2018. szeptember 25. kedd, Eufrozina és Kende napja
Egy gondolkodó alkotó
Révay András
2017.11.06 22:51
A művész – pontos életírás hiányában – már maga sem tudja, hányadik önálló kiállítása nyílott meg. Ezúttal Budapesten, az V. kerületi Arany János utcában, az Aranytíz Kultúrházban. A számnak nincs is jelentősége. Annak annál inkább, hogy egy termékeny alkotó legújabb – egyéni felfogású – képeivel találkozhat november 26-ig az érdeklődő közönség.

A Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária készít nagyméretű táblaképeket, alkotásai középületeket is díszítenek. Szellemiségéhez mégis inkább az olaj- és akrilfestmények állnak közel, bár keze alól rézkarcok, szitanyomatok, litográfiák is kikerülnek. Időnként foglalkozik rézdomborítással, tűzzománccal is. „Nem azt festek, amit látok” – mondta el magáról. „Azt festem, amit érzek, ami a véleményem a dolgokról. Szárnyakról és kalitkákról, a Barbie babák műanyag világáról, a konzerv-világ lélektelenségéről. Sokszor visszatérek témáimban a régmúlthoz, a magyarsághoz, a titokhoz és a legendákhoz. Mindig az örökérvényű dolgok foglalkozatnak, de a múlton át a jelenhez kívánok szólni.” Minden kiállítása valamilyen meghatározó gondolat köré volt csoportosítható és ez így van most is. Elég, ha figyelmesen megnézzük ennek az új kiállításnak címadó darabját. Elmélyedve az „Éva óta” részleteiben, felfedezve rajta nem csak a kígyót, de sok más rejtett tartalmat is egy érdekes, új alkotói világ nyílik meg.

Öröm, ha valakinek a képeivel újra találkozik az ember, ízlelgeti, elemezgeti a változásokat, azokat a folyamatokat, amelyeket egy érzékeny szemű, tapasztalt művész pályáján felismerhetünk – állapította meg a kiállítás megnyitásakor Feledy Balázs művészettörténész. Nagyon fontos, hogy felmérhessük a folyamatot; mivel foglalkozott a művész korábban és mivel foglalkozik ma. Mit és hogyan festett eddig? Mi a lényeges számára? Jól láthatjuk, hogy Jakobi Anna olyan folyamaton megy végig, ami nagyon elgondolkodtató. Ő olyan gondolkodó alkotó, akit nagyon biztos értékelvűség motivál. Nála az emberség és a művészet: egyet jelent. Számára az emberi, az etikai problémák rendkívüliek, összefonódnak. Emberként és festőművészként ugyanazok a dolgok foglalkoztatják, az emberi kapcsolatok működőképessége és működőképtelensége.

 Szembetűnő nála az irodalmiasság – a képeinek, és a kiállításainak is mindig vannak címei. Ráadásul ezek nemcsak formai karaktert adnak, hanem mélyebben jellemzik a bemutatott anyagot. Ilyen volt „A lélek jelbeszédei” kiállítás. Az ő történelmi, a nemzeti múlt irányába tekintő érzékenységét az „Emese álma” kiállítás mutatta. Az idei, januári kiállításának is roppant költői címe volt: „Nyomok az idő havában” és szorosan illeszkedik hozzá a mostani: „Éva óta”. Ez nem csak két szó. Azonnal elindít egy gondolati láncot a bibliai kortól mostanáig, és mindannyiunkat foglalkoztatni képes. Mindig felmerül nála a bánat, öröm, csalódás, felszabadultság, a világ és én kapcsolata. Amiben ma élünk, és amit ma tapasztalunk. Most ismét egy meglepetéssel lépett elénk, de ez jól illeszkedik festői útjába.

Nagyon erősen önvizsgáló típus. Nem minden művész ilyen. Van, aki jól rajzol, sokat alkot, harmonikusan be tud illeszkedni a világba, nem foglalkozik ennyit morális és etikai problémákkal. Nála viszont mindennek természetes áttételei vannak a festészetében. Éva óta méri fel, honnan indultunk és hová jutottunk. Nem a külső jelenségeket festi meg, nem kívülről halad befelé, noha úgy érezzük, hogy a világ jelenségeit festi – inkább belülről jön kifelé! Ahogyan ez a szürrealistáknál merült fel a húszas - harmincas évektől kezdődően. Akkor fogalmazták meg, hogy a festő szerepe kivetíteni, ami benne látható! Jakobi Anna jelei mind realisták, felismerhető elemekből építkezik, de amikor összeállítja, olyan értelmet hordoznak, amelyeket csak ő tud, mélyen belülről tárja elénk.

