadi látványfőzések és gyermekprogramok várják majd az érdeklődőket. A „libaünnep” célja, hogy egy évben egy alkalommal a lehető legjobb áron, a lehető legváltozatosabban elkészítve találkozzunk a libamájjal. Az idei Libamáj Fesztivál két különleges ajánlattal is készült: most először már 990 Ft-tól lehet libamájas menüket kóstolni és kapható lesz egy „Libamájfesztivál menü” is, amely a fesztivál hivatalos ételén túl, egy pohár bort és egy desszertet is tartalmaz majd.

 Az idei Fesztivál kiállítókban is gazdagodott: libatepertős bon-bon, házi füstölésű libakolbász, áfonyás camambert fagylalt, Tokaji Aszús fagylalt különlegességek, helyszínen sült libatepertő, szarvasgombás valamint fokhagymás, serpenyős libamájpástétom, tokaji aszús paté, helyben sütött kenyér, kiváló borok és pálinkák és sok egyéb különlegesség várja a látogatókat az Erzsébet téri Libamáj Fesztiválon. A Fesztivál pénteken 10 órakor nyitotta meg kapuit és egészen vasárnap este 8 óráig fogadja a vendégeket. Aki pedig családdal érkezik, részt vehet a már hagyománynak számító Libaolimpián is.

www.magyarizek.hu

Kapcsolódó témák

Ma már tudjuk, milliók haltak meg az első világháború csataterein. Mivel pedig akkor még nem sejtették, hogy majd követi egy második, nem is számmal jelezték. Úgy nevezték: a Nagy Háború! Személyi és tárgyi emlékek összegyűjtésével erről a háborúról nyílik rövidesen állandó kiállítás, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

A felszólítás akár mottója is lehetne a Sirha – Budapest kiállításnak, melyet először rendeztek meg Magyarországon. A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását a kőbányai vásárvárosban, a HUNGEXPO területén láthatta a közönség.

Felvitte az isten a dolgát a Rosaliának. Legalább is, ami a hirdetményét illeti, jó magasra került. A Vajdahunyad vára hídjáról tekintve lefelé hívogatja a látogatókat – immáron a pezsgő nevével is kiegészülve. Két napig a rosé borok otthona lett a Liget.

Alig egy év elteltével, ismét budapesti kiállítással örvendeztette meg művészetének kedvelőit a Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária. Képeinek ezúttal a IX. kerületi Lónyai utcában található eReSz Kultúrpont adott otthont.

Az Europeana Food and Drink program, valamint a Nemzetközi Magyar Fotónapok keretében fotópályázatot hirdetett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Fotóművészek Szövetségével együttműködve. A nyertes alkotások kiállításon láthatók a Múzeumban, június 26.-ig.

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!