 Minden egyes darabnál érdekes a megfestés módja. Némelyik képen erős szakrális megközelítés érzékelhető, elgondolkodtatóak a biblikus dilemmák. Az aggodalom a jelenért és az aggodalom a jövőnkért. A sajátos, európai értékrend kérdései tükröződnek alkotásain. A Barbie baba borzasztó szimbólummá válik, nemcsak, mint gyerekjáték, hanem mint eltorzult női eszmény, és ahogy ez a „barbie-szemlélet” rávetül a jelenkori kultúrára a maga egyszerűsített primitivitásával. A képei nézhetők, szinte olvashatók. Bár az álom nála nagyon fontos, mégis kifejezetten tudatos festő. Nem fordul el a világtól, hanem véleményt mond róla. Festői felfogásában különös szerepe van a vonalnak és a pontnak. Ez a kiállítás minden nézőt elmélyülésre, elmerülésre sarkall, érdemes minden képnél külön megállni és felfedezni a részleteit, a rendet a képi világban.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.

Blog ajánló
Városlátogatások Parga Görögország
PargaParga színpompás épületeivel Görögország egyik ékszerdoboza. A kék tengeröblöt félkaréjban övező bűbájos szépségű település a girbegurba utcácskákkal, a szorosan egymás mellé épített pici, tarka házakkal, mesekönyvbe illő látvány. Fényképről első ránézésre könnyen összetéveszthető a népszerű olasz turistacélponttal, Cinque Terré-vel.Az aprócska kis városka vagy falu Görögország észak-nyugati partvonalán az Epirusz régió dél-nyugati részén fekszik, közel az Acheron folyóhoz, mely az ókori görögök hite szerint Hádész birodalmának bejárata volt, ahová az alvilág révésze, Kharón az Acheron folyón úszó ladikján vitte a holt lelkeket.Parga történelme az antik időkbe nyúlik vissza. Számos náció uralkodott itt, a velenceiek, törökök, franciák, oroszok és angolok váltották egymást. Ebben az időben a települést Torininek hívták. A legenda szerint egyszer eltűnt egy értékes, Szűz Máriát ábrázoló ikon. Később egy pásztor talált rá azon a hegyen, ahol ma a velencei erőd romja áll. A helyiek ezt az eseményt intő jelnek tekintették és átköltöztették az egész várost. Szerencsés döntés volt, mivel a későbbiek során Torini városát földrengés pusztította el.A település híres szülötte Pargali Ibrahim Paşa, akit hatéves korában kalózok raboltak el, majd később Szulejman török szultán nagyvezíre lett, miután feleségül vette annak húgát. Szobra állítólag a városka fölé magasodó erődben látható, a nagy melegben eltekintettünk a felkapaszkodástól.Az öböl bejáratát apróbb-nagyobb szigetecskék tarkítják, egyik, a Panagia sziget a város egyik ékessége, melyen egy kis fehér templom látható. A Szűz Máriáról elnevezett templom aprócska kertjében egy kis harangtorony is van. Ha már nagyon melegünk van, akkor irány a strand! Szikrázó a napfény, kék tenger, fehér homok vagy apró kavics. Mi kell még! Csobbanjunk!A tengerparti főutcán és a kacskaringó mellékutcákban egymást érik a tavernák, éttermek, kávézók, bárok és ajándékboltok. A történelmi múlt, az idilli környezet és a romantikus atmoszféra Pargát méltán tartják Görögország egyik legszebb városkájának.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=wqzrRwcpqTE                                                                                                     By vinpet
Városlátogatások Ljubljana
LjubljanaA Ljubljanica folyó partján fekvő város már a római kor idejéből ismert volt Aemona néven, később a Monarchia idején a település neve Laibach volt. Az ókori országút egyik állomása, a híres Borostyán út évszázadokon keresztül erre vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig.A történelmi hangulatot árasztó óváros barokk épületeiben zavartalanul gyönyörködhetünk, mivel a belső utcákról kitiltották az autóforgalmat, szinte az egész egy sétálóövezet. Itt láthatjuk a városháza impozáns épületét, a püspöki palotát, és a kéttornyú, kupolás, barokk Székesegyházat.A város központi része a nemzet költőjéről elnevezett France Preseren tér a költő szobrával. Itt csordogál a Ljubljanica folyó, mely felett a Hármas-híd ível át, a rakpart a helyiek kedvelt korzója, ahol egymást érik az éttermek és a kávézók.A híres sárkányos híd nevét a négy pillért őrző, és a város jelképének számító sárkányokról kapta. A legenda szerint a hídfőn ülő sárkányok elkezdenek csapkodni a farkukkal, amikor egy szűzlány megy át a hídon. Vártunk egy darabig, de nem csapkodtak. Vajon mi lehet az oka?Az óváros fölé magasodik a Ljubljanai vár, melynek tornyán a sárkányos zászló lobog, melyhez egy érdekes legenda tartozik. A monda szerint az aranygyapjút elrabló Iaszon herceg, menekülés közben, a Ljubljanica folyóra érve egy óriási sárkánnyal találta szembe magát. Hogy ki győzött arról megoszlanak a vélemények, de a Ljubljanát őrző mesebeli sárkány a város jelképévé vált. Ljubljana címerében is megtalálható, sőt a városháza tetején kakas helyett aranyszínű sárkány jelzi a szélirányt.A várban raboskodott gróf Batthyány Lajos, emlékét a börtön falán egy tábla őrzi.A várfalról szép kilátás nyílik a városra.Sétáljunk a városban!Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=9cl1LaZGZNc                                                                                                     By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